Very Large Array

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Komplex VLA, Socorro, New Mexico, USA

Very Large Array (VLA) je rádioastronomické observatórium, ktoré sa nachádza na Pláňach svätého Augustína medzi mestami Magdalena a Datil približne 80 km západne od mesta Soccoro v štáte Nové Mexiko, USA. Celý komplex sa rozkladá vo výške 2 124 m nad morskou hladinou. VLA je súčasťou americkej National Radio Astronomy Observatory (NRAO).

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Pohľad na dve antény, z nich jedna je schovaná v špeciálnej servisnej hale

Observatórium pozostáva z 27 nezávislých rádioantén, priemer paraboly každej z nich má 25 metrov a hmotnosť 209 ton. Antény sú v priestore rozložené do tvaru písmena Y, pričom každé z ramien je dlhé 21 km. Pozdĺž všetkých antén vedie špeciálna železničná trať, vďaka ktorej sa môžu antény pomocou špeciálnej lokomotívy premiestňovať do vopred pripravených pozícií podľa aktuálnej potreby. Celý komplex funguje na princípe interferometrie, jeho maximálna základová línia je 36 km.

Poslanie VLA[upraviť | upraviť zdroj]

VLA je viacúčelový nástroj zostrojený pre výskum viacerých oblastí v odbore astronómie. Medzi objekty, ktoré VLA skúma, patria napr. Rádiové galaxie, kvazary, supernovy, zväzky gama žiarení, rádio-emitujúce hviezdy, Slnko a planéty, čierne diery, Mliečna cesta a iné. V priebehu roku 1989 bol komplex VLA využívaný na komunikáciu so sondou Voyager 2, ktorá v tú dobu míňala planétu Neptún.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Very Large Array na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).