Zoznam aplikácií podporujúcich OpenDocument

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Pre viac informácií o formáte OpenDocument (ODF), pozrite hlavný článok OpenDocument.

Súčasná podpora[upraviť | upraviť kód]

Množstvo aplikácií podporuje už teraz OASIS Open Document Formát pre kancelárske aplikácie; patrí medzi ne (v abecednom poradí):

Textové dokumenty (.odt)[upraviť | upraviť kód]

  • AbiWord 2.4 (čítanie od 2.4, čítanie aj zápis od 2.4.2)
  • eZ publish, podporuje čítanie a zápis textových dokumentov pomocou rozšírenia — Content management system
  • IBM Workplace Dokumenty 2.6+
  • KWord 1.4+
  • NeoOffice 1.2 Writer (len čítanie)
  • OpenOffice.org Writer (plná podpora od 2.0, len čítanie 1.1.5)
  • Scribus 1.2.2+ číta formát ODT
  • StarOffice 8 Writer, proprietárny komerčne-podporovaný produkt, ktorý číta a zapisuje OpenDocument; založený na OpenOffice.org
  • TextMaker 2005 (len čítanie)
  • Visioo Writer 0.6 — prezerač dokumentov
  • Writely, slovný procesor založený na webe, vie čítať/zapisovať OpenDocument slová spracúvajúci (ODT) formát
  • 602Office 2.0, produkt českej firmy Software602 založený na OpenOffice.org. Ide o nástupcu 602PC Suite

Tabuľkové dokumenty - spreadsheets (.ods)[upraviť | upraviť kód]

Prezentačné dokumenty (.odp)[upraviť | upraviť kód]

Grafické dokumenty (.odg)[upraviť | upraviť kód]

Vyhľadávacie nástroje[upraviť | upraviť kód]

  • Beagle 0.1.4, desktopový vyhľadávací stroj projektu Gnome. Indexuje a vyhľadáva viacero formátov súborov, vrátané súborov formátu OpenDocument.
  • Google Desktop Search má k dispozícii neoficiálny plug-in, čim podporuje formáty ODT, OTT, ODG, OTG, ODP, OTP, ODS, OTS, a OpenDocument formát ODF. [1]
  • Kat Desktop Search Environment, desktopový vyhľadvací stroj KDE, podporujúci ODT, ODP, ODS, ODF, a ODC
  • Copernic, desktopový vyhľadvací stroj pre platformy Windows podporujúci dokumenty OpenOffice.org (ODT, OTT, ODM, OTH, ODS, OTS, ODP, OTP) (verzie: 1.1, 2.0)

Nezatriedené[upraviť | upraviť kód]

  • Aukyla Document Management System 2.0, nenáročný systém spravovania dokumentov založený na webe. Má prehliadač OpenDocument-u a indexovacie funkcie [2]
  • DocMgr 0.53.3, plne funkčný systém spravovania dokumentov. Zabudovaný vyhľadávací stroj indexuje súbory OpenDocument. [3]
  • eLawOffice.it 0.9.5.2, viac-platformová Java GPL aplikácia (klient-server) Právnických Firiem. Používa OpenDocument ako šablóny na generovanie dokumentov formátu OpenDocument s údajmi pripojenými z databázy aplikácie ako napríklad meno zákaznika, adresa, atď. [4]
  • Hancom Office
  • Knomos 1.0 — Aplikácia spravovania Právnickej Kancelárie [5]
  • Lenteja — skladište textových dokumentov [6]
  • Artech India's Akshar Naveen

Programátorska podpora, filtre, prevádzače[upraviť | upraviť kód]

Balíčky OpenDocument sú obyčajné zip súbory. Existuje OpenDocument formát, ktorý je len jednoduchým súborom typu XML, ale väčšina aplikácií používa balíčkový formát. A teda, akýkoľvek z toho veľkého množstva nástrojov na narábanie so zip súbormi a XML údajmi sa môže použiť na narábanie s formátmi OpenDocument. Takmer všetky programovacie jazyky majú knižnice (zabudvané alebo dostupné) pre spracovanie XML súborov a zip súborov.

