Zlaté opojenie

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Zlaté opojenie
Originálny názov The Gold Rush
Žáner Komédia
Dĺžka 96 minút
Štát Spojené štáty
Rok 1925
Dátum uvedenia 26. jún 1925
Spoločnosť United Artists
Rozpočet 923 000 $
Filmový štáb
Réžia Charlie Chaplin
Scenár Charlie Chaplin
Produkcia Charlie Chaplin
Herecké obsadenie
Ďalšie odkazy
IMDb
ČSFD
The Gold Rush

Zlaté opojenie (angl. The Gold Rush) je americký čiernobiely nemý film z roku 1925, režírovaný Charliem Chaplinom. Chaplin tiež film produkoval, napísal scenár a stvárnil hlavnú úlohu, bol jedným z prvých filmov, ktoré tento talentovaný umelec neskôr oživil pridaním zvuku.

Scéna v ktorej Chaplin je svoju topánku

Nápad na tento film dostal Chaplin, keď si prezeral obrázky Zlatej horúčky na Klondiku z roku 1896. V tom istom čase aj náhodou prečítal knihu o imigrantoch, ktorých sneh uväznil v Sierre Nevade a tak im nezostávalo nič iné ako zjesť svoje topánky, či mŕtvoly svojich mŕtvych priateľov. Chaplin, ktorý veril, že tragédia a komično nemajú ďaleko od seba, sa rozhodol spojiť tieto príbehy deprivácie a hororu v komédii. Rozhodol sa, že jeho známa postava tuláka by sa mala stať zlatokopom, ktorý sa pripojí k odvážnym optimistom rozhodnutým čeliť všetkým nástrahám spojeným s hľadaním zlata ako sú choroby, hlad, samota, či možnosť, že ich môže kedykoľvek napadnúť grizly. Vo filme sú scény ako napríklad Chaplin uvarí a zje svoju topánku, alebo ako ho jeho vyhladovaný priateľ Big Jim vidí zmeneného v kura.

Pôvodne mala hlavnú ženskú postavu stvárniť Lita Grey. Lita však otehotnela a po sobáši s Chaplinom ju vo filme nahradila Georgia Hale.

I napriek tomu, že Chaplin bol známy svojou premenlivou náklonnosťou k vlastnej tvorbe, na sklonku svojho života často vyhlasoval, že by si želal, aby bol práve film „The Gold Rush“ tým, na ktorý by všetci najviac spomínali.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]