ZENIT (súťaž)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

ZENIT je celoštátna odborná súťaž, určená pre žiakov stredných škôl a gymnázií na Slovensku. Súťaž je organizovaná každoročne v ôsmich kategóriách a jej cieľom je podpora a vyhľadávanie talentovaných a nadaných žiakov, rozvíjanie tvorivých kompetencií, odborných vedomostí a praktických zručností v oblastiach programovania, grafiky, elektroniky a strojárstva.

História súťaže[upraviť | upraviť zdroj]

Súťaž vznikla v roku 1984 ako súťaž v mikroelektronike pre žiakov stredných škôl. V roku 1991 sa rozšírila o kategóriu programovania a v roku 2000 sa pridala kategória strojárstva. V roku 2016 sa zmenil názov súťaže na ZENIT, ktorý je akronymom slov Zručnosť, Elán, Nápaditosť, Invencia, Tvorivosť. V roku 2017 sa rozdelila pôvodná súťažná kategória v programovaní WEB na dve nové samostatné kategórie: WebDeveloper a Grafik. V roku 2023 sa zmenili pravidlá súťaže a zaviedla sa registrácia cez EduPage.[1]

Organizácia súťaže[upraviť | upraviť zdroj]

Súťaž je organizovaná pod záštitou Štátneho inštitútu odborného vzdelávania (ŠIOV)[2] a pozostáva z troch kôl:

  • Školské kolo sa koná na jednotlivých školách pod dohľadom učiteľov.
  • Krajské kolo sa koná v krajských mestách pod dohľadom krajských organizátorov.
  • Celoštátne kolo sa koná každý rok na pôde inej strednej školy v rámci Slovenska a pod dohľadom celoštátnej odbornej komisie.

V každom kole sa súťaží v ôsmich kategóriách: A, B, WebDeveloper, Grafik, S, R, C a D, ale s rôznymi zadaniami. Z každého kola postupujú najlepší súťažiaci do ďalšieho kola. Výsledky súťaže sa zverejňujú na webovej stránke súťaže a na EduPage. Víťazi súťaže dostávajú ceny, diplomy a ocenenia od organizátorov, sponzorov a partnerov súťaže. Víťazi celoštátneho kola súťaže ZENIT dostávajú možnosť reprezentovať Slovenskú republiku v medzinárodnej súťaži EuroSkills.

Súťaž sa organizuje každý rok a je otvorená pre všetkých žiakov stredných škôl. Registrácia na súťaž prebieha od roku 2023 prostredníctvom systému EduPage.

Kategórie súťaže[upraviť | upraviť zdroj]

Súťaž ZENIT sa delí na tri hlavné kategórie: programovanie, elektroniku a strojárstvo. V každej oblasti sa súťaží v dvoch alebo viacerých podkategóriách podľa zložitosti a náročnosti úloh. Každá má svoje špecifické zadania, pravidlá a hodnotenie. Súťažiaci si môžu vybrať len jednu kategóriu v každom kole.

Programovanie[upraviť | upraviť zdroj]

  • Kategória A: je určená pre začiatočníkov, ktorí ovládajú základy programovania. Zadania sú zamerané na algoritmické myslenie, logiku, matematiku a jednoduché dátové štruktúry. Používa sa programovací jazyk Pascal.
  • Kategória B: je určená pre pokročilých, ktorí ovládajú pokročilé techniky programovania. Zadania sú zamerané na riešenie zložitých problémov, optimalizáciu, rekurziu, dynamické programovanie, grafy a zložité dátové štruktúry. Používa sa programovací jazyk C++.
  • Kategória WebDeveloper: je určená pre tých, ktorí sa zaujímajú o tvorbu webových aplikácií. Zadania sú zamerané na návrh, implementáciu a testovanie webových stránok a služieb. Používajú sa technológie HTML, CSS, JavaScript, PHP a MySQL.
  • Kategória Grafik: je určená pre tých, ktorí sa zaujímajú o grafický dizajn a multimédiá. Zadania sú zamerané na tvorbu grafických prvkov, animácií, logotypov, plagátov, bannerov a podobne. Pri riešení súťažných úloh sa používajú sa programy od firmy Adobe: Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Adobe Bridge a Adobe Acrobat.[3]

Elektronika[upraviť | upraviť zdroj]

  • Kategória A: je určená pre začiatočníkov, ktorí ovládajú základy elektroniky. Zadania sú zamerané na návrh, zostavenie a meranie jednoduchých elektronických obvodov. Používajú sa súčiastky ako rezistory, kondenzátory, diódy, tranzistory, operačné zosilňovače a podobne.
  • Kategória B: je určená pre pokročilých, ktorí ovládajú pokročilé techniky elektroniky. Zadania sú zamerané na návrh, zostavenie a meranie zložitých elektronických obvodov. Používajú sa súčiastky ako integrované obvody, mikrokontroléry, senzory, displeje, komunikačné moduly a podobne.[4]

Strojárstvo[upraviť | upraviť zdroj]

  • Kategória A: je určená pre začiatočníkov, ktorí ovládajú základy strojárstva. Zadania sú zamerané na návrh, výrobu a skúšku jednoduchých strojných zariadení. Používajú sa materiály ako drevo, kov, plast a podobne.
  • Kategória S: je určená pre tých, ktorí sa zaujímajú o simuláciu a modelovanie strojných zariadení. Zadania sú zamerané na vytvorenie virtuálnych modelov, analýzu pohybu, silových účinkov, deformácií, teploty a podobne. Používajú sa programy ako SolidWorks, Autodesk Inventor, ANSYS a podobne.
  • Kategória R: je určená pre tých, ktorí sa zaujímajú o robotiku a automatizáciu. Zadania sú zamerané na návrh, zostavenie a programovanie robotických zariadení. Používajú sa súčiastky ako servomotory, krokové motory, enkodéry, snímače, mikrokontroléry, komunikačné moduly a podobne.
  • Kategória C: je určená pre tých, ktorí sa zaujímajú o CNC technológie. Zadania sú zamerané na návrh, programovanie a výrobu súčiastok pomocou CNC strojov. Používajú sa programy ako AutoCAD, MasterCAM, Mach3 a podobne.[5]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Ako zaregistrovať žiakov do súťaže? [online]. help.edupage.org, [cit. 2023-11-16]. Dostupné online.
  2. Zenit - ŠIOV - štátny inštitút odborného vzdelávania [online]. siov.sk, 2019-02-12, [cit. 2023-11-16]. Dostupné online.
  3. siov.sk, [cit. 2023-11-16]. Dostupné online.
  4. siov.sk, [cit. 2023-11-16]. Dostupné online.
  5. siov.sk, [cit. 2023-11-16]. Dostupné online.

Externé odkazy a zdroje[upraviť | upraviť zdroj]