Wikipédia:Kaviareň/Návrhy/Archív 2004

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Archív tém pre stôl „Návrhy“ z roku 2004

Administrativne clenenie Slovenska[upraviť | upraviť zdroj]

Ak sa vyskytuju mesta a okresy s rovnakym nazvom , nezvolime radsej strategiu: Snina (mesto), Snina (okres) namiesto Snina, Okres Snina ? Myslim, ze je to tak na nemeckej verzii. Adrian

Ja som za Okres Snina z toho jednoduchého dôvodu, že v bežnom texte vo vete každý intuitívne napíše Okres Snina (a urobí z toho odkaz), kým Snina (okres) by si najprv musel niekde komplikovane vyhľadať, že to píšeme práve takto. O Snina (mesto) už ani nehovorím, to hádam ani neprichádza do úvahy - to by sme si dobre znásobili robotu pri tvorení odkazov. Okrem toho, toto je počítačová encyklopédia a nevidím dôvod, aby abecedné zaradenie názvu malo prioritu pred používaním (v knihe by som to chápal)...Bronto 13:31, 17 Dec 2004 (UTC)

Opat suhlasim :) Takmer vzdy pri nejakom nazve sa ako prve mysli mesto a az potom okres, kraj, region, atd... Preto by pripad pre mesto mal byt co najjednoduchsi (proste len nazov ak sa da). Atomique 13:39, 17 Dec 2004 (UTC)

Ja si myslim, ze sa to da vyriesit pomocou redirect :) Ale nechcem kecat do geografie, ked na nej nerobim, to je len taka poznamka pre mozne zamyslenie sa... Liso 13:53, 17 Dec 2004 (UTC)

To hovoríš, ako keby na vyjadrenie sa ku geografii bolo potrebné nejaké špeciálne vzdelanie :) .... Inak, redirect nie je problém, ide len o to, že tvary XY a Okres XY musia každopádne existovať.

Existuje nejaka dohoda o velkosti obrazka pre erb resp. aky velky sa ma zobrazovat? Adrian

Nie, neexistuje. Ak sa na nejakej dohodneme, tak by bolo dobre sa o tom zmienit v prislusnom wikiprojekte, tam to vsetko sumarizujeme. --Ivan B. 13:20, 20 Dec 2004 (UTC)

Rôzne organizačné[upraviť | upraviť zdroj]

1) Myslíte že bude užitočné spraviť nám mailing list pre slovenských Wikipediáncov? Prínosy?:

  • archív správ čo sa tu riešilo ...
  • povolenia od rôznych zdrojov na publikáciu ich článkov na Wikipédii bez porušovania zákonov a autorských práv (napr. refetáty.sk)
Máme vlastný mailing list! Pozrite stránku Mailing listy. --Valasek 01:04, 5 Dec 2004 (UTC)

2) Táto stránka je veľmi dlhá Súhlasíte s riešením ako na anglickej Wikipédii, že vyriešené veci buď zmažeme a tie metodické presunieme na stránky ako napríklad: Ako upravovať stránku, Konvencie pre názvoslovie, Ako vytvoriť nový článok

Nevidim dovod mazat. Preunul som to na Wikipédia:Krčma_old Liso 09:57, 11 Nov 2004 (UTC)

referaty.sk 3[upraviť | upraviť zdroj]

Som tu len druhy den, zacal som editovat stranky o geografii, ale snazim sa najprv zorientovat a hlavne si precitat vsetku dostupnu diskusiu, aby som si vytvoril prehlad, co sa tu deje. K referaty.sk - nie som pravnik, ale myslim si, ze atlas.sk nema na dane texty ziaden copyright. Aspon to nie je v strankach explicitne uvedene. Myslim si ale, ze najserioznejsie a najlegalnejsie by bolo poziadat o povolenie publikovat text kazdeho autora referatu osobne. Technicky by sa to dalo zrealizovat relativne jednoducho - autorom sa da totiz poslat sprava cez zabudovany HTML formular (napr. http://referaty.atlas.sk/message.php?id=15777). Takze, ak by sme mali zaujem o niektore kvalitne referaty (lebo je tam aj kopec balastu), mozno by sme to mohli vyskusat touto cestou. Ivan B. 09:10, 10 Nov 2004 (UTC)

