Zoznam chránených území v okrese Blansko

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Gnome-globe.svg Mapa so všetkými súradnicami: OSM alebo Bing (Crystal Project Download.pngKML)

Toto je zoznam chránených území v okrese Blansko aktuálny k januáru roku 2017, v ktorom sú uvedené chránené územia v oblasti okresu Blansko.

Kód Obrázok Názov Druh Galéria
Commons
Popis územia Súradnice
189 Babí lom Babí lom Prírodná rezervácia
Kategória Babí lom na Wikimedia Commons
Skalnatý hrebeň budovaný červenými devonskými zlepencami 49°18′47″S 16°34′37″V / 49,3130556°S 16,5769444°V / 49.3130556; 16.5769444 (Babí lom)
1920 Babolský háj Prírodná pamiatka Mokraď s výskytom vzácneho papradníka močiarneho 49°35′34″S 16°34′30″V / 49,5928889°S 16,5748889°V / 49.5928889; 16.5748889 (Babolský háj)
1010 Bačov Prírodná pamiatka Ojedinelé paleontologické nálezisko pozostatkov zvierat rodu stegocephalia 49°31′38″S 16°38′10″V / 49,5271111°S 16,6361667°V / 49.5271111; 16.6361667 (Bačov)
1930 Balcarova skála Balcarova skála - Vintoky Prírodná rezervácia
Kategória Balcarova skála - Vintoky na Wikimedia Commons
Spoločenstvá skalných stepí 49°22′34″S 16°45′32″V / 49,3761167°S 16,7589444°V / 49.3761167; 16.7589444 (Balcarova skála - Vintoky)
612 okraj PR nad Rybníčky Bayerova Prírodná rezervácia
Kategória Bayerova (Křtiny) na Wikimedia Commons
Zmiešaný lesný porast na kulmských drobách 49°18′44″S 16°45′03″V / 49,3122222°S 16,7507361°V / 49.3122222; 16.7507361 (Bayerova)
1186 Bílá voda Bílá voda Prírodná rezervácia Zmiešané zväčša listnaté porasty na vápencových svahoch 49°24′00″S 16°46′00″V / 49,4°S 16,7666667°V / 49.4; 16.7666667 (Bílá voda)
585 Březinka Prírodná rezervácia Ochrana prírode blízkeho lesného porastu na škrapových poliach vyšších polôh Moravského krasu. 49°17′02″S 16°44′10″V / 49,2838056°S 16,7359778°V / 49.2838056; 16.7359778 (Březinka)
151 Býčí skála Býčí skála Národná prírodná rezervácia
Kategória Býčí skála Cave na Wikimedia Commons
Druhovo bohaté prírodné spoločenstvá dubového, bukovo-dubového a bukového vegetačného stupňa 49°18′27″S 16°41′41″V / 49,3075°S 16,6947222°V / 49.3075; 16.6947222 (Býčí skála)
1011 Cukl a Rozsečské rašeliniště Prírodná pamiatka Mokraďové lúky - refugium obojživelníkov 49°31′12″S 16°27′01″V / 49,5199722°S 16,4501944°V / 49.5199722; 16.4501944 (Cukl a Rozsečské rašeliniště)
1461 Čepičkův vrch a údolí Hodonínky Prírodná rezervácia Bukové a jaseňové javoriny, zvyšky lužných lesov pri Hodonínke 49°29′47″S 16°21′59″V / 49,4964167°S 16,3665°V / 49.4964167; 16.3665 (Čepičkův vrch a údolí Hodonínky)
1805 Černá skála Černá skála Prírodná pamiatka
Kategória Černá skála (natural monument, Blansko District) na Wikimedia Commons
Jazierko na dne opusteného lomu s hojným výskytom obojživelníkov 49°23′29″S 16°47′50″V / 49,3914722°S 16,7972222°V / 49.3914722; 16.7972222 (Černá skála)
1806 Čtvrtky za Bořím Prírodná pamiatka
Kategória Natural monument Čtvrtky za Bořím na Wikimedia Commons
Bohatá lokalita vstavačov (vstavač vojenský) 49°25′36″S 16°33′39″V / 49,4266389°S 16,5608611°V / 49.4266389; 16.5608611 (Čtvrtky za Bořím)
