Unisex (kapela)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Unisex
Základné informácie
Iné názvy: seXy papučky
Pôvod Slovensko Banská Bystrica, Slovensko
Žáner(-re) post-punk revival
Pôsobenie 2008 – súčasnosť
Webstránka unisexband.sk
Členovia skupiny
Vojtěch Štědroň
Martin Štědroň
Michal Holec
Vladimír Holec

Unisex je slovenská Indie/post-punk revival kapela založená v roku 2008. Do roku 2010 vystupovala pod názvom seXy papučky, ktorý bol zmenený na Unisex. V kapele hrajú bratia Vojtěch Štědroň a Martin Štědroň a ich dvaja bratranci, bratia Michal Holec a Vladimír Holec. V roku 2011 vydali debutový album, ktorý nazvali pôvodným názvom kapely - seXy papučky.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Formovanie (1998-2008)[upraviť | upraviť zdroj]

Vojtěch, Martin a Michal spolu trávili ako deti veľa času a spoločný záujem o hudbu ich priviedol k prvým detským hudobným zoskupeniam. V roku 1998 založili bratia Štědroňovci, ako žiaci prvého stupňa na základnej škole, ich prvú rockovú skupinu, duo Hobby. Vojtěch spieval a Martin hral na začiatku na bicie a neskôr na gitaru. Neskôr začal Vojtěch robiť hudbu na syntezátore a v roku 2004 nahrali ich prvé CD Dvojbodka nad mäsom. V roku 2005 nahrali druhý album Prorock a v roku 2006 nahrali ich posledné EP Rizling 149. Popri tom vznikla kapela Lampy, v ktorej hrali Michal (gitara, spev), Martin (najprv gitara, neskôr basa a nakoniec bicie) a Vojtěch (Bicie, Basa). Z kapely Lampy sa sformovalo zoskupenie G-family, v ktorom hral už aj Vladimír Holec na gitaru, Martin na basu, Michal na bicie a Vojtěch na klávesy. Toto zoskupenie však dlho nefungovalo. V roku 2007 Vojtěch (spev, gitara) a Kamil Kartáč (basa) založili kapelu Lunochod, do ktorej, po dlhom hľadaní bubeníka, vstúpil Michal Holec (bicie). Koncom roku 2007 Kamil z kapely odišiel. Vo februári 2008 sa pridal do kapely Martin (basa) a členovia kapely sa dohodli, že budú fungovať v tejto zostave. V máji 2008 zverejnila táto rocková trojka prvé demá pod názvom seXy papučky. Prvá verejná skúška, na ktorú prišlo 10 ľudí, sa uskutočnila v máji 2008 a bola natočená na video. Keď si Vladimír pozrel záznam, rozhodol sa pridať do kapely ako gitarista.


Prvé koncerty, prvé úspechy sexy papučiek (2008-2009)[upraviť | upraviť zdroj]

V lete 2008 kapela odohrala niekoľko koncertov v Banskej Bystrici a získala si popularitu medzi mladým banskobystrickým publikom. Po úspechu v rodnom meste kapela v roku 2009 odohrala desiatky koncertov a festivalov po celom Slovensku. V novembri a decembri 2009 hosťovala na turné kapelám Hudba z Marsu a Vetroplach.

Zmena názvu + celoslovenské turné (2010)[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2010 sa chystala kapela nahrávať prvý rádiový singel, Jesenné Sklony, do štúdia v Slovenskom rozhlase. Tesne pred vypustením piesne do éteru sa členovia rozhodli, že sa naďalej nebudú prezentovať ako seXy papučky, ale ako Unisex, pretože ich starý názov bol až príliš "nerádiový" a príliš infantilný. Pre Unisex sa kapela rozhodla, pretože tento názov vyjadruje to, že ich hudba je pre všetkých. V decembri 2010 kapela uskutočnila prvé samostatné celoslovenské turné - S partiou ideálne tour 2010.

Koncertná pauza, Prvý album, Návrat na pódiá (2011)[upraviť | upraviť zdroj]

Začiatkom roku 2011 kapela hosťovala na turné skupine Iné Kafe a potom sa utiahla do menšej koncertnej pauzy, kvôli nahrávaniu debutového albumu. Album sa im podarilo dokončit na jeseň 2011 a 20.11 o 20 hodine a 11 minúte bol vydaný s názvom seXy papučky. V decembri 2011 sa kapela opäť vrátila na koncertné pódiá.

Diamantové dedičstvo slovenskej pop-music (2013)[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2013 kapela vydala svoj druhý štúdiový album s názvom Diamantové dedičstvo slovenskej pop-music, ktorý bol venovaný "otcom slovenskej pop-music", Kamilovi Peterajovi a Borisovi Filanovi. S týmto albumom kapela na jar 2014 vyrazila na doposial svoje najväčšie turné po Česku a Slovensku.

Hudobný štýl[upraviť | upraviť zdroj]

Hudobné vplyvy[upraviť | upraviť zdroj]

Hudba kapely Unisex je ovplyvnená najmä britskými a americkými kapelami ako sú: Red Hot Chilli Peppers, The Strokes, Placebo, Radiohead, Arctic Monkeys...


Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Štúdiové albumy[upraviť | upraviť zdroj]

  • seXy papučky (2011)
  • Diamantové dedičstvo slovenskej pop-music (2013)

Kompilácie[upraviť | upraviť zdroj]

  • PJ Music Band Compilation Volume 1 (2010)
  • Slovakia Concerts (2011)