Zoznam kultúrnych pamiatok v obci Streda nad Bodrogom

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Tento zoznam je súčasťou slovenských zoznamov kultúrnych pamiatok, ktoré sú v štádiu vytvárania.

Toto je zoznam kultúrnych pamiatok v obci Streda nad Bodrogom v okrese Trebišov.

Zoznam bol vytvorený na základe zoznamu, ktorý bol zverejnený na webe Pamiatkového úradu Slovenskej republiky (PÚSR)[1].

V súčasnosti je na webovej stránke PÚSR dostupné vyhľadávanie podľa jednotlivých obcí.[2]

Fotografia[1]   Názov pamiatky Adresa / súradnice ID[2] Poznámka
Kaštieľ
Nahrať súbor
Kaštieľ Hlavná ul. 174
KÚ: Streda nad Bodrogom

Poloha
811-42/1 Unifikovaný názov PO: kaštieľ

Bližšie určenie; zaužívaný názov: Szerdahelyiovský

Pôvodný hrad zo 14. storočia bol renesančne prestavaný a v r. 1670 zbúraný. Na mieste hradu dal Ladislav Vécsey postaviť barokový kaštieľ okolo roku 1700. Po rozsiahlej rekonštrukcii v 80. rokoch 20. storočia je dnes v nej sobášna sieň, kancelárie obecného úradu a viacerých inštitúcii
Park
Nahrať súbor
Park Hlavná ul.
KÚ: Streda nad Bodrogom

Poloha
811-42/2 Unifikovaný názov PO: park

Bližšie určenie; zaužívaný názov:

Kostol
Nahrať súbor
Kostol Hlavná ul.
KÚ: Streda nad Bodrogom

Poloha
811-44/0 Unifikovaný názov PO: kostol

Bližšie určenie; zaužívaný názov: gr.k.sv.Michala

Gréckokatolícky chrám sv. Michala archanjela. Postavený začiatkom 19. stor. v barokovo-klasicistickom slohu podľa vzoru tereziánskych stavieb
Kostol Nahrať súbor Kostol Letná ul.
KÚ: Streda nad Bodrogom

Poloha
811-43/0 Unifikovaný názov PO: kostol

Bližšie určenie; zaužívaný názov: r.k.P.M.Karmelskej

Rímskokatolícky kostol t.č. Karmelskej Panny Márie. Prvá zmienka z r. 1329. Jednoloďový románsky kostol z prvej polovice 13. storočia. Na južnej strane lode je zachovaný románsky portál. Barokovo-klasicistická veža je ukončená vysokou ihlanovou strechou. Pod kostolom sa nachádza krypta rodu Vécseyovcov.
Pomník
Nahrať súbor
Pomník Ružová ul. 0
KÚ: Streda nad Bodrogom

Poloha
811-1655/0 Unifikovaný názov PO: pomník

Bližšie určenie; zaužívaný názov: padlí v I.sv.v.

Vysvetlivky

  1. ^  Fotografia objektu. Kliknutím na obrázok sa zobrazí zväčšený náhľad. Nahratím obrázku na Wikimedia Commons sa tento zoznam nijako nezmení, takže v prípade potreby treba upraviť tento zoznam tak, aby sa nahratý obrázok zobrazil aj tu.
    • Ďalšie obrázky na Wikimedia Commons – Tu sa nachádzajú ďalšie obrázky objektu na Wikimedia Commons.
    • nahrať vlastný súbor – Odkaz na nahratie nového obrázku, pričom určité parametre sú vopred vyplnené.
  2. ^  Identifikačné číslo objektu, prvú časť tvorí číslo okresu, druhú časť tvorí číslo, pod ktorým je pamiatka evidovaná v ÚZPF.
  3. ^  Označenie pamiatky prebraté z databázy PÚSR. Použité skratky:
Gnome-globe.svg Mapa so všetkými súradnicami: OSM alebo Bing (Crystal Project Download.pngKML)

Referencie

  1. Register nehnuteľných NKP 8. február 2012
  2. Pamiatkový úrad Slovenskej republiky. www.pamiatky.sk [online]. [Cit. 2012-10-19]. Dostupné online.

Iné projekty