Veľká Kolumbia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Veľká Kolumbia
Gran Colombia
1819 – 1831
Vlajka štátu
vlajka
Štátny znak
znak
Geografia
Mapa štátu
Obyvateľstvo
Štátny útvar
Vznik
hispanoamerické vojny za nezávislosť
Zánik
rozpad na jednotlivé suverénne štáty
Predchádzajúce štáty:
Nástupnícke štáty:
Nová Granada Nová Granada
Ekvádor Ekvádor
Venezuela Venezuela

Veľká Kolumbia, úradný názov: Kolumbijská republika (špa. República de Colombia), bol štát na severe juhoamerického kontinentu, ktorý existoval v rokoch 1819 až 1831. Prídavné meno „Veľká“ sa k názvu štátu pridáva, aby sa predišlo zámene so súčasnou Kolumbiou.

Veľká Kolumbia bola formálne ustanovená „Základný zákon Kolumbijskej republiky“ (špa. Ley Fundamental de la República de Colombia) počas kongresu v Angostura (1819). Prakticky ale štát začal existovať až po kongrese v Cúceta (1821), kde bola prijatá nová ústava. Takmer po celý čas existencie tohto štátu bol jeho prezidentom Simón Bolívar. Štát vznikal v pohnutom období vojen španielskych kolónii za nezávislosť.

Územie štátu sa viac-menej zhodovalo s územným rozsahom španielskych koloniálnych dŕžav miestokráľovstva Nová Granada, generálneho kapitanátu Venezuela a prezidencie Quito, čo dnes zodpovedá týmto územiam: Panama, Kolumbia, Venezuela, Ekvádor a západná časť Guyany (Guayana Esequiba), karibské pobrežie Nikaraguy (Pobrežie Moskytov), severovýchod Peru a menšie územie na juhu Kostariky a severe Brazílie.

Štát sa rozpadol na pomedzí konca 20. rokov a začiatku 30. rokov 19. storočia pre veľké politické rozdiely medzi federalistickými a centralistickými stranami, ale aj pre napätie medzi rôznymi národmi, ktoré spoluutvárali republiku.

Administratívne rozdelenie[upraviť | upraviť zdroj]

25. júna 1824 bol prijatý „Zákon o územnom rozdelení Kolumbijskej republiky“ (špa. Ley de División Territorial de la República de Colombia). Ten rozdelil štát na 3 dištrikty, ktoré sa ďalej delili na 12 departmentov.

dištrikt department (hlavné mesto)
Severný dištrikt / Distrito del Norte
Department Apure (Barinas)
Department Orinoco (Ciudad Bolívar)
Department Venezuela (Caracas)
Department Zulia (Maracaibo)
Centrálny dištrikt / Distrito del Centro
Department Boyacá (Tunja)
Department Cauca (Popayán)
Department Cundinamarca (Bogotá)
Department Magdalena (Santa Marta)
Department Istmo (Ciudad de Panamá)
Južný dištrikt / Distrito del Sur
Department Azuay (Cuenca)
Department Quito (Quito)
Department Guayaquil (Guayaquil)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

  • (Gran) Colombia: Relación geográfica, topográfica, agrícola, comercial y política [online]. Londýn: Baldwin, Cradock & Joy, 1822, [cit. 2011-08-27]. Dostupné online. (španielsky)
  • VIDALES, Carlos. Observaciones sobre Colombia, su Gobierno, etc. [online]. 1823, [cit. 2011-08-27]. Dostupné online. (španielsky)

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Velká Kolumbie na českej Wikipédii.