Žltuška žltá

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Žltuška žltá
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Thalictrum flavum
Linnaeus
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Žltuška žltá (Thalictrum flavum) je pomerne vzácna žlto kvitnúca voľne rastúca rastlina dosahujúca výšky až 1 meter, jeden z mnohých druhov rodu žltuška.

Rozšírenie[upraviť | upraviť zdroj]

Rastie takmer v celej Európe, na východe zasahuje až do Turecka a na Kaukaz, za Uralom na západnej Sibíri až k Altaji. Vyskytuje sa tiež na severozápade Afriky. Je to rastlina vlhkomilná, rastie na slatinných lúkach, pozdĺž vodných tokov a nádrží, priekop a po okrajoch vlhkých lužných lesov, nie však na trvale zamokrenej pôde. Uprednostňuje na humus bohatú pôdu v polotieni.

Rozširuje sa plazivými podzemkami do priľahlého okolia a na väčšie vzdialenosti nažkami, ktoré sú nielen roznášané vetrom, ale dokážu aj plávať po vode.[1]

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Je to rastlina vytrvalá, z ktorej plazivého podzemku vyrastá priama, pozdĺžne ryhovaná mäkká byľ, ktorá sa až navrchu rozvetvuje. Býva pri vhodných pôdnych podmienkach vysoká 1 až 1,5 m. Striedavo vyrastajúce zložené listy so stopkou 2 až 6 cm dlhou majú trojuholníkovitý prierez, sú dlhé 10 až 20 cm a široké 5 až 10 cm a smerom hore sa zmenšujú. Bývajú dva až trikrát sperené, zložené sú z klinovitých alebo vajcovitých lístkov veľkých až 4 × 2 cm, na koncoch bývajú 2 až 3zubé, zhora sú modro zelené, zospodu šedavé. Variabilita listov je medzi jednotlivými rastlinami veľmi veľká. Byľ aj listy sú striebristé.

Jednotlivé, mierne voňajúce kvety sírovej farby na stopkách dlhých 5 až 10 mm sú zostavené do zväzočkov a tieto do priamych, vrcholičnatých súkvetí. Jednotlivé vzpriamené kvety majú okvetie skladajúce sa len zo 4 rozostúpených, úzko vajcovitých, zelenavo belavých kališných lístkov ktoré rýchlo opadávajú. Z kvetu vystupuje niekoľko nápadných tyčiniek s dlhými žltými nitkami a vzpriamenými podlhovastými peľnicami a asi 10 voľných pestikov s trojhrannými bliznami. Puzdra peľníc so zrelým peľom, ktorý nie je nijako chránený pred nepriazňou počasia, sa otvárajú len za slnečného počasia a pred dažďom sa opäť zavárajú. Kvet ponúka nektár, opeľovanie prevažne zaisťuje hmyz a len čiastočne vietor, v kvetoch môže dochádzať aj k samoopeľovaniu vlastným peľom. Kvitne od júna do augusta.

V minulosti bol koreň používaný k výrobe žltého farbiva pre farbenie vlny, dnes sa žltuška žltá začína presadzovať do parkov a záhrad ako rastlina ozdobná kvetom. Obsahuje tiež mnohé alkaloidy, napr. berberine.[2][3][4]

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. CIBULKA, Radim. BOTANY.cz: Žluťucha žlutá [online]. BOTANY.cz, rev. 2011-07-04, [cit. 2011-10-22]. Dostupné online. (po česky)
  2. POLÍVKA, František. Názorná květena zemí koruny české: Thalictrum flavum [online]. Wendys, Zdeněk Pazdera, [cit. 2011-10-22]. S. 31, 32. Dostupné online. (po česky)
  3. Flora of China: Thalictrum flavum [online]. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA, USA, [cit. 2011-10-22]. Dostupné online. (po anglicky)
  4. Finland Nature and Species: Thalictrum flavum [online]. Luono Porti Nature Gate, Helsinki, FI, [cit. 2011-10-22]. Dostupné online. (po fínsky)
  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Žluťucha žlutá na českej Wikipédii.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]