1866 Durana Prírodná rezervácia Jedinečný komplex bukových porastov s ojedinelými exemplármi mohutných jedlí 49°35′37″S 16°46′47″V / 49,5936694°S 16,7797222°V / 49.5936694; 16.7797222 (Durana)
1867 Habrová Prírodná pamiatka Zachovaný zvyšok prirodzených porastov hrabov s bohatou kvetenou 49°28′44″S 16°23′21″V / 49,4788889°S 16,3891667°V / 49.4788889; 16.3891667 (Habrová)
617 NPR Habruvecka bucina 2.JPG Habrůvecká bučina Národná prírodná rezervácia
Kategória Habrůvecká bučina na Wikimedia Commons
Zmiešaný lesný porast s prevahou buka 49°19′11″S 16°41′45″V / 49,3198056°S 16,69585°V / 49.3198056; 16.69585 (Habrůvecká bučina)
Halasovo Kunštátsko Halasovo Kunštátsko Prírodný park
Kategória Nature park Halasovo Kunštátsko na Wikimedia Commons
49°31′23″S 16°30′53″V / 49,5230556°S 16,5147222°V / 49.5230556; 16.5147222 (Halasovo Kunštátsko)
1868 Hersica Prírodná pamiatka 49°28′33″S 16°26′56″V / 49,4759722°S 16,4489444°V / 49.4759722; 16.4489444 (Hersica)
1869 Horní bělá Prírodná pamiatka Lúčna enkláva v údolnej nive Bělej so zachovanými brehovými porastmi 49°32′21″S 16°43′58″V / 49,5391944°S 16,7328333°V / 49.5391944; 16.7328333 (Horní bělá)
1471 Hrádky Prírodná rezervácia Ochrana jedinečne zachovaného prirodzeného spoločenstva javorových bučín. 49°28′25″S 16°23′39″V / 49,473578°S 16,394113°V / 49.473578; 16.394113 (Hrádky)
1872 Kačiny Prírodná pamiatka Jedna z najvyššie položených hrabín 49°28′49″S 16°23′42″V / 49,4801944°S 16,3950028°V / 49.4801944; 16.3950028 (Kačiny)
1873 Kavinský potok Prírodná rezervácia Erózia drobných vodných tokov v súvrství fylitov, rúl a kryštalických vápencov, výskyt vzácného papraďorastu slezinníku zeleného 49°35′27″S 16°24′59″V / 49,5909722°S 16,41625°V / 49.5909722; 16.41625 (Kavinský potok)
1874 PP Krkatá bába Krkatá bába Prírodná pamiatka
Kategória Krkatá bába na Wikimedia Commons
Významné skalné útvary s prirodzenými spoločenstvami zakrpatených borovicových dúbrav 49°23′04″S 16°31′46″V / 49,3844167°S 16,5294722°V / 49.3844167; 16.5294722 (Krkatá bába)
5613 spodné poschodie lomu Křtinský lom Prírodná pamiatka
Kategória Křtinský lom na Wikimedia Commons
Unikátne rastlinné a živočíšne spoločenstvá, ktoré sa vyvinuli v priestore bývalého lomu. Najcennejšou časťou lomu je jeho spodné poschodie s mokraďou, na ktorú je viazaná populácia silno ohrozeného mloka hrebenatého. Z vzácnych rastlinných druhov sa tu vyskytujú vstavačovec strmolistý, ostrica Oederova a pálka Laxmannova. Ako významný krajinný fenomén je predmetom ochrany tiež samotných útvar lomu 49°18′23″S 16°44′32″V / 49,3063889°S 16,7422222°V / 49.3063889; 16.7422222 (Křtinský lom)
1921 Kunštátská obora Kunštátská obora Prírodná pamiatka
Kategória Kunštátská obora na Wikimedia Commons
Listnaté porasty okolo zámku Kunštát, hniezdisko vtákov 49°29′59″S 16°30′40″V / 49,4997778°S 16,5111667°V / 49.4997778; 16.5111667 (Kunštátská obora)
1922 Lebeďák Lebeďák Prírodná pamiatka
Kategória Lebeďák na Wikimedia Commons
Zakrpatená dúbrava 49°28′26″S 16°38′01″V / 49,4739722°S 16,6335806°V / 49.4739722; 16.6335806 (Lebeďák)
1923 Lhotské jalovce a stěny Prírodná pamiatka Skalné útvary 49°32′52″S 16°23′13″V / 49,5478889°S 16,3869722°V / 49.5478889; 16.3869722 (Lhotské jalovce a stěny)
