Wikipédia:WikiJar SVE/2016/Esperanto

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Súťaž na Facebooku
Súťaž   Medzinárodná   Čs. odboj počas 1. svetovej vojny    Esperanto   Pravidlá   Súťažiaci   Pomocník   V iných Wikipédiách   Diskusia    
Stredná Európa - kolíska esperanta

Súťažná podkategória Esperanto sa zameriava na jeden z pokladov strednej Európy - medzinárodný pomocný jazyk Esperanto. Za svoj vznik, pred vyše storočím, vďačí špecifickému viacjazyčnému prostrediu mesta Białystok v dnešnom Poľsku a sne mladého študenta o svete, kde si ľudia navzájom rozumejú. Odvtedy si našlo priaznivcov po celom sveta a jeho rodný kraj ho uznal za svoje nemateriálne kultúrne dedičstvo.

Podkategória je organizovaná v spolupráci so SKEF - Slovenskou esperantskou federáciou a SKEJ - Slovenskou esperantskou mládežou v súvislosti s konaním Svetového kongresu esperanta 2016 v Nitre, prvý krát na Slovensku. Tieto organizácie poskytli pre podkategóriu špeciálnu cenu a budú sa podieľať na vyhodnocovaní.

Súťažné kritéria[upraviť | upraviť zdroj]

Esperanto“ je podkategóriou medzinárodnej ktegórie WikiJary SVE; platia pre ňu rovnaké základné pravidlá. Do podkategórie budú automaticky zaradené všetky články prihlásené do mediznárodnej kategórie, ktoré budú súvisieť s esperantom. Pamätajte, že podľa pravidiel § 2 ods. 1 písm. a) do súťaže patria články týkajúce sa „problematiky Esperanta”, čiže aj témy o jazyku ako takom (ale nie témy týkajúce sa Slovenska). Víťazov vyberie odborný porotca. Výhra v kategórii „Esperanto“ je nezávislá na ostatných kategóriách; môžte zároveň vyhrať vo viacerých.

O čom písať?[upraviť | upraviť zdroj]

Esperantský svet, prezývaný „Esperantsko“ je bohatý na historické aj súčasné udalosti. Máte na výber rozmanité prvky tohto jazyka, širokú paletu významných esperantistov, mnohé medzinárodné stretnutia, perly jeho kultúry...

Dobre, nejaké konkrétne príklady?

Áno! Pripravili sme pre vás prehľad najdôležitejších článkov, ktoré by každá Wikipédia mala mať! Je to výborný začiatok, lebo budete pracovať na témach s najväčším významom.

V článku Esperanto možno nájsť červené odkazy na neexistujúce články. Nie všetky sa týkajú priamo esperanta (viaceré sú napríklad o všeobecnej jazykovede) ale napísaním ostatných článkov doplníte tento článok, patriaci medzi najlepšie články slovenskej Wikipédie.

V neposlednom rade, Kategória:Esperanto na inojazyčných Wikipédiách vás tiež môže výrazne inšpirovať.

Na záver vám prajeme esper. Sukceson! – Úspech!