Toto je zoznam programov a programovacích knižníc, ktoré poskytujú špecializovanú podporu pre OpenDocument:

  • TeX4ht, nedávne distribúcie vedia prevádzať LaTeX dokumenty do formátu OpenDocument
  • OpenOpenOffice, chystaný plug-in pre Microsoft Office, ktorý mu umožní čítať a zapisovať OpenDocument (server beta dokončený, plugin alpha ohlásený na január)
  • ooo-word-filter, plug-in pre Microsoft Word 2003 XML na otváranie dokumentov OpenOffice XML (vo fáze alpha)
  • docvert, softvér webových služieb vezme viacero súborov slovného procesora (typicky.doc) a prevedie ich na OpenDocument (stavia na OpenOffice.org). [7]
  • AODC — OpenDocument Converter, bezplatná (GPL) prevádzacia aplikácia pre dokumenty OpenDocument Text a Tabuľkový hárok (spreadsheet). Táto aplikácia nepotrebuje OpenOffice ani iný Office Suite s nainštalovanou podporou OpenDocument. Prevedie takmer všetok možný textový obsah.
  • AODL — OpenDocument Library, bezplatná (LGPL).net resp. C# knižnica pre načítanie, upravovanie, vytváranie a ukladanie dokumentov vo formáte OpenDocument. Doteraz táto knižnica ponúka podporu pre dokumenty Text a Tabuľkový hárok (spreadsheet).
  • com.catcode.odf.OpenDocumentTextInputStream je trieda Java od J. Davida Eisenberga, ktorá extrahuje textové informácie z textového súboru OpenDocument. Extrahuje iba text v <text:p> a <text:h>, pokiaľ nie sú v <text:tracked-changes> (t. j. automaticky narába zo sledovanými zmenami). Zoznam elementov „capture“ a „omit“ je voliteľný používateľom.
  • ODT_to_XHTML je Java program od J. Davida Eisenberga, ktorý prevádza súbory OpenDocument priamo na XHTML. Poznámka: mnoho kancelárskch balíčkov to vie robiť tiež, načítaním súboru OpenDocument a potom prevedením „Uložiť ako“ (X)HTML.
  • Prevod ODT na XHTML založený na Ruby
  • Niektoré Perlovské rozšírenia pre spracovanie súborov OpenDocument sú dostupné v balíčkoch CPAN, ako napríklad OpenOffice::OODoc, OpenOffice::OOCBuilder, OpenOffice::OOSheets, PBib::Document::OpenOffice, a ďalšie. Tieto knižnice umožňujú programom v Perly načítať, vytvárať, aktualizovať alebo vymazať takmer akýkoľvek údaj (vrátane textového obsahu, netextových objektov, a definícií štýlov) v dokumentoch, ako i vytvárať úplne nové dokumenty.
  • OpenDocumentPHP (GPL) je balíček tried PHP 5.X pre budovanie OpenDocument-ov v PHP. (Tento projekt je vo výoji, momentálne časť kódu je v SVN na sourceforge.net)

Corel WordPerfect[upraviť | upraviť kód]

Kancelársky balík WordPerfect firmy Corel asi uvoľní podporu pre OpenDocument, aj keď zatiaľ neučinili formálne vyhlásenie. Corel je pôvodný člen Technického Výboru OASIS pre OpenDocument Formát, a Paul Langille, starší vývojár Corelu, je jednym zo štyroch pôvodných autorov špecifikácie OpenDocumentu. Taktiež, Corel zaslal list pre Massachusetts, v ktorom podporuje ich výber OpenDocument-u, slovami, „Corel silno podporuje širokú adaptáciu otvorených noriem, ktoré načrtol Massachusetts, vrátane XML, OASIS Open Document Formát a PDF… Corel zostáva naďalej oddaný práci popri OASIS a iných poskytovateľov technológií, aby sa zaistila pokračujúca evolúcia ODF normy a adaptácia otvorených noriem v celom priemysle.“ [8] Mnohým sa zdá byť nepravdepodobné, že Corel by investoval tak veľa snahy, povzbudzoval záväzné prijatie formátu OpenDocument, povedal, že budú pracovať na podpore celo-priemyselnej adaptácie formátu OpenDocument, bez toho, žeby ho sami implementovali.

