Zoznam chránených území v okrese Bruntál

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Gnome-globe.svg Mapa so všetkými súradnicami: OSM alebo Bing (Crystal Project Download.pngKML)

Toto je zoznam chránených území v okrese Bruntál aktuálny k januáru roku 2017, v ktorom sú uvedené chránené územia v oblasti okresu Bruntál.

Kód Obrázok Názov Typ Galerie
Commons
Opis územia Súradnice
3408 Břidličná Břidličná PR
Kategória Břidličná (nature reserve) na Wikimedia Commons
Kryogénne geomorfologické útvary (skaly, kamenné prúdy, kamenné moria, polygonálne pôdy), subalpínské a lesné biotopy klimaxových smrečín a (smrekových) bučín s prameniskami a s výskytom vzácnych a veľmi a kriticky ohrozených druhov rastlín a živočíchov 50°01′27″S 17°11′01″V / 50,0240722°S 17,1837167°V / 50.0240722; 17.1837167 (Břidličná)
2206 PR Džungle-2.JPG Džungle PR
Kategória Džungle (nature reserves) na Wikimedia Commons
Zachovanie zvyškov porastov tvrdého luhu-dubového lužného lesa so starými dubmi, mäkkého vrbo-jelšového luhu, rozsiahlych ostricových mokradí ako stáleho biotopu chránených obojživelníkov, druhovo pestrej ornifauny a ďalej bohatej populácie snežienky jarnej. 50°18′14″S 17°43′33″V / 50,3038889°S 17,7258333°V / 50.3038889; 17.7258333 (Džungle)
2086 Franz-Franz PR Pozostatok pralesovitého typu porastu so zvlášť chránenými druhmi fauny; zimovisko podkovára malého 49°58′41″S 17°16′57″V / 49,9780556°S 17,2825°V / 49.9780556; 17.2825 (Franz-Franz)
5326 Javorový vrch NPP Komplex bývalej stredovekej podpovrchovej rudnej bane, biotop spoločenstva netopierov (Chiroptera), vvrátane ich populácií, a fragment kvetnatej bučiny na povrchu vo východnej časti masívu Hrubého Jeseníku 50°02′55″S 17°17′44″V / 50,0486111°S 17,2955556°V / 50.0486111; 17.2955556 (Javorový vrch)
1306 Jelení bučina PR Pralesovitý porast buku, javora a smreku 50°06′38″S 17°17′49″V / 50,1104722°S 17,2968611°V / 50.1104722; 17.2968611 (Jelení bučina)
83 CHKO Jeseníky Jeseníky CHKO
Kategória CHKO Jeseníky na Wikimedia Commons
50°02′37″S 17°12′37″V / 50,0436111°S 17,2102778°V / 50.0436111; 17.2102778 (Jeseníky)
163 Karlovice - sever PR Ochrana unikátneho zachovaného porastu s autochtónnym jesenickým smrekovcom. 50°07′27″S 17°24′22″V / 50,1241667°S 17,4061111°V / 50.1241667; 17.4061111 (Karlovice - sever)
1192 Krasovský kotel PR Lesná mokraďová lúka s hojným výskytom mečíka škridlicovitého 50°06′53″S 17°32′23″V / 50,1147222°S 17,5397222°V / 50.1147222; 17.5397222 (Krasovský kotel)
1193 Kunov PR Bohatá lokalita perovníka pštrosieho 50°02′33″S 17°30′28″V / 50,0424444°S 17,5076667°V / 50.0424444; 17.5076667 (Kunov)
1915 Lávový proud u Meziny Lávový proud u Meziny PP
Kategória Lávový proud u Meziny na Wikimedia Commons
Láva Venušinej sopky so stĺpcovitou odlučnosťou čadiča a vyrastlicami olivínu 49°57′27″S 17°29′15″V / 49,9573889°S 17,4873889°V / 49.9573889; 17.4873889 (Lávový proud u Meziny)
215 Liptáňský bludný balvan Liptáňský bludný balvan PP Ochrana bludného balvanu ako významného dokladu kontinentálneho zaľadnenia severnej Moravy. 50°12′49″S 17°35′52″V / 50,2135833°S 17,5978611°V / 50.2135833; 17.5978611 (Liptáňský bludný balvan)
