Vyšeslav Vladimirovič

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Vyšeslav Vladimirovič (* 977 - † 1010, Novgorod)[1], novgorodské knieža a najstarší syn Vladimíra I. Veľkého a jeho varjagskej manželky Olavy, ktorú niektorí historici považovali za Češku.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Po smrti Vyšeslava Vladimiroviča sa trón novgorodského kniežatstva obsadil Jaroslav I. Múdry, hoci kandidátov medzi jeho bratmi bolo viac. Tí sa však z rôznych dôvodov nemali možnosť získať trón. Izjaslav I. Vladimirovič umrel v roku 1001 a Sviatopolk I. bol po roku 1013 eskortovaný k otcovi Vladimírovi I. do Vyšgorodu, kde bol strážený.

Existuje aj oveľa skoršia verzia Vyšeslavovej smrti. Podľa výkladov varjagských ság vdova kráľa Švédska Erika IV. Víťaza Sigrid nesúhlasila s dvorením kniežaťa Vissawalda (Vyšeslav Vladimirovič) a v roku 955[2][3] ho upálila a za manžela si vzala dánskeho kráľa Svena I..

Poznámky[upraviť | upraviť zdroj]

  1. ^  Najpravdepodobnejší rok narodenia Vyšeslava Vladimiroviča je rok 977. Jeho dátumy narodenia a úmrtia sa však nedajú vierohodne potvrdiť. Jaroslav I. Múdry odhadoval rok smrti svojho brata na roky 1013 - 1014 v Novgorode.
  2. ^  Historik F. Braun však kniežaťa Vissawalda spája s menom Vsevoloda Vladimiroviča. Ten však do svojej územnej správy dostal Vladimírsko-volynské kniežatstvo, a dvoriť mu mohla azda len polacká kňažná. Navyše, v roku 955 mal Vsevolod Vladimirovič iba 11 rokov.
  3. ^  V tom čase mala Sigrid okolo 20 rokov a viac jej mohol vyhovovať knieža 17 ročný Vyšeslav. Okrem toho, jeho územia sa nachádzali v susedstve Švédska a pre manželský zväzok dvoch dynastii, ktorým uzatvárali zmluvy a dohovory medzi sebou, vekový rozdiel čerstvých novomanželov nikdy nehral dôležitú úlohu.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Рыдзевская Е. А. Древняя Русь и Скандинавия IX—XIV вв. Москва. 1978. 239 с.
  • Braun F. Das historische Russland im nordischen Schrifttum des X—XIV. Jahrhunderts //FestschriftEugenMogkzum 70. Geburtstag.-Halle. 1924. S. 157—167
  • Jonsson J.R. Svensk Balladtradition. I. Balladkallor och balladtyper. Stockholm, 1967. 296 s.
  • Богуславский В. В. Славянская энциклопедия. Киевская Русь — Московия: в 2 т. — М.: Олма-Пресс, 2001.
  • Войтович Л. Княжеские династии Восточной Европы (конец IX — начало XVI в.).
  • Карпов А. Ю. Владимир Святой. — М.: Молодая гвардия — ЖЗЛ; Русское слово, 1997.
  • Древняя Русь в свете зарубежных источников./ под редакцией Е. А. Мельниковой. — М.: Логос, 1999.


Vyšeslav Vladimirovič
Vladárske tituly
Predchodca
Vladimír I. Veľký
Novgorodské knieža
9881010
Nástupca
Jaroslav I. Múdry