Zoznam kultúrnych pamiatok v Sečovciach

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Tento zoznam je súčasťou slovenských zoznamov kultúrnych pamiatok, ktoré sú v štádiu vytvárania.

Toto je zoznam kultúrnych pamiatok v meste Sečovce v okrese Trebišov.

Pamiatky[upraviť | upraviť kód]

Zoznam bol vytvorený na základe zoznamu, ktorý bol zverejnený na webe Pamiatkového úradu Slovenskej republiky (PÚSR)[1].

V súčasnosti je na webovej stránke PÚSR dostupné vyhľadávanie podľa jednotlivých obcí.[2]

Fotografia[1]   Názov pamiatky Adresa / súradnice ID[2] Poznámka
Prícestná socha piety Nahrať súbor Prícestná socha piety Námestie sv. Cyrila a Metoda
KÚ: Sečovce

Poloha
811-1267/0 Unifikovaný názov PO: prícestná socha piety

Bližšie určenie; zaužívaný názov: Prícestná socha Piety

Kamenná ľudovo baroková sochu z 18. storočia umiestnená v rímskokatolíckom kostole Nanebovzatia Panny Márie. V roku 1999 zrekonštruovaná a bola vytvorená jej kópia umiestnená pri vchode do kostola.[3]

Poznámka: Na fotografii je zobrazená kópia sochy.[4]
Pomník červenej armády Nahrať súbor Pomník červenej armády Námestie sv. Cyrila a Metoda
KÚ: Sečovce

Poloha
811-1651/0 Unifikovaný názov PO: pomník červenej armády

Bližšie určenie; zaužívaný názov: Pomník Červenej armády

Postavený podľa návrhu kpt. S. F. Gurjanova na dočasnom vojnovom cintoríne vo východnej časti parku námestia. Bol slávnostne odhalený 24. júna 1945 ako prvý pomník Červenej armády v okrese Trebišov. Dielo pozostáva zo spišského travertínu. Dominantou je pylón so znakom Sovietskeho zväzu (hviezda, kosák a kladivo) a dvojjazyčným nápisom oslavujúcim oslobodenie mesta (dobytia od Wehrmachtu) Červenou armádou 2. december 1944. Na bokoch sú uložené dve malokalibrové delá.[5][6][7]


Vysvetlivky

  1. ^  Fotografia objektu. Kliknutím na obrázok sa zobrazí zväčšený náhľad. Nahratím obrázku na Wikimedia Commons sa tento zoznam nijako nezmení, takže v prípade potreby treba upraviť tento zoznam tak, aby sa nahratý obrázok zobrazil aj tu.
    • Ďalšie obrázky na Wikimedia Commons – Tu sa nachádzajú ďalšie obrázky objektu na Wikimedia Commons.
    • nahrať vlastný súbor – Odkaz na nahratie nového obrázku, pričom určité parametre sú vopred vyplnené.
  2. ^  Identifikačné číslo objektu, prvú časť tvorí číslo okresu, druhú časť tvorí číslo, pod ktorým je pamiatka evidovaná v ÚZPF.
  3. ^  Označenie pamiatky prebraté z databázy PÚSR. Použité skratky:
Gnome-globe.svg Mapa so všetkými súradnicami: OSM alebo Bing (Crystal Project Download.pngKML)

Referencie[upraviť | upraviť kód]

  1. Register nehnuteľných NKP 8. február 2012
  2. Pamiatkový úrad Slovenskej republiky. www.pamiatky.sk [online]. [Cit. 2012-10-19]. Dostupné online.
  3. Farský úrad Sečovce 2012
  4. Pozri Farský úrad Sečovce 2012, fotografia č. 15
  5. Žadanský 2009, s. 131
  6. Mestský úrad Sečovce 2012
  7. Beňovský 1982, s. 452-453

Literatúra[upraviť | upraviť kód]

Príspevky v monografiách[upraviť | upraviť kód]

  • Beňovský, Boris (1982), „Protifašistický odboj v Trebišove a okolí“, in Tajták, Ladislav, Dejiny Trebišova, Košice: Východoslovenské vydavateľstvo, str. 436-453 
  • Žadanský, Juraj (2009), „V prvých povojnových rokoch (1945 – 1948)“, in Ordoš, Ján, Sečovce (2. vyd.), Prešov: L.I.M., str. 131-133, ISBN 8096804383 

Internetové zdroje[upraviť | upraviť kód]

Iné projekty[upraviť | upraviť kód]