Libický luh

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Libický luh
Národná prírodná rezervácia
Libický luh
Štát Česko Česko
Kraj Stredočeský
Okresy Nymburk a Kolín
Lokalita Libice nad Cidlinou
Velký Osek
Nadmorská výška 187 - 193 m n. m.
Súradnice 50°6′45″S 15°10′0″V / 50,11250°S 15,16667°V / 50.11250; 15.16667
Rozloha 444,4916 ha
Vznik 1. máj 1985[1]
 - Vyhlásili Okresné národné výbory Nymburk a Kolín
Správa CHKO Kokořínsko
Kód AOPK ČR 902
Česko: Libický luh
Libický luh
Poloha na mape Česka
Wikimedia Commons: Libický luh
Webová stránka: Biolib.cz
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:
Európsky významná lokalita
CZ0214009

Libický luh je národná prírodná rezervácia v okresoch Kolín a Nymburk ležiaca na sútoku riek Cidliny a Labe.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Rezervácia obsahuje najrozsiahlejšiu súvislú oblasť lužných lesov v Čechách.[2] Bezprostredne súvisí s bývalým slavníkovským hradiskom v Libici nad Cidlinou ktorému poskytovala prirodzenú ochranu. V roku 1985 bolo územie zaradené do kategórie chránených prírodných výtvorov; na zoznam národných prírodných rezervácií sa prenieslo roku 1992. Ekosystém rezervácie nepriaznivo ovplyvnila výstavba diaľnice D11 ktorá k Libici bola privedená tiež v roku 1992 a v bezprostrednej blízkosti rezervácie tiež končila až do predĺženia trasy koncom roku 2006. Najnovšie bola rezervácia zaradená do európskej siete Natura 2000 ako územie európskeho významu Libické luhy. Jej rozloha je asi 445 hektárov, ochranné pásmo má plochu 46 ha. Je v správe CHKO Kokořínsko. Časť lužného lesa zvaná Havran o rozlohe 31,3 hektárov bola roku 2008 vyhlásená bezzásahovým územím.

Od 90. rokov 20. storočia až do súčasnosti prebieha v rezervácii katastrofálne lesné hospodárenie, zničená bola tiež cenná vodná vegetácia niektorých tôní a veľká plocha druhovo bohatých lúk. Lokalita by mohla slúžiť ako modelový príklad nekompetentnosti orgánov ochrany prírody.[2]

Prírodné pomery[upraviť | upraviť zdroj]

Rezervácia je tvorená spleťou tôní, mŕtvych a slepých ramien Labe na jeho pravom brehu medzi Libicou nad Cidlinou a Velkým Osekom.

Flóra[upraviť | upraviť zdroj]

Väčšinu územia pokrýva les. Brehy prúdiacej vody lemuje často jelša lepkavá (Alnus glutinosa). V najvlhkejších partiách, tzv. mäkkom luhu, prevažuje vŕba biela (Salix alba) s prímesou topoľa čierneho (Populus nigra) a vŕby krehkej (Salix fragilis). Ďalej ležia vodou zaplavované dúbravy (z drevín je zastúpený javor poľný (Acer campestre), dub letný (Quercus robur), brest väzový (Ulmus laevis), jaseň štíhly (Fraxinus excelsior)) a z hľadiska ochrany prírody cenný tvrdý luh prechádzajúci do suchších porastov s podielom hrabu (Carpinus betulus) .

V tôňach sa vyskytujú plávajúce vodné rastliny - žaburinka menšia, rožkatec ponorený (Ceratophyllum demersum), perutník močiarny (Hottonia palustris) a ďalšie. Ďalej od riek ležia mokraďové lúky s ostricou aj suchšie lúky s xerofilnými druhmi ako je veronikovec dlholistý (Pseudolysimachion maritimum), pálčivka žilkatá (Cnidium dubium), kosienka farbiarska (Serratula tinctoria) a žltuška žltá (Thalictrum flavum). Celkom cez dve desiatky rastlinných druhov sú na Červenom zozname ohrozených druhov ČR. V roku 1978 tu bol opísaný nový endemitný druh - kruštík neskorý[2] (Epipactis albensis).

Fauna[upraviť | upraviť zdroj]

Veľkou rozmanitosťou sa vyznačuje aj fauna: bolo tu popísaných asi 700 druhov veľkých motýľov, mimo iných tu bol v roku 1994 naposledy v Čechách pozorovaný jasoň chochlačkový (Parnassius mnemosyne). Vo vode žijú početné ohrozené vodné kôrovce, mäkkýše a obojživelníky,[2] hniezdi tu tiež rad vtákov.

Rezervácia je prístupná po červenej turistickej značke.

Informačné tabule na území NPR[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Libický luh [online]. AOPK ČR, [cit. 2016-09-02]. Dostupné online. (po česky)
  2. a b c d Národní přírodní rezervace Libický luh [online]. Cittadella.cz, [cit. 2016-08-02]. Dostupné online. Archivované 2016-07-30 z originálu. (po česky)

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Libický luh

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Libický luh na českej Wikipédii.