Vanda (rod)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Vanda lamellata

Vanda (lat. Vanda) je rod rastlín z čeľade vstavačovité (Orchidaceae).

Do tohto rodu patrí okolo 85 druhov (stav 2022).

História a názov[upraviť | upraviť zdroj]

Prvé orchidey dnes zaraďované do rodu Vanda objavili a opísali jezuitskí misionári v roku 1613.

V roku 1795 uviedol časopis Asiatic Researches text W. Jonesa, v ktorom sa uvádza, že sanskritské slovo vanda je jednak označenie všetkých parazitických rastlín Indie (napr. rodov imelo - Viscum, imelovec - Loranthus a epidendrum - Epidendrum) a jednak označenie špeciálne len druhu dnes nazývaného Vanda tessellata. Podľa toho neskôr v roku 1820 Robert Brown prvýkrát formálne opísal rod Vanda s typovým druhom Vanda tessellata (vtedy ešte pod menom Vanda roxburghii).[1]

Dodnes sa Vanda tessellata v hindčine nazýva banda a používa sa v tradičnej medicíne ako protizápalový prostriedok a antireumatikum.[2]

Morfológia[upraviť | upraviť zdroj]

vanda belasá (Vanda coerulea)

Sú to orchidey väčšieho vzrastu. Rastú monopodiálne, pričom stonka je tesne obopnutá pošvami listov. Na starších rastlinách listy na spodnej časti stonky opadávajú a ostávajú len suché listové pošvy, spomedzi ktorých vyrastajú korene.

Rozdeľujú do dvoch skupín. Rastliny prvej skupiny majú úzke, predĺžené, stužkovité až predĺžene elipsovité, striedavo vyrastajúce listy s prierezom v tvare písmena „V“. Rastliny druhej skupiny majú valcovité listy s kruhovým prierezom.

Jeden alebo dva kvetné stvoly vyrastajú vzpriamene v strednej časti stonky. Nesú 2–10 plochých kvetov s priemerom 2–8  cm, podľa druhu. Farba kvetu botanických druhov je zelenožltá, žltá, oranžová až červená. V roku 1847 objavil botanik William Griffith druh vanda belasá (Vanda coerulea) s bielo-modrými kvetmi, ktorá sa stala základom mnohých moderných hybridov s modrými a fialovými kvetmi.

Ekológia[upraviť | upraviť zdroj]

Pochádzajú z oblastí Ázie a Tichomoria. Rastú epifyticky.

Hybridy[upraviť | upraviť zdroj]

Hybridizáciou sa vytvorilo množstvo farebne zaujímavých krížencov. Orchidey rodu Vanda sú mimo domovských lokalít pestovateľsky náročnejšie. Jednoduchšie sa pestujú hybridy s rodom Ascocentrum, ktoré sa volajú Ascocenda.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. FOUNDATION, Swiss Orchid. Renziana Vol. 3 (Vanda). [s.l.] : Schweizerische Orchideenstiftung. 49 s. Dostupné online. S. 52.
  2. http://www.himalayahealthcare.com/herbfinder/h_vanda.htm

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Vanda (rod)
  • Spolupracuj na Wikidruhoch Wikidruhy ponúkajú informácie na tému Vanda (rod)