2105 Mokřiny u Krahulčí PR Mokraďové ekosystémy v nive Trusovického potoka s výskytom chránených mokraďových druhov rastlín v početných populáciách. Bohatá populácia kriticky ohrozeného druhu starčeka barinného. 49°48′02″S 17°22′44″V / 49,8006667°S 17,3788889°V / 49.8006667; 17.3788889 (Mokřiny u Krahulčí)
2244 Morgenland 01.JPG Morgenland PP Lúčne spoločenstvá (mokraďové a mezofilné), na časti územia zmiešaný lesný porast. 50°01′51″S 17°19′33″V / 50,0307778°S 17,3258889°V / 50.0307778; 17.3258889 (Morgenland)
2009 Niva Moravice PR Zachovanie prirodzeného charakteru územia a biotopu pre život chránených a ohrozených druhov rastlín a živočíchov, najmä pre hniezdiace a migrujúce vtáctvo, a ďalej vytvorenie podmienok pre ich ďalšiu existenciu a rozširovanie. 49°57′58″S 17°19′51″V / 49,9660278°S 17,3309167°V / 49.9660278; 17.3309167 (Niva Moravice)
283 PR Oblík u Dívčího Hradu-2.JPG Oblík u Dívčího Hradu PP
Kategória Oblík u Dívčího Hradu na Wikimedia Commons
Ochrana deterznej činnosti obnaženého odkryvu moravsko-slezského kulmu, ktorý má statigrafický a paleontologický význam. 50°14′57″S 17°37′47″V / 50,2490611°S 17,6297611°V / 50.2490611; 17.6297611 (Oblík u Dívčího Hradu)
5796 Opis obrazku Osoblažský výběžek PP
Kategória Osoblažský výběžek (nature reserves) na Wikimedia Commons
kunka červenobruchá. 50°17′42″S 17°41′46″V / 50,294928°S 17,696215°V / 50.294928; 17.696215 (Osoblažský výběžek)
1357 Pod Jelení studánkou Pod Jelení studánkou PR
Kategória Pod Jelení studánkou na Wikimedia Commons
Unikátna lokalita mravcov, s vysokou hustotou mravenísk 50°01′27″S 17°12′25″V / 50,0241667°S 17,2069444°V / 50.0241667; 17.2069444 (Pod Jelení studánkou)
1307 Praděd Praděd NPR
Kategória Praděd na Wikimedia Commons
Komplex prirodzených spoločenstiev lesov, pastvín a holí najvyšších partií Jeseníkov 50°04′54″S 17°13′41″V / 50,0817361°S 17,2279389°V / 50.0817361; 17.2279389 (Praděd)
1358 Pstruží potok PR Pramenisko a mokrade s typickou vegetáciou, tokanisko tetrova hoľniaka 49°57′01″S 17°13′03″V / 49,9502444°S 17,217625°V / 49.9502444; 17.217625 (Pstruží potok)
345 Ptačí hora NPP Ochrana porastu s pôvodným autochtónnym jeseníckym smrekovcom v bohatej bučine. 50°01′45″S 17°32′37″V / 50,0291667°S 17,5436111°V / 50.0291667; 17.5436111 (Ptačí hora)
1191 Pustá Rudná PR Svahové lúky s teplomilnou kvetenou, napr. ľaliou cibuľkonosnou 50°04′44″S 17°24′09″V / 50,0789722°S 17,4024722°V / 50.0789722; 17.4024722 (Pustá Rudná)
355 Radim PR Ochrana zvyšku jedľobučiny s autochtónnym jeseníckym smrekovcom na suti. 50°05′31″S 17°34′25″V / 50,0918611°S 17,5736111°V / 50.0918611; 17.5736111 (Radim)
367 Podmáčená louka na lokalitě Rašeliniště Skřítek NPR
Kategória Rašeliniště Skřítek na Wikimedia Commons
Ochrana vrchoviskového rašeliniska prameniskového typu s charakteristickými rastlinnými a živočíšnymi spoločenstvami. 49°59′33″S 17°09′39″V / 49,9926111°S 17,1608611°V / 49.9926111; 17.1608611 (Rašeliniště Skřítek)
1916 Razovské tufity Razovské tufity PP
Kategória Razovské tufity na Wikimedia Commons
Umelý odkryv subakvatického čadičového komplexu 49°54′51″S 17°31′20″V / 49,9141667°S 17,5221111°V / 49.9141667; 17.5221111 (Razovské tufity)
368 Rešovské vodopády Rešovské vodopády NPR
Kategória Rešovské vodopády na Wikimedia Commons