1875 Loucká obora Prírodná pamiatka Prestarnutý bukový porast s jaseňom a bohatou kvetenou 49°30′31″S 16°25′46″V / 49,5087167°S 16,4295194°V / 49.5087167; 16.4295194 (Loucká obora)
1808 Louky pod Kulíškem Prírodná rezervácia Zamokrené lúky s dvomi rybníčkami, bohatá kvetena, výskyt vidlochvosta ovocného 49°30′12″S 16°27′50″V / 49,5034167°S 16,4637778°V / 49.5034167; 16.4637778 (Louky pod Kulíškem)
1807 Lysická obora Lysická obora Prírodná pamiatka
Kategória Lysická obora na Wikimedia Commons
Bývalá obora nadväzujúca na zámocký park, zbierka domácich a exotických drevín 49°27′30″S 16°31′45″V / 49,4584333°S 16,5292889°V / 49.4584333; 16.5292889 (Lysická obora)
Vodní nádrž v Bedřichově Prírodný park Lysicko Prírodný park 49°26′23″S 16°30′02″V / 49,4397431°S 16,5004583°V / 49.4397431; 16.5004583 (Prírodný park Lysicko)
1906 Oblasť rezervácie Mokřad pod Tipečkem Prírodná rezervácia
Kategória Mokřad pod Tipečkem na Wikimedia Commons
Významné spoločenstvá pramenísk, podmáčaných lúk a mokradí 49°19′42″S 16°44′21″V / 49,3283889°S 16,7391389°V / 49.3283889; 16.7391389 (Mokřad pod Tipečkem)
72 Krasová výzdoba Punkevní jeskyně Moravský kras Chránená krajinná oblasť
Kategória Moravian Karst na Wikimedia Commons
49°16′41″S 16°44′03″V / 49,2780056°S 16,734125°V / 49.2780056; 16.734125 (Moravský kras)
1877 Nad Berankou Prírodná pamiatka Zvyšky listnatých suťových porastov, ukážka zvetrávania rúl 49°29′48″S 16°23′43″V / 49,4966667°S 16,39525°V / 49.4966667; 16.39525 (Nad Berankou)
1878 Padělky Prírodná pamiatka 49°26′29″S 16°25′57″V / 49,4413056°S 16,4323889°V / 49.4413056; 16.4323889 (Padělky)
1809 Pohľad na opravené jazierko v parku Park Letovice Prírodná pamiatka Zalesnené strmé skalnaté svahy nad Svitavou, na miernejších svahoch a temeni je parková úprava 49°32′31″S 16°34′36″V / 49,5418611°S 16,5767778°V / 49.5418611; 16.5767778 (Park Letovice)
1064 Pavlovské mokřady Pavlovské mokřady Prírodná rezervácia
Kategória Pavlovské mokřady na Wikimedia Commons
Rašelinisko prechodového charakteru s typickou vegetáciou 49°31′14″S 16°47′39″V / 49,520475°S 16,7941972°V / 49.520475; 16.7941972 (Pavlovské mokřady)
1462 Pilský rybníček Prírodná pamiatka Lokalita rozmnožovania vzácnych a chránených druhov obojživelníkov 49°26′00″S 16°25′35″V / 49,4332306°S 16,4263306°V / 49.4332306; 16.4263306 (Pilský rybníček)
1065 Ploník Prírodná rezervácia Mokraďné spoločenstvá s radom vzácnych druhov rastlín, refugium obojživelníkov 49°29′19″S 16°26′30″V / 49,4885611°S 16,4416111°V / 49.4885611; 16.4416111 (Ploník)
592 Rakovec Prírodná rezervácia Starý lesný porast s prevahou buka a borovíc 49°19′09″S 16°47′45″V / 49,3192333°S 16,7959°V / 49.3192333; 16.7959 (Rakovec)
5709 Rakovecké stráně a údolí bledulí Prírodná rezervácia Geomorfologický útvar, významný krajinný fenomén a výnimočný ekotop tejto rezervácie, reprezentovaný jednak zachovanými prírode blízkymi spoločenstvami starých prevažne listnatých lesov, poskytujúcich zázemie celému radu vzácnych druhov živočíchov a rastlín 49°18′20″S 16°49′31″V / 49,3054831°S 16,8253094°V / 49.3054831; 16.8253094 (Rakovecké stráně a údolí bledulí)
