Visoko

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Panoráma mesta
Poloha mesta

Visoko je mesto a centrum rovnomennej obce v centrálnej časti Bosny a Hercegoviny, na sútoku riek Bosna a Fojnička, asi 25 km severozápadne od Sarajeva. Má asi 17 000 obyvateľov. Administratívne prináleží do kantónu Zenica-Doboj Federácie Bosny a Hercegoviny.

Mesto je významným strediskom kožiarskeho priemyslu.

Údajné pyramídy nad mestom[upraviť | upraviť zdroj]

Mesto sa v poslednej dobe dostalo do pozornosti vďaka vrchom v okolí mesta, ktoré pre svoj tvar niektorí ľudia považovali za starobylé pyramídy. Výskumu sa chopil amatérsky archeológ Semir Osmanagič, ktorý tvrdí, že vrchy okolo mesta sú pyramídy postavené minimálne 30 000 rokov pred Kristom, čím by sa stali najstaršími zo všetkých známych pyramíd.[1] Najvyššia z týchto pyramíd by tak svojou úctyhodnou výškou 220 metrov o tretinu predbehla Cheopsovu pyramídu v Egypte. Okrem údajných pyramíd sa v okolí našli aj podzemné priestory. Tieto zistenia však popiera väčšina vedcov, ktorí tvrdia, že ide o prekrucovanie faktov a v skutočnosti ide o prírodný výtvor.

Domáci obyvatelia verziu o pyramíde podporujú, pretože sa vrch stal najväčšou turistickou atrakciou mesta a pritiahol množstvo zvedavcov.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Visoko

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Administrator. Bosnische Pyramiden - Updates von Sam Osmanagich - Fondacija “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, Archaeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Foundation [online]. piramidasunca.ba, [cit. 2018-05-06]. Dostupné online.

Súradnice: 43°59′18″S 18°10′42″V / 43,988245°S 18,178253°V / 43.988245; 18.178253