Vytie

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Vytie
Howl

Autor Allen Ginsberg
Pôvodný jazyk angličtina
Krajina vydania USA
Nakladateľstvo originálneho vydania City Lights Books
Dátum 1. vydania originálu 1957
Literárny smer Beat generation
Literárny žáner báseň - báseň v próze - zbierka
Slovenské vydania knihy

Vytie (angl. Howl) je básnická zbierka autora Allena Ginsberga vydaná v roku 1957 vo vydavateľstve City Lights, ktorého spolumajiteľom je Lawrence Ferlinghetti. Básnická zbierka odštartovala aféru so súdnym procesom, v ktorom sa súdili dve vydavateľstvá (City lights). Lawrence Ferlinghetti vzdoroval úspešne obvineniu iného vydavateľa za urážku mravnosti a verejného vkusu. Tento vyhraný spor priniesol publikácii skvelú reklamu, ktorá spôsobila nebývalý obchodný úspech pri vydávaní poézie v USA. Vytie dosiahlo 50-tisícový náklad a stalo sa manifestom nového poetického, sociálneho a filozofického hnutia Beat generation. Navyše spor bol precedensom v prospech všetkých budúcich vydaných diel a slobody umeleckej tvorby.

Vytie je súbor poém v žánri báseň v próze. Tematicky čerpá z ciest po súdobej Amerike, nevyhýba sa sociálnemu pohľadu ale bez moralizovania. Cieľom Vytia je ukázať pravdivú Ameriku bez zastierania a afektovania.

Ginsbergove básne v próze majú výrazný znak subjektívneho pohľadu a autobiografie. Básne sú litániami, výpočtom protichodných javov, súborom anafor a paralel. Ginsberg sa vo svojich básňach z 50-tych a 60-tych rokov staval do pozície proroka až mesiáša, napríklad básne Hymnus a Amerika.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]