Ivan, to je dobrý nápad. Neváhaj a daj sa do toho :-) Veď autori článkov sú samotní ľudia. Len si over, či pri uverejňovaní na referaty.sk nepodpisovali/nesúhlasili s niečim, čo im zakazuje ten alebo modifikovaný text poblikovať ... Možno by stálo za úvahu od autorov získať súhlas mailom a následne po poslať na mailing list (pozri vyššie...) --Valasek 16:10, 10 Nov 2004 (UTC)
Len neviem, ci bude kazdy ochotny poskytnut svoj text, ked ho moze hocikto hocikedy zmenit (na to treba upozornit)... Bronto 17:38, 10 Nov 2004 (UTC)
http://referaty.atlas.sk/disclaimer.php

Wikiprojekty[upraviť | upraviť zdroj]

Prosim pozrite si -> http://en.wikipedia.org/wiki/Category:WikiProjects

a tam specialne -> http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:WikiProject_Philosophy

domnievam sa, ze by bolo dobre nejako koordinovat trebars Wikipédia:WikiProjekt_Geografia. Ja by som jednak rad vedel co zamysla Atomique (trosku sa obavam z privelkej "atomizacie" ;) mam na mysli, ze 90% nasej wiki budu vyhonky jednak aj ja rad pomozem (napr. ak budu vznikat nove stranky o statoch, rad tam doplnim vlajky, takze na tuto ulohu sa hlasim ak je o nu zaujem :)

Teda moj skromny nazor je (ale nikomu ho nechcem vnucovat!) najprv sem nahadzme v nejakom prijatelnom tvare vsetky staty a az potom skusme dohadzovat trebars selfy... (<- ale opakujem!!! Nechcem nikoho znechutit! Je urcite dobre aj ked tu navznikaju iba vyhonky!!! Tuto pracu si tiez vazim! :)

Teda ide mi aj o to aby tato wiki nebola iba statisticky silna (uz mame 1770 "clankov") ale aby sem aj nejaki ludia mohli chodit pre informacie! :)

Ja by som este rad skoordinoval a pracoval dalej na nedokoncenom Wikipédia:WikiProjekt_Filozofia, ale bojim sa, ze tu zatial nenajdem spolupracovnikov :) Keby vas to vsak zaujimalo, skusim sa odrazit od en:Template:Influential_western_philosophers a prehlbit info o tychto vyznamnych filozofoch... No ved to mozno popisem v tom wikiprojekte :)

Liso 10:07, 15 Sep 2004 (UTC)

Liso, tie stubove clanky vyrabam z dvoch dovodov, za prve chcem vytvorit nejaku rozumnu strukturu kategorii a podkategorii, ktora je stale "in progress" a odvija sa od toho ake data tam budu a ktore z nich v akom zastupeni. Lahsie sa to rysuje na prazdnych clankoch nez na clankoch plnych odkazov a toto je este viac citit pri druhom dovode a to utvoreniu nazvoslovia, ktore sa bude dat uz pouzivat v inych hotovych clankoch ako odkazy, ktore nebude treba kazdy tyzden menit z jedneho nazvu na druhy. Toto bolo dobre vidiet nedavno pri nazvoch krajin, kde sme s brontom hladali co najaktualnejsie a najautoritativnejsie zdroje pre kontroverzne nazvy krajin. Niektore atlasy totiz spominali protichodne nazvy, niektore nazvy sa niekolkokrat zmenili v samotnom slovenskom pomenovani. A preto som mal pocit, aby sme sa vyhli v co najvacsej miere problemom s menenim odkazov (da sa to vyriesit redirectami ale "nie je to ono"), ze by bolo dobre tie nazvy ustalit a spripomienkovat, poopravit, hned na zaciatku este pred naplnanim clankov, ktore na ne budu odkazovat. Takisto zastavam nazor, ze mnohokrat aj informacia "tento ostrov lezi v pacifiku" pomoze na rychlu prvu orientaciu castokrat daleko viac ako dodatocny dvojstranovy text. Podobne to vnimam aj s nazvami ulic, kde napr. informacia, ze "Viedenska cesta" je ulica v petrzalke je castokrat ta najpostacujucejsia a dodatocne informacie na doplnenie a spestrenie mozu prist az neskor. Takisto je to, myslim si, aj velmi dobre pre novych redaktorov, ktori ked budu vidiet uz nejake stubove clanky, tak mozu do nich rovno doplnit informacie ktore uznaju za vhodne, a nemusia mat dilemu s nazvom, bude to uz sediet s odkazmi v inych clankoch a pod. Moj konecny ciel samozrejme nie je tato "atomicita" :), ale jej podoplnanie, toto je vsak iba trup, na ktorom chcem, aj spolu s ostatnymi, ktori sa pridaju, zacat stavat. Atomique 15:03, 15 Sep 2004 (UTC)
Atomique 03:16, 19 Sep 2004 (UTC)

