Základná atribučná chyba

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Základná atribučná chyba (niekedy tiež pasca chybnej atribúcie, angl. Fundamental attribution error) je tendencia k nadhodnoteniu významu dispozičných faktorov vzhľadom k situačným vplyvom. Napríklad konanie iných je pripisované viac ich povahovým vlastnostiam, ako konkrétnej situácii alebo náhode[1][2]. Naopak vlastné zlyhanie pripisujeme situačným faktorom, ale vlastný úspech interným činiteľom (výnimočnosť, dokonalosť), na úspechu iných majú podľa nás väčší podiel vonkajšie podmienky.

Príklady[upraviť | upraviť zdroj]

Vysokoškolský profesor vysvetlí zlyhanie študenta na skúške skôr jeho charakterom alebo inteligenciou, než nedostatkom študijných príležitostí alebo zlou výučbou.[3]

Klzká cesta: pozorovateľ v daždi opatrne kráča zvažujúcou sa cestou. Cestu vníma ako klzkú. Dole sa zastaví a čaká až prestane pršať. Vidí ako iná osoba kráča po šikmej ceste a následne sa pošmykne. Pozorovateľ usúdi, že osoba je neohrabaná.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. ROSS, L.. Advances in experimental social psychology. New York : Academic Press, 1977. ISBN 0-12-015210-X. The intuitive psychologist and his shortcomings: Distortions in the attribution process, s. 173–220.
  2. DOBELLI, Rolf. Pasti v myšlení a jak do nich nespadnout, 52 omylů v myšlení, které zkuste přenechat ostatním. [s.l.] : Wolters Kluwer, 2012. ISBN 9788073578596. S. 1-5.
  3. REEDER, Glenn D.. Fundamental Attribution Error/Correspondence Bias [online]. Oxford, UK: Oxford Bibliographies, 19.3.2013, [cit. 2016-08-30]. Dostupné online.