Women (kniha)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Women
Women

Autor Charles Bukowski
Krajina vydania Spojené štáty
Nakladateľstvo originálneho vydania Black Sparrow
Dátum 1. vydania originálu 1978
ISBN 1. vydania originálu ISBN 80-85213-79-6
Literárny žáner autobiografický román
fikcia

Women (doslova Ženy) je tretí román amerického spisovateľa Charlesa Bukowského vydaný v roku 1978.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Prostredníctvom svojej literárnej postavy Chinaskiho popisuje v románe túžbu starnúceho spisovateľa po blízkosti a intimite, ktorá mu vždy chýbala. Ako samotár sa skôr riadi svojimi egoistickými potrebami a pudom, pričom to pravé naplnenie mu stále uniká. Nedokáže preniknúť do uvažovania ženy, a tak sa často uchyľuje k svojej maske cynika, ktorá mu pomáha prestáť ťažké situácie.

Dej je veľmi šablónovitý: Objaví sa jedna žena, strávi s Chinaskim určitý čas, zmizne a vzápätí klopú na dvere ďalšie.

Jedna z postáv zmienených v knihe (Lydia Vance) predstavuje Lindu Kingovú, sochárku a príležitostnú poetku. Linda vytvorila Bukowskému bustu, táto scénka sa objavuje nielen v samotnom románe, ale aj v niektorých ďalších poviedkach. Ďalšou postavou, ktorá stojí za zmienku, je Tanya objavujúca sa na konci príbehu. Táto fanúšička napísala neskôr pod pseudonymom Amber O’Neil knihu o stretnutí so svojim idolom s názvom Blowing My Hero. Avšak kniha nebola legálna, lebo obsahovala aj korešpondenciu. Práva na všetku písomnú korešpondenciu vlastní Bukowského vydavateľstvo Black Sparrow Press.[1]

Na konci príbehu sa objavuje postava Sary, ide o literárne stvárnenie Lindy Lee Beighleovej, s ktorou sa Charles Bukowski po druhýkrát oženil (jeho prvou manželkou bola Barbara Fryeová z Texasu, vydavateľka časopisu Harlequin).

Autorom kresby tancujúceho dievčaťa na obálke knihy je sám Charles Bukowski.

V češtine knihu vydalo nakladateľstvo Pragma v roku 1995 [2].

Námet[upraviť | upraviť zdroj]

Starnúci spisovateľ Henry Chinaski po štvorročnom pôste roztáča kolotoč milostných dobrodružstiev a snaží sa dohnať, čo sa dá. Počas svojich avantúr stratí niekoľko žien, ktoré by boli ideálne pre spoločné súžitie, čo si horko uvedomuje rovnako ako fakt, že sa ženie len za ilúziou.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. webové stránky o knihe "Blowing My Hero" (anglicky) [online]. [Cit. 2013-08-11]. Dostupné online. Archivované 2011-12-31 z originálu.
  2. BUKOWSKI, Charles. Ženy. Praha : Pragma, 1995. ISBN 80-85213-79-6. Kapitola tiráž, s. 300.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Ženy (kniha) na českej Wikipédii.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]