Žehuňský rybník (národná prírodná pamiatka)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Žehuňský rybník
národná prírodná pamiatka
Žehuňský rybník, v pozadí vrch Báň
Štát Česko Česko
Kraje Stredočeský
Královohradecký
Okresy Kolín
a Hradec Králové
Lokalita Žehuň, Choťovice
Nadmorská výška 202 - 206 m n. m.
Súradnice 50°8′51″S 15°18′48″V / 50,14750°S 15,31333°V / 50.14750; 15.31333
Rozloha 301,599 ha
Vznik 8. február 1948[1]
 - Vyhlásilo Ministerstvo školstva a osvety
Správa AOPK ČR - RP Stredné Čechy
Kód AOPK ČR 540
Česko: Žehuňský rybník
Žehuňský rybník
Poloha na mape Česka
Wikimedia Commons: Žehuňský rybník
Webová stránka: Biolib.cz
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:
Európsky významná lokalita
CZ0214050

Žehuňský rybník je národná prírodná pamiatka, ktorá bola v rokoch 1999-2006 súčasťou NPR Žehuňský rybník a NPR Žehuňská obora. Do roku 2010 bola vedená ako Národná prírodná rezervácia Žehuňský rybník. NPP Žehuňský rybník je súčasťou Vtáčej oblasti Žehuňský rybník - Obora Kněžičky. V súčasnosti sa jedná o rozľahlý Žehuňský rybník (258 ha) vrátane priľahlých lúk a mokradí v nive rieky Cidliny medzi obcami Žehuň a Zbraň na rozhraní okresov Nymburk, Kolín a Hradec Králové.

Prírodné pomery[upraviť | upraviť zdroj]

Flóra[upraviť | upraviť zdroj]

Významné sú predovšetkým porasty vodných a bažinných rastlín. Vodnú makrovegetáciu rybničného sublitorálu tu predstavujú v prvom rade nápadné porasty leknice žltej (Nuphar lutea), najlepšie vyvinuté v oblasti ústia Cidliny do rybníka. Z ďalších tu zistených druhov voľnej vody stojí za reč riečňanka prímorská (Najas marina).

Miestne litorály sú prevažne tvorené z rákosia. V ich kompaktných porastoch možno miestami naraziť na floristický zaujímavejšie druhy ako puškvorec obyčajný (Acorus calamus), potočník širokolistý (Sium latifolium), žerušnica zúbkatá (Cardamine dentata) a v bezděkovskej rákosine (južný breh rybníka) na iskerník veľký (Ranunculus lingua). Na tŕstie nadväzujúce lúčne porasty boli v minulosti dosť intenzívne poľnohospodársky využívané, čo so sebou prinieslo ochudobnenie ich druhovej skladby. Dosť hojne sa v nich doteraz vyskytuje starček bludný (Senecio erraticus), cesnak hranatý (Allium angulosum), žltuška lesklá (Thalictrum lucidum), bahnička jednoplevová (Eleocharis uniglumis) či ľadenec tenkolístkový (Lotus tenuis). Výskyt obmedzený predovšetkým na polohy ktoré unikli hnojeniu hnojom (miestnymi roľníkmi veľmi obľúbenému spôsobu zušľachťovania lúk) dnes majú citlivé druhy ako ostrevka slatinná (Sesleria uliginosa), vstavačovec strmolistý (Dactylorhiza incarnata), hrdobarka cesnaková (Teucrium scordium), fialka nízka (Viola pumila), hadivka obyčajná (Ophioglossum vulgatum) alebo barička močiarna (Triglochin palustris).

Osobitnú zmienku zaslúži skupina bahenných púpav (Taraxacum sect. Palustria); tých bolo na tamojších lúkach nájdených deväť druhov, v Česku napospol silno, či kriticky ohrozených. Je však otázkou, koľko z nich tu prežíva dodnes.

Fauna[upraviť | upraviť zdroj]

Pohľad na lokalitu z prírodnej pamiatky Báň

Ide o významné biotopy vodných a na vodné ekosystémy viazaných vtákov. Územie NPP je súčasťou vtáčej oblasti Žehuňský rybník a Obora. Územie je významné ako hniezdisko 145 vtáčích druhov, je dôležité pre ťah vodných vtákov a dravcov. Bolo tu zaznamenaných viac ako 260 druhov vtákov. Z ohrozených a vzácnejších druhov vtákov na rybníku a blízkom okolí hniezdia napr. bučiak veľký (Botaurus stellaris), bučiačik močiarny (Ixobrychus minutus), kačica lyžičiarka (Anas clypeata), hus divá (Anser anser), kaňa popolavá (Circus pygargus), chriašť bodkovaný (Porzana porzana), chriašť malý (Porzana parva), ľabtuška lúčna (Anthus pratensis), trasochvost žltý (Motacilla flava), slávik modrák stredoeurópsky (Luscinia svecica cyanecula), svrčiak slávikovitý (Locustella lucinioides), trsteniarik škriekavý (Acrocephalus arundinaceus), fúzatka trsťová (Panurus biarmicus) či strnádka lúčna (Emberiza calandra). Na obore a stepných stráňach potom hniezdia napr. včelár lesný (Pernis apivorus), orliak morský (Haliaetus albicilla), ďateľ prostredný (Dendrocopos medius), krutohlav hnedý (Jynx torquilla), muchárik bielokrký (Ficedula albicollis), strakoš veľký (Lanius excubitor) a penica jarabá (Sylvia nisoria).

Zriedkavo možno pozorovať aj strnádku záhradnú (Emberiza hortulana). Na prieťahu a pri zimovaní je rybník významný predovšetkým pre populácie kormorána veľkého (Phalacrocorax carbo), husi siatinnej (Anser fabalis), husi bieločelej (Anser albifrons), kačice chrapky (Anas crecca), kačice ostrochvostej (Anas acuta), potápača veľkého (Mergus merganser), orliaka morského (Haliaetus albicilla) a čajky bielohlavej (Larus cachinnans). Významným fenoménom sú tiež veľké a početné nocoviská lastovičky obyčajnej (Hirundo rustica), brehule hnedej (Riparia riparia) a škorca obyčajného (Sturnus vulgaris) v rákosinách, kedy najväčšie kŕdle dosahujú aj viac ako 100 000 kusov.

Na rybníku pravidelne v auguste po dobu siedmich dní prebieha ornitologická krúžkovacia akcia Acrocephalus (meno podľa trsteniarika rodu Acrocephalus). V rokoch 1990-2010 bolo v rámci nej chytených 22 993 vtákov 84 druhov.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Žehuňský rybník [online]. AOPK ČR, [cit. 2016-09-04]. Dostupné online. (po česky)

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Žehuňský rybník (národní přírodní památka) na českej Wikipédii.