Zoznam chránených území v okrese Nymburk

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Toto je zoznam chránených území v okrese Nymburk aktuálny k júlu roku 2016, v ktorom sú uvedené chránené územia v oblasti okresu Nymburk.

Kód Obrázok Názov Typ Galéria

Commons

Popis územia Súradnice
551 Pohľad na lokalitu Báň PP
Kategória Báň (natural monument) na Wikimedia Commons
Xerotermné spoločenstvá na opuke 50°09′30″S 15°16′55″V / 50,1583225°S 15,2819489°V / 50.1583225; 15.2819489
1170 NPR Čtvrtě na jeseň 2011 Čtvrtě NPR
Kategória Čtvrtě na Wikimedia Commons
Pestrá mozaika lesných typov so vzácnou kvetenou 50°17′44″S 15°03′38″V / 50,2955689°S 15,0604267°V / 50.2955689; 15.0604267
5978 NPP Dlouhopolsko 17.jpg Dlouhopolsko NPP
Kategória Dlouhopolsko (national natural monument) na Wikimedia Commons
Cenné biotopy teplomilných dúbrav, slatinných a bezkolencových lúk, ako aj ostricových porastov; výskyt vzácnych a ohrozených druhov rastlín (ostrevka karpatská, klinček pyšný a červenohlav močiarny) a živočíchov (roháč veľký a pimprlík mokraďový) 50°10′02″S 15°18′52″V / 50,1673469°S 15,3145506°V / 50.1673469; 15.3145506
118 Hrabanovská černava na jeseň Hrabanovská černava NPP
Kategória Hrabanovská Černava na Wikimedia Commons
Zvyšok polabskej černavy s typickými spoločenstvami 50°13′03″S 14°50′03″V / 50,2175°S 14,8341667°V / 50.2175; 14.8341667
1083 Lužný les v mieste bývalých labských meandrov Hrbáčkovy tůně PR
Kategória Hrbáčkovy tůně na Wikimedia Commons
Odstavené labské meandre s bohatou kvetenou, vtáčie hniezdiská
Zrušená NARIADENÍM Středočeského kraja č. 13/2014 zo dňa 11. 8. 2014, o zriadení prírodnej rezervácie Káraný-Hrbáčkovy tůně
50°10′34″S 14°46′25″V / 50,1760361°S 14,7737414°V / 50.1760361; 14.7737414
2116 Chotuc Chotuc PP
Kategória Chotuc na Wikimedia Commons
Rastlinné spoločenstvá xerotermného typu 50°16′02″S 15°07′10″V / 50,2672475°S 15,1194347°V / 50.2672475; 15.1194347
6029 Jedna z Hrbáčkových tôní Káraný-Hrbáčkovy tůně PR
Kategória Káraný - Hrbáčkovy tůně na Wikimedia Commons
Stanovište prirodzených eutrofných vodných nádrží, nivných lúk, extenzívne kosených lúk nížin až podhoria, otvorených trávnikov kontinentálnych dún, dubohrabín a zmiešaných lužných lesov, ako aj výskyt ohrozených druhov - mloka veľkého a roháča veľkého 50°10′51″S 14°46′24″V / 50,1808403°S 14,7734028°V / 50.1808403; 14.7734028
5676 Kerské rybníčky.jpg Kerské rybníčky PP
Kategória Kerské rybníčky na Wikimedia Commons
Jedna z najvýznamnejších populácií mloka veľkého v stredných Čechách 15°07′50″S 14°55′31″V / 15,130678°S 14,925202°V / 15.130678; 14.925202
3367 Stráň Žehuňskej obory Kněžičky NPR
Kategória Kněžičky (national nature reserve) na Wikimedia Commons
Spoločenstvá teplomilných dúbrav 50°08′53″S 15°19′47″V / 50,1479781°S 15,3296422°V / 50.1479781; 15.3296422
3383 NPP Kopičácký rybník, voda.jpg Kopičácký rybník NPP
Kategória Kopičácký rybník na Wikimedia Commons
Biotopy a populácie vzácnych a ohrozených druhov rastlín a živočíchov 50°09′44″S 15°20′00″V / 50,1622517°S 15,3332703°V / 50.1622517; 15.3332703
902 Libický luh Libický luh NPR
Kategória Libický luh na Wikimedia Commons
Najväčší komplex úvalového lužného lesa v Čechách 50°06′45″S 15°10′00″V / 50,1125°S 15,1666667°V / 50.1125; 15.1666667
1171 Mydlovarský luh Mydlovarský luh PR
Kategória Mydlovarský luh na Wikimedia Commons
Lužný komplex s bohatou flórou a faunou 50°10′28″S 14°55′01″V / 50,1744444°S 14,9169444°V / 50.1744444; 14.9169444
5711 Vrh Oškobrh Oškobrh PP
Kategória Oškobrh (natural monument) na Wikimedia Commons
Populácie roháča veľkého a jeho stanovište, xerotermné stepné trávniky, obnažené odkryvy opuky a druhy na tieto náleziská viazané 50°08′52″S 15°13′53″V / 50,147893°S 15,231388°V / 50.147893; 15.231388
1172 Piesočný presyp pri Osečku Písečný přesyp u Osečka PP
Kategória Písečný přesyp u Osečka na Wikimedia Commons
Piesočná duna, lokalita vzácnych húb 50°06′41″S 15°08′19″V / 50,111525°S 15,1385139°V / 50.111525; 15.1385139
309 Piesočný presyp pri Pístoch Písečný přesyp u Píst PP
Kategória Písečný přesyp u Píst na Wikimedia Commons
Piesočná duna, lokalita psamofytnej kveteny 50°09′49″S 14°59′50″V / 50,1636111°S 14,9972222°V / 50.1636111; 14.9972222
2251 Bývalý vojenský priestor, teraz PR Pod Benáteckým vrchem Pod Benáteckým vrchem PR
Kategória Pod Benáteckým vrchem na Wikimedia Commons
Unikátne územie s bohatým výskytom vzácnych a obzvlášť chránených druhov živočíchov 50°14′22″S 14°53′14″V / 50,2394097°S 14,8871975°V / 50.2394097; 14.8871975
567 Cedule národnej prírodnej pamiatky Slatinná louka u Velenky NPP
Kategória Slatinná louka u Velenky na Wikimedia Commons
Zvyšok polabských lúk s bohatou kvetenou 50°09′06″S 14°54′09″V / 50,1516667°S 14,9025°V / 50.1516667; 14.9025
6003 Slatinná louka u Velenky PP Bezkolencové lúky na vápnitých, rašelinových alebo hlinito-ílovitých pôdach s európsky významnými druhmi ľanolistníka bezlistencového a mečíka močiarneho 50°09′08″S 14°54′17″V / 50,1521183°S 14,9048531°V / 50.1521183; 14.9048531
587 Kvitnúca jagavka ľaliovitá na Vínnom vrchu Vinný vrch PP
Kategória Vinný vrch na Wikimedia Commons
Bohatá lokalita jagavky ľaliovitej 50°10′34″S 15°14′17″V / 50,1761564°S 15,238135°V / 50.1761564; 15.238135
566 Prírodná rezervácia Vrť Vrť PR
Kategória Vrť (nature reserve) na Wikimedia Commons
Slepé rameno s lužným lesom a bohatou kvetenou 50°10′21″S 14°51′30″V / 50,1725°S 14,8583333°V / 50.1725; 14.8583333

Zdroje[upraviť | upraviť kód]