Zoznam chránených území v okrese Ostrava-mesto

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Gnome-globe.svg Mapa so všetkými súradnicami: OSM alebo Bing (Crystal Project Download.pngKML)

Toto je zoznam chránených území v okrese Ostrava-mesto aktuálny k roku 2014, v ktorom sú uvedené chránené územia v oblasti okresu Ostrava-město.

Kód Obrázok Názov Typ Galéria
Commons
Popis územia Súradnice
5789 Heřmanický rybník PP Ochrana mloka hrebenatého 49°52′23″S 18°19′41″V / 49,8730456°S 18,3279886°V / 49.8730456; 18.3279886 (Heřmanický rybník)
1204 Kunčický bludný balvan Kunčický bludný balvan PP
Kategória Kunčický bludný balvan na Wikimedia Commons
Najväčší bludný balvan v Česku o váhe 17,5 t 49°47′33″S 18°17′56″V / 49,7924167°S 18,299°V / 49.7924167; 18.299 (Kunčický bludný balvan)
207 Hornické muzeum Ostrava Landek NPP
Kategória Landek na Wikimedia Commons
Ukážka prirodzeného odkryvu uhoľného sloja, ochrana celého súboru lesných porastov vrchu Landek 49°52′15″S 18°16′02″V / 49,8708333°S 18,2672222°V / 49.8708333; 18.2672222 (Landek)
5794 Mokřad u Rondelu PP Ochrana mloka hrebenatého 49°47′09″S 18°24′28″V / 49,7859517°S 18,4079153°V / 49.7859517; 18.4079153 (Mokřad u Rondelu)
925 Malý Vaše v NPR Polanská niva Polanská niva NPR
Kategória Polanská niva na Wikimedia Commons
Zachovaný lužný les s meandrujúcim tokom Odry a radom mŕtvych ramien 49°45′44″S 18°11′10″V / 49,7622222°S 18,1861111°V / 49.7622222; 18.1861111 (Polanská niva)
330 Polanský les Polanský les PR
Kategória Polanský les na Wikimedia Commons
Zmiešaný lužný les s porastom snežienky jarnej 49°47′35″S 18°12′33″V / 49,7930556°S 18,2091667°V / 49.7930556; 18.2091667 (Polanský les)
85 Rybník Kotvice Poodří CHKO
Kategória CHKO Poodří na Wikimedia Commons
Rozsiahla oblasť v povodí rieky Odry so zachovanými slepými ramenami, druhovo rozmanitými rybníkmi, lužnými lesmi a nivnými lúkami. 49°39′06″S 17°58′23″V / 49,6516111°S 17,9730556°V / 49.6516111; 17.9730556 (Poodří)
1205 Porubský bludný balvan Porubský bludný balvan PP
Kategória Porubský bludný balvan na Wikimedia Commons
Žulový bludný balvan o váhe 11 t 49°49′21″S 18°09′11″V / 49,8226111°S 18,1530833°V / 49.8226111; 18.1530833 (Porubský bludný balvan)
2204 Přemyšov Přemyšov PR
Kategória Přemyšov na Wikimedia Commons
Zachovanie hodnotných ekosystémov na časti terasy rieky Odry 49°47′29″S 18°11′20″V / 49,79125°S 18,1888611°V / 49.79125; 18.1888611 (Přemyšov)
1965 Přírodní rezervace Rezavka Rezavka PR
Kategória Rezavka na Wikimedia Commons
Niva rieky Odry, pestrá mozaika biotopov 49°47′51″S 18°12′41″V / 49,7975°S 18,2113889°V / 49.7975; 18.2113889 (Rezavka)
669 Rovninské balvany Rovninské balvany PP
Kategória Rovninské balvany na Wikimedia Commons
Bludné balvany 49°49′57″S 18°17′39″V / 49,8324086°S 18,2942622°V / 49.8324086; 18.2942622 (Rovninské balvany)
1737 Přírodní rezervace Štěpán Štěpán PR
Kategória Štěpán (nature reserve) na Wikimedia Commons
Zazemnený rybník s rákosinami a významnou kvetenou a zverinou 49°51′45″S 18°11′44″V / 49,8625°S 18,1955556°V / 49.8625; 18.1955556 (Štěpán)
1668 Přírodní památka Turkov Turkov PP
Kategória Turkov na Wikimedia Commons
Zvyšok lužného lesa, významná lokalita obojživelníkov a avifauny 49°50′36″S 18°11′30″V / 49,8433333°S 18,1915556°V / 49.8433333; 18.1915556 (Turkov)
5800 Václavovice - pískovna PP Ochrana mloka hrebenatého 49°45′57″S 18°22′39″V / 49,7657991°S 18,3774154°V / 49.7657991; 18.3774154 (Václavovice - pískovna)

Zdroje[upraviť | upraviť kód]