Rakovecké údolí - Na dalekých.jpg Rakovecké údolí Prírodný park
Kategória Rakovecké údolí na Wikimedia Commons
49°18′23″S 16°50′13″V / 49,3063889°S 16,8369444°V / 49.3063889; 16.8369444 (Rakovecké údolí)
1185 Miesto prepadania Jedovnického potoka nazvané Rudické propadání Rudické propadání Národná prírodná pamiatka
Kategória Rudické propadání na Wikimedia Commons
Systém ponorov Jedovnického potoka, lokalita teplomilnej kveteny, zvyšok prirodzenej smrečiny 49°20′00″S 16°44′02″V / 49,3333333°S 16,7338611°V / 49.3333333; 16.7338611 (Rudické propadání)
Popis obrazku Řehořkovo Kořenecko Prírodný park
Kategória Řehořkovo Kořenecko na Wikimedia Commons
49°33′08″S 16°45′40″V / 49,5522222°S 16,7611111°V / 49.5522222; 16.7611111 (Řehořkovo Kořenecko)
Říčky Prírodný park 49°14′43″S 16°44′58″V / 49,2452778°S 16,7494444°V / 49.2452778; 16.7494444 (Říčky)
2070 Kvapľová výzdoba jaskyne Sloupsko-šošůvské jeskyně Prírodná rezervácia
Kategória Sloupsko-šošůvské jeskyně na Wikimedia Commons
Geomorfologicky cenné krasové územie v devónskych vápencoch 49°24′41″S 16°44′21″V / 49,4113569°S 16,7390397°V / 49.4113569; 16.7390397 (Sloupsko-šošůvské jeskyně)
Svratecká hornatina Svratecká hornatina Prírodný park
Kategória Svratecká hornatina na Wikimedia Commons
49°29′22″S 16°21′38″V / 49,4893992°S 16,3606883°V / 49.4893992; 16.3606883 (Svratecká hornatina)
1879 Svídovec Prírodná pamiatka 49°22′54″S 16°28′05″V / 49,3815806°S 16,4679333°V / 49.3815806; 16.4679333 (Svídovec)
615 U nového hradu 03.JPG U Nového hradu Prírodná rezervácia
Kategória U Nového hradu na Wikimedia Commons
Prirodzený zmiešaný porast 49°19′32″S 16°38′22″V / 49,3255167°S 16,6394528°V / 49.3255167; 16.6394528 (U Nového hradu)
647 Křtinské údolí u Výpustku U Výpustku Prírodná rezervácia
Kategória U Výpustku na Wikimedia Commons
Prirodzené listnaté porasty so vzácnou flórou 49°17′28″S 16°43′14″V / 49,2911944°S 16,7205583°V / 49.2911944; 16.7205583 (U Výpustku)
1941 Údolí Chlébského potoka Prírodná pamiatka Zachovanie ojedinelého biotopu zvlášť chránených druhov rastlín 49°28′35″S 16°23′14″V / 49,4763444°S 16,3872722°V / 49.4763444; 16.3872722 (Údolí Chlébského potoka)
1810 V Jezdinách Prírodná pamiatka Členité údolné svahy so zmiešanými lesnými porastami 49°35′38″S 16°26′11″V / 49,5939083°S 16,4363056°V / 49.5939083; 16.4363056 (V Jezdinách)
1187 Malý hřebenáč Vratíkov Prírodná rezervácia
Kategória Vratíkov (přírodní rezervace) na Wikimedia Commons
Ostrovček devonských vápencov s jaskyňami a vývermi, doklady osídlenia pravekým človekom, výskyt netopierov 49°29′16″S 16°42′54″V / 49,4877083°S 16,7150083°V / 49.4877083; 16.7150083 (Vratíkov)
290 Malý výtok Punkvy Vývěry Punkvy Národná prírodná rezervácia
Kategória Vývěry Punkvy na Wikimedia Commons
Najcennejšia časť CHKO s celým systémom jaskyní a priepasťou Macochou 49°21′47″S 16°42′23″V / 49,3629722°S 16,70625°V / 49.3629722; 16.70625 (Vývěry Punkvy)
1880 Žižkův stůl Žižkův stůl Prírodná pamiatka
Kategória Žižkův stůl na Wikimedia Commons
Ukážka periglaciálnych foriem reliéfu 49°27′55″S 16°29′00″V / 49,46515°S 16,4832778°V / 49.46515; 16.4832778 (Žižkův stůl)

Zdroje[upraviť | upraviť kód]