Na „Mestskom Stretnutí“ 16.septembra 2005 predstaviteľ IBM povedal, že implementujú OpenDocument a že Corel takisto aktívne implementuje OpenDocument. Článok Stevena J. Vaughan-Nicholsa v eWeek z 26.septembra 2005 uvádza, že Corel aktívne implementuje OpenDocument vo svojom balíku WordPerfect. 28.septembra 2005 ďalej upresnil, že WordPerfect Corel-u „čoskoro bude podporovať formát OpenDocument“, pričom poznamenal, že hoci „Corel neudá presný dátum pridania OpenDocument-u do WordPerfect-u, spoločnosť dala jasne najavo, že pracuje smerom k tomuto cieľu.“

O mesiac neskôr, 18.októbra 2005, predstaviteľ Corel-u opísal rozdielnu pozíciu v rozhovore pre BetaNews [9]: práve teraz nevidia podporu formátu OpenDocument ako svoju prioritu, a nemôžu dokonca ani udať čas, kedy ho začnú podporovať, ak vôbec. Táto správa bola okamžite spochybnená; Berlind neskôr uviedol, že Corel „potvrdzuje záväzok voči OpenDocument-u“. (Berlind, 25.október 2005). V novembri bol Corel súčasťou Summitu ODF, ktorý sa organizoval na propagáciu používania OpenDocument-u (LaMonica, 10. november 2005).

Microsoft[upraviť | upraviť kód]

Microsoft nateraz odmieta podporovať formát OpenDocument, tvrdiac, že mu chýbajú nezávislé implementácie a dôležité funkcie, aj keď naznačil, že tento svoj postoj v budúcnosti asi zmení. Pozri Postoj Microsoftu k formátu OpenDocument.

Podpora tretími stranami: Phase-n OpenOpenOffice plug-in pre Microsoft Office[upraviť | upraviť kód]

Phase-n práve vyvíja OpenOpenOffice O3, open source softvérový plug-in pre Microsoft Office. S týmto bezplatným plug-in-om bude Microsoft Office schopný čítať a zapisovať dokumenty formátu OpenDocument (a všetkých ostatných formátov podporovaných OpenOffice.org). Namiesto inštalovania kompletnej kancelárskej aplikácie či veľkého plug-in-u, O3 nainštaluje iba maličký plug-in do systému Microsoft Office. Tento maličký plug-in automaticky posiela súbor na nejaký server, ktorý následne urobí prevod a pošle ho späť. Server môže byť lokálny vo firme (takže žiadne súkromné informácie sa nebudú posielať cez internet) alebo dostupný cez internet (pre tých, ktorý si nechcú zriadiť server).

Beta verzia servera už je dokončená, a Alfa verzia plug-in-u sa očakáva začiatkom januára 2006.

Phase-n argumentuje, že hlavnou výhodou ich prístupu je jednoduchosť. Ich webstránka oznamuje, že O3 „nepožaduje odhaľovať žiadne nové koncepty, žiadny podstatný vývoj, a zdokonaľuje obrovský existujúci kus práce ktorú urobili vývojári OpenOffice.org, autori modulu CPAN, a tímy Microsoft .NET a Office. Počiatočné odhady sú menej než 2000 riadkov kódu a len pár stoviek hodín vývojového času na dosiahnutie počiatočného stabilného uvoľnenia O3 klienta a servera.“ Takisto argumentujú, že ich prístup podstatne zjednoduší údržbu; keď sa uvoľní nová verzia OpenOffice.org, upgradnúť postačí len server. Jeho vývojári uznali, že by bolo ľahké pridať podporu na volanie aj lokálnej inštalácie OpenOffice.org, a asi pridajú túto možnosť po úvodnom uvoľnení plug-in-u.

Projekt OpenOpenOffice je partnerstvom medzi softvérovou priemyselnou skupinou Open Source Victoria, technologickou spoločnosťou Phase N Australia, a širokou komunitou open source. Open Source Victoria bola zvolaná Conom Zymarisom a združuje viac než 100 Victorianských firiem a vývojárov (Varghese, 2005).

Pozri aj[upraviť | upraviť kód]

Externé odkazy[upraviť | upraviť kód]