WhiteBikes

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Stanovisko Saleziáni

WhiteBikes je nekomerčný komunitný systém verejných bicyklov v Bratislave, ktorého testovacia prevádzka začala v roku 2014.

V roku 2016 má k dispozícii okolo 100 bicyklov a 50 stanovíšť.[1] Používa open source systém Open Source Bike Share založený na SMS a webovej aplikácii.

Používa mestské bicykle, ktoré boli vyradené z Holandska a zadarmo venované Bratislave. Systém zatiaľ funguje bezplatne. Podmienkou používania je iba registrácia na webovej stránke a absolvovanie krátkeho školenia, pri ktorom prebehne fyzická registrácia a podpis zmluvy.

Princíp je založený na rozmiestnení stanovíšť, kde sa bicykle zamykajú kódovou zámkou, pričom kód používateľ dostane cez SMS alebo webové rozhranie aplikácie. Stanovištia sú rozmiestnené na frekventovaných miestach v meste a bicykel je nutné vrátiť výlučne na jedno z daných stanovíšť. Maximálny čas na vypožičanie bicykla je určený na 24 hodín. Komunita dbá na dodržiavanie vlastných pravidiel a pravidelne vykonáva údržbu bicyklov. Na odloženie nepojazdných alebo inak poškodených bicyklov slúžia špeciálne zberné stanovištia.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]