Ochrana geomorfologického fenoménu skalného kaňonu s vodopádmi spolu s ochranou význačných starých prirodzených porastov na okolitých skalách a sutiach s typickou flórou a faunou. 49°52′58″S 17°12′33″V / 49,8828889°S 17,2091667°V / 49.8828889; 17.2091667 (Rešovské vodopády)
2245 Růžová PR Mokraďové ekosystémy pozdĺž pramenného úseku Růžového potoka, v ktorých sa vyskytujú zvlášť chránené druhy živočíchov a rastlín. 49°57′57″S 17°15′27″V / 49,9658889°S 17,2576111°V / 49.9658889; 17.2576111 (Růžová)
2136 Skalní potok PR Zvláštna ochrana lesných porastov v 5. a 6. lesnom vegetačnom stupni, z ktorých niektoré sa približujú prirodzenej štruktúre lesa, alebo majú až pralesovitý charakter. Výskyt vzácnych vtáčich druhov. Raritou je jediný zachovalý exemplár tisu obyčajného v CHKO Jeseníky. 50°07′43″S 17°17′29″V / 50,1286111°S 17,2913889°V / 50.1286111; 17.2913889 (Skalní potok)
393 Skalské rašeliniště Skalské rašeliniště PR
Kategória Skalské rašeliniště na Wikimedia Commons
Ochrana rašeliniska prechodného typu s prvkami vrchoviskovými, horskými a slatinnými. 49°55′09″S 17°12′30″V / 49,9191667°S 17,2083333°V / 49.9191667; 17.2083333 (Skalské rašeliniště)
Sovinecko PrP Zachovanie typického rázu krajiny a lesné porasty s dochovanou štruktúrou a drevinnou skladbou blízkou pôvodným porastom, na ktoré je viazaný rad zvlášť chránených druhov rastlín a živočíchov.
1190 Staré hliniště PP Ochrana ohrozených druhov rastlín a živočíchov. 50°06′35″S 17°41′38″V / 50,109775°S 17,6940194°V / 50.109775; 17.6940194 (Staré hliniště)
1305 Suchý vrch PR Kremencové skaly so suťami a prirodzeným lesným porastom, paleontologické nálezisko 50°09′23″S 17°20′50″V / 50,1563889°S 17,3472222°V / 50.1563889; 17.3472222 (Suchý vrch)
2246 U Slatinného potoka U Slatinného potoka PR
Kategória U Slatinného potoka na Wikimedia Commons
Mokraďové ekosystémy pozdĺž pramenného úseku Slatinného potoka, v ktorých sa vyskytujú zvlášť chránené druhy živočíchov a rastlín 49°58′17″S 17°12′14″V / 49,9713889°S 17,2038889°V / 49.9713889; 17.2038889 (U Slatinného potoka)
472 Uhlířský vrch Uhlířský vrch PP
Kategória Uhlířský vrch (natural monument, Bruntál District) na Wikimedia Commons
Jedna z českých najmladších sopiek s umelo odkrytým profilom 49°58′19″S 17°26′25″V / 49,9718222°S 17,4402111°V / 49.9718222; 17.4402111 (Uhlířský vrch)
2078 Opis obrazku Velký Pavlovický rybník PR
Kategória Velký Pavlovický rybník na Wikimedia Commons
Zachovanie vodných a mokraďových ekosystémov ako významných biotopov pre hniezdiace a migrujúce vtáctvo, obojživelníky a ďalej vytvorenie podmienok pre ich ďalšiu existenciu a rozširovanie. 50°18′02″S 17°41′36″V / 50,3006944°S 17,6933889°V / 50.3006944; 17.6933889 (Velký Pavlovický rybník)
502 Velký a Malý Roudný Velký Roudný NPP Tvarovo dokonale vyvinutý stratovulkán 49°53′24″S 17°31′24″V / 49,8900889°S 17,5234722°V / 49.8900889; 17.5234722 (Velký Roudný)

Zrušené chránené územia[upraviť | upraviť kód]

Kód Obrázok Názov Druh Galéria
Commons
Opis územia Dátum
zrušenia
1359 Štola pod Jelení cestou PP Bývalá rudná baňa – najväčšie zimovisko netopierov na severnej Morave 15.2.2011[1]

Referencie[upraviť | upraviť kód]

  1. Nariadenie správy CHKO č.1/2011 o zrušení pamiatky. [s.l.] : [s.n.], 2011. Dostupné online. S. 1. (po česky)

Zdroje[upraviť | upraviť kód]