Ahoj Liso, pozrela som si Wikiprojekty. Ako som to pochopila (snáď správne), ide Ti o to, aby sa (aj) v časti geografia naplnili najprv tie hlavné pojmy a až neskôr sa pristúpilo k spracovaniu detailov. Že som začala sopkami, to má svoj osobný dôvod. Dobre, ak teda pracujete na napĺňaní týchto prázdnych miest, skade beriete údaje? Ako zistím, že je niečo chránené autorskými právami? Neprekypujem voľným časom, ale z času na čas môžem niečo užitočné aj tu urobiť. Máš(te) prípadne nejaký návrh? --zvedavec 12:15, 19 Sep 2004 (UTC)

Kasli na to Zvedavec, rob to co ta zaujima! :) Ak ta bavi doplnat informacie o sopkach, kludne pis o sopkach, ak ta bavi cokolvek ine, kludne napis o comkolvek inom, je jedno ci to robis v poradi, alebo nie, kazda jedna nova informacia, ak je spravna a presna, je VELMI UZITOCNA! Proste pis o tom co ta bavi ;) A ak to bude este navyse aj podla nejakych konvencii, na ktorych sa tu dohodneme, tak to bude este dalsi bonus navyse :) Atomique 15:31, 19 Sep 2004 (UTC)

Zvedavec myslim, ze Tvoj pristup je fantasticky! :) Autorske prava sa netykaju faktu, ze trebars Vezuv ma ... neviemkolko metrov. Ak to teda odniekial opises, nemusis sa trapit :) Tie prava sa tykaju skor nejakeho konkretneho textu popisujuceho Vezuv (slovnych spojeni , konkretnych viet, (ked su nejake specialne <-> nikto si nemoze cinit narok na autorske prava k vete "Vezuv je sopka", nech by aj vedel dokazat, ze jeho text bol uverejneny prvy). Alebo nejakej specialne peknej tabulky popisujucej data o Vezuve. Najlepsie by teda bolo keby si to co si pamatas popisala vlastnymi slovami a tie vseobecne dostupne data kludne opis... Tiez mozes prekladat z anglickej ci esperantskej, ci hocijakej wiki (ked tam das ten interwiki odkaz), pretoze oni su vlastne napisane pre taketo pouzitie :) Moznostou ako uchranit autorske prava je este zhrnutie viacerych zdrojov do jedneho uceleneho celku...

To máš ako s diplomkou. Obrazne: Opisovanie z jedného zdroja je plagiát, z troch nepodarok, z viac ako 10 je to vedecká práca ;)

Liso 12:31, 19 Sep 2004 (UTC)

Ja som raz dokonca počul,že stačí len v každej vete niečo zmeniť a už to nie je porušenie autorských práv... Bronto 15:56, 19 Sep 2004 (UTC)

Liso, až sa tu objavíš, napíš, čo by sa podľa Teba mohlo spracovávať v časti filozofia. Z angličtiny prekladať neviem, ale sú aj iné zdroje. :-)

zabúdam sa prihlasovať --zvedavec 16:46, 6 Okt 2004 (UTC)

zvedavec tusil som, ze ide o Teba... Napr. Alfred North Whitehead by bol celkom uzitocny... (pozri napr. en:Alfred North Whitehead ) Rad by som tiez videl Petra Singera (pozri en:Peter Singer )
Ale ked chces pomoct mne osobne vidim aj pripadne jednoduchsiu (asi je to subjektivne) ulohu a to povytvarat vyhonky z neexistujucich astronomickych odkazov v clanku Slnko . Myslim tym -> kliknes napr. na hviezda, vlozis do clanku {{stub}} [[Kategória:Astronómia]] a pripadne este nejaky zaklad. Napr. Vo vseobecnosti obrovska zerava gula vo vesmire, v ktorej sa vdaka gravitacnej sile zapalila termojadrova fuzia... :) Pripadne aj preklad z ceskej wiki (napr.: cs:Merkur by nemusel byt tak zly a potesil by ma (zvlast co sa tyka template:Slnečná sústava Liso 21:29, 6 Okt 2004 (UTC)