Zoznam najväčších metropolitných oblastí

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Zoznam najväčších miest)
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Veľké Tokio, druhá najväčšia metropolitná oblasť na svete

Na tejto stránke je zoznam 84 najväčších metropolitných oblastí na svete zoradených podľa počtu obyvateľov. Je to kontroverzná záležitosť, ktorá sa ťažko kvantifikuje. Čísla tu uvedené obsahujú prímestské oblasti, ktoré priamo obklopujú mesto a niekedy viacero väčších miest, ktoré môžu byť dosť blízko vedľa seba, takže fungujú ako jedna oblasť (napríklad Washington, D.C.-Baltimore).

Zoznam[upraviť | upraviť zdroj]

Poradie Názov metropolitnej oblasti Štát Oficiálny počet Rok
1 Dillí India 000000046069000.000000000046 069 000[1] 2011
2 Tokio Japonsko 000000036923000.000000000036 923 000[2] 2010
3 Šanghaj Čína 000000000000034.000000000034,000,000[3] 2010
4 Jakarta Indonézia 000000000000030.000000000030,000,000[4] 2014
5 Soul Kórejská republika 000000000000025.514000000025,514,000[5] 2016
6 Kanton Čína 000000000000025.000000000025,000,000[3] 2010
7 Peking Čína 000000000000024.900000000024,900,000[3] 2010
8 Karáči Pakistan 000000000000024.300000000024,300,000[6] 2016
9 Šen-čen Čína 000000000000023.300000000023,300,000[3] 2010
10 Mexico City Mexiko 000000021339781.000000000021 339 781[7] 2015
11 Lagos Nigéria 000000021000000.000000000021 000 000[8] 2014
12 São Paulo Brazília 000000020935204.000000000020 935 204[9] 2014
13 Bombaj India 000000020748395.000000000020 748 395[10] 2011
14 New York USA 000000020092883.000000000020 092 883[11] 2014
15 Keihanshin Japonsko 000000019342000.000000000019 342 000[2] 2010
16 Wuhan Čína 000000000000019.000000000019,000,000[3] 2010
17 Čcheng-tu Čína 000000000000018.100000000018,100,000[3] 2010
18 Dháka Bangladéš 000000017151925.000000000017 151 925[12] 2011
19 Čchung-čching Čína 000000000000017.000000000017,000,000[3] 2010
20 Tiencin Čína 000000000000015.400000000015,400,000[3] 2010
21 Kalkata India 000000014617882.000000000014 617 882[10] 2011
22 Teherán Irán 000000014595904.000000000014 595 904[13] 2011
23 Istanbul Turecko 000000014377018.000000000014 377 018[14] 2014
24 Londýn UK 000000014031830.000000000014 031 830[15] 2014
25 Chang-čou Čína 000000000000013.400000000013,400,000[3] 2010
26 Los Angeles[Note 1] USA 000000013262220.000000000013 262 220[11] 2014
27 Buenos Aires Argentína 000000013074000.000000000013 074 000[16] 2010
28 Si-an Čína 000000000000012.900000000012,900,000[3] 2010
29 Manila Filipíny 000000012877253.000000000012 877 253[17] 2015
30 Paris Francúzsko 000000012405426.000000000012 405 426[2] 2013
31 Čchang-čou Čína 000000000000012.400000000012,400,000[3] 2010
32 Šan-tchou Čína 000000000000012.000000000012,000,000[3] 2010
33 Rio de Janeiro Brazília 000000011973505.000000000011 973 505[9] 2014
34 Nanking Čína 000000000000011.700000000011,700,000[3] 2010
35 Rhine-Ruhr Nemecko 000000011470000.000000000011 470 000[18] 2012
36 Ťi-nan Čína 000000000000011.000000000011,000,000[3] 2010
37 Bangalore India 000000010576167.000000000010 576 167[19] 2011
38 Charbin Čína 000000000000010.500000000010,500,000[3] 2010
39 Lima Peru 000000009886647.00000000009 886 647[20] 2015
40 Čeng-čou Čína 000000000000009.70000000009,700,000[3] 2010
41 Čching-tao Čína 000000000000009.60000000009,600,000[3] 2010
42 Chicago USA 000000009554598.00000000009 554 598[11] 2014
43 Čúkjó Japonsko 000000009107000.00000000009 107 000[2] 2010
44 Chennai India 000000008917749.00000000008 917 749[10] 2011
45 Bangkok Thajsko 000000008305218.00000000008 305 218[21] 2010
46 Bogotá Kolumbia 000000007878783.00000000007 878 783[22] 2015
47 Hyderabad India 000000007749334.00000000007 749 334[10] 2011
48 Shenyang Čína 000000000000007.70000000007,700,000[3] 2010
49 Wenzhou Čína 000000000000007.60000000007,600,000[3] 2010
50 Nanchang Čína 000000000000007.40000000007,400,000[3] 2010
51 Hong Kong Čína 000000007298600.00000000007 298 600[23] 2015
52 Taipei Taiwan 000000007045488.00000000007 045 488[24] 2013
53 Dallas–Fort Worth USA 000000006954330.00000000006 954 330[11] 2014
54 Santiago Čile 000000006683852.00000000006 683 852[25] 2012
55 Luanda Angola 000000006542944.00000000006 542 944[26] 2014
56 Houston USA 000000006490180.00000000006 490 180[11] 2014
57 Madrid Španielsko 000000006378297.00000000006 378 297[15] 2014
58 Ahmedabad India 000000006352254.00000000006 352 254[10] 2011
59 Toronto Kanada 000000006055724.00000000006 055 724[27] 2014
60 Philadelphia USA 000000006051170.00000000006 051 170[11] 2014
61 Washington, D.C. USA 000000006033737.00000000006 033 737[11] 2014
62 Miami USA 000000005929819.00000000005 929 819[11] 2014
63 Belo Horizonte Brazília 000000005767414.00000000005 767 414[9] 2014
64 Atlanta USA 000000005614323.00000000005 614 323[11] 2014
65 Singapore Singapur 000000005535000.00000000005 535 000[28] 2015
66 Barcelona Španielsko 000000005445616.00000000005 445 616[15] 2014
67 Munich Nemecko 000000005203738.00000000005 203 738[29] 2014
68 Stuttgart Nemecko 000000005200000.00000000005 200 000[30] 2013
69 Ankara Turecko 000000005150072.00000000005 150 072[14] 2014
70 Hamburg Nemecko 000000005100000.00000000005 100 000[31] 2012
71 Pune India 000000005049968.00000000005 049 968[10] 2011
72 Berlin Nemecko 000000005005216.00000000005 005 216[15] 2014
73 Guadalajara Mexiko 000000004796050.00000000004 796 050[7] 2015
74 Boston USA 000000004732161.00000000004 732 161[11] 2014
75 Sydney Austrália 000000005000500.00000000005 000 500[32] 2016
76 San Francisco USA 000000004594060.00000000004 594 060[11] 2014
77 Surat India 000000004585367.00000000004 585 367[10] 2011
78 Phoenix USA 000000004489109.00000000004 489 109[11] 2014
79 Monterrey Mexiko 000000004477614.00000000004 477 614[7] 2015
80 Inland Empire[Note 1] USA 000000004441890.00000000004 441 890[11] 2014
81 Rome Taliansko 000000004321244.00000000004 321 244[15] 2014
82 Detroit USA 000000004296611.00000000004 296 611[11] 2014
83 Milan Taliansko 000000004267946.00000000004 267 946[15] 2014
84 Melbourne Austrália 000000004650000.00000000004 650 000[32] 2016

Poznámky[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Los Angeles is sometimes combined with the Inland Empire in what is known as the Greater Los Angeles Area, with a combined population of 17 million inhabitants.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. National Capital Region Planning Board.
  2. a b c Table 2.10 Population of Three Major Metropolitan Areas. Statistics Bureau of Japan. prístup: 26 November 2013.
  3. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t (18 Apr 2015) OECD Urban Policy Reviews: China 2015. OECD. DOI:10.1787/9789264230040-en. ISBN 9789264230033.
  4. Data Jumlah Penduduk Jabodetabek (2014). Detik.com. prístup: 17 May 2016.
  5. Ministry of Government Administration and Home Affairs, 4. apríl 2015. Dostupné online.
  6. Brinkhoff, Thomas. The Principal Agglomerations of the World. prístup: 20 January 2016.
  7. a b c Proyecciones de la población de las zonas metropolitanas, 2010-2030 (Spanish). Consejo Nacional de Población (CONAPO). prístup: 9 January 2016.
  8. Population. Lagos State Government. prístup: 30 March 2015.
  9. a b c IBGE releases population estimates of municipalities in 2014. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística: (August 28, 2014). prístup: 4 September 2014.
  10. a b c d e f g INDIA STATS : Million plus cities in India as per Census 2011. Press Information Bureau, Government of India: (31 October 2011). prístup: 22 December 2012.
  11. a b c d e f g h i j k l m n Annual Estimates of the Resident Population: April 1, 2010 to July 1, 2014 – United States -- Metropolitan and Micropolitan Statistical Area; and for Puerto Rico more information. 2014 Population Estimates. U.S. Census Bureau, Population Division. prístup: 28 March 2015.
  12. ..:: Bangladesh Bureau of Statistics ::...
  13. Error on call to template:cite web: Parameters url and title must be specified.
  14. a b Adrese Dayali Nüfus Kayit Sistemi Sonuçlari, 2014 (Turkish). Turkish Statistical Institute. prístup: 21 September 2015.
  15. a b c d e f Metropolitan regions: Demographic balance and crude rates. Eurostat. prístup: 26 January 2015.
  16. Censo 2010. Resultados provisionales: cuadros y gráficos (Spanish). Instituto Nacional de Estadística y Censos (INDEC). prístup: 22 December 2012.
  17. 2012-00-0, [cit. 2016-11-15].
  18. EMR
  19. [1]
  20. PERÚ: ESTIMACIONES Y PROYECCIONES DE POBLACIÓN TOTAL POR SEXO DE LAS PRINCIPALES CIUDADES (Spanish). Instituto Nacional de Estadistica e Informatica (INEI). Scribd: (March 2012). prístup: 28 October 2015.
  21. http://service.nso.go.th/nso/nso_center/project/table/files/C-pop/2553/000/00_C-pop_2553_000_010000_00100.xls
  22. ESTIMACIONES DE POBLACIÓN 1985 – 2005 Y PROYECCIONES DE POBLACIÓN 2005–2020 TOTAL DEPARTAMENTAL POR ÁREA (Spanish). DANE. prístup: 21 September 2015.
  23. "Population – Overview", Census and Statistics Department (Hong Kong), 25 November 2015.
  24. "?????????????.", Ministry of the Interior (Republic of China), 2013.
  25. Región Metropolitana de Santiago (Spanish). Instituto Nacional de Estadísticas. prístup: 22 December 2012.
  26. Angola (2014).
  27. Ontario Fact Sheet September 2014. Queen's Printer for Ontario. prístup: 24 September 2014.
  28. Population & Land Area (Mid-Year Estimates). Statistics Singapore. prístup: 25 November 2015.
  29. Metropolregion München.
  30. Verband Region Stuttgart. Portal der Region Stuttgart: Metropolregion Stuttgart.
  31