Zemfira

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Zemfira
v roku 2016
v roku 2016
Základné informácie
Rodné meno Zemfira Talgatovna Ramazanova
Umelecké mená Zemfira
Narodenie 26. august 1976 (47 rokov)
Ufa, RSFSR, dnes Rusko
Pôsobenie speváčka, hudobná skladateľka, pesničkárka, spisovateľka
Žáner Alternatívny rock, pop rock, indie rock
Hrá na nástrojoch spev
Roky pôsob. 1998 – súčasnosť
Webstránka zemfira.world

Zemfira Talgatovna Ramazanova (rus. Земфира Талгатовна Рамазанова; * 26. august 1976, Ufa, RSFSR, dnes Rusko) známa ako Zemfira (rus. Земфира) je ruská rocková speváčka. Patrí medzi najpopulárnejšie speváčky v Rusku a ďalších bývalých sovietskych republikách.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Zemfira vyrastala v rodine strednej triedy v Baškirsku, na východnom okraji európskeho Ruska. Má tatárske a baškirské korene. Od piatich rokov navštevovala hudobnú školu v Ufe, v detskom zbore spievala ako sólistka.

Začiatkom 90. rokov sa v Rusku stala čoraz populárnejšou. Najprv bola členkou ruského juniorského basketbalového tímu. Potom nasledovalo členstvo v rôznych rockových kapelách. V roku 1996 začala svoju sólovú kariéru.

Zemfira je držiteľkou viacerých speváckych ocenení a jej piesne sú populárne medzi rusky-hovoriacimi ľuďmi.

V júli 2015 Zemfira počas koncertu v Tbilisi zobrala z publika ukrajinskú vlajku a priviazala ju k stojanu na mikrofón. Ukrajinské aj ruské médiá to hodnotili ako „plánovanú akciu“, aj keď z úplne odlišných perspektív. Podľa publicistu Novej Gazety však išlo o spontánne gesto, ktoré malo vyjadriť priateľstvo, úctu a súcit s obyvateľmi Ukrajiny.

Počas ruskej vojny proti Ukrajine vo februári 2022, ktorá sa v Rusku nesmie verejne nazývať vojnou, sa na jej domovskej stránke zobrazovali iba slová „нет войне“ (nie vojne). Jej pieseň "Не Стреляйте" ("Nestrieľajte"), ktorú zložila v roku 2005, bola opäť prijatá v ruskom protivojnovom hnutí a znovu vydaná s aktuálnym videoklipom.

Zemfira opustila Rusko, so svojou priateľkou Renatou Litvinovou, keď začala vojna a odvtedy žije spolu s ňou v Paríži. Ruské médiá ju obviňujú zo „zrady“ a „pokrytectva“. 19. mája 2022 vydala hudobné video s názvom Мясо (“Mäso”) s výraznými kresbami, ktoré sa zaoberá vojnou na Ukrajine. Vo februári 2023 bola Zemfira ruským ministerstvom spravodlivosti klasifikovaná ako zahraničný agent. Ministerstvo vysvetlilo, že Zemfira „otvorene podporovala Ukrajinu, koncertovala v nepriateľských krajinách, vystupovala proti špeciálnej vojenskej operácii a dostávala podporu zo zahraničia“.

Albumy[upraviť | upraviť zdroj]

1999 — «Земфира»

2000 — «Прости меня моя любовь»

2002 — «Четырнадцать недель тишины»

2005 — «Вендетта»

2007 — «Спасибо»

2013 — «Жить в твоей голове»

2021 — «Бордерлайн»

2021 — «Ах» (мини-альбом)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Zemfira

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Zemfira na anglickej Wikipédii.