Robert Brown

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Robert Brown
škótsky botanik
Robert Brown
Narodenie21. december 1773
Montrose, Škótsko
Úmrtie10. jún 1858 (84 rokov)
Londýn, Anglicko
Známy vďakaBrownov pohyb
RodičiaJames Brown
Helen, rod. Taylor
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Robert Brown

Robert Brown (* 21. december 1773, Montrose – † 10. jún 1858, Londýn) bol škótsky botanik. Priekopníckym používaním mikroskopu prispel k viacerým objavom v oblasti biológie. Medzi jeho najznámejšie prínosy patrí objav cytoplazmatického prúdenia a bunkového jadra. Bol prvý kto spozoroval Brownov pohyb a vydal prvotné práce o opeľovaní, oplodňovaní.

V roku 1827 pozoroval mikroskopom náhodný pohyb peľových zŕn v kvapke vody (Brownov pohyb). A. Einstein tento pohyb interpretoval ako vplyv náhodných nárazov molekúl vody. V botanike objavil jadrá rastlinných buniek.

Narodil sa v škótskom Montrose. Bol synom Jamesa Browna. Jeho matka bola rodená Helen Taylor, dcéra presbyteriánskeho ministra. Ako dieťa Brown navštevoval miestne gymnázium (teraz Montrose Academy), potom Marischal College v Aberdeene, ale štúdium predčasne ukončil v štvrtom ročníku, keď sa rodina presťahovala do Edinburghu v roku 1790. Jeho otec zomrel koncom nasledujúceho roka.

Brown bol zapísaný na štúdium medicíny na univerzite v Edinburghu, ale vyvinul záujem o botaniku a začal sa jej viacej venovať ako medicíne. Bol zakladateľom vedeckej rastlinnej embryológie. Taktiež bol správcom zbierok londýnskej Kráľovskej spoločnosti a kustód Britského múzea v Londýne. V rokoch 1801 – 1805 cestoval do Austrálii, kde objavil vyše 4 tisíc nových druhov rastlín. V systematike rastlín ihličnanov a cykasov vytvoril samostatnú triedu nahosemenných rastlín. Roku 1827 mikroskopom pozoroval nepravidelný pohyb čiastočiek peľu rôznych kvetov vo vode a domnieval sa, že objavil „primitívne molekuly živej hmoty“. Neskôr sa ukázalo, že tento pohyb je vyvolaný tepelným pohybom molekúl vody. Roku 1831 objavil v rastlinných bunkách bunkové jadro (nukleus), zaviedol tento termín, no neobjasnil jeho význam. Presne a podrobne opísal stavbu semenníka po oplodnení.

Brownov pohyb je neustály neusporiadaný chaotický pohyb častíc. Prvýkrát ho zaznamenal v roku 1827 botanik Robert Brown, ktorý pozoroval správanie peľových zrniečok vo vode. Toto považoval za dôkaz, že peľ je živý.

Pravú podstatu tohto javu objasnil v roku 1905 Albert Einstein. Vychádzal pritom z kinetickej teórie látok. Molekuly v roztoku sa pod vplyvom tepelného pohybu neustále zrážajú, pričom smer a sila týchto zrážok sú náhodné a vďaka tomu je aj poloha častíc náhodná.

Brownov pohyb sa dá opísať štatistickými matematickými metódami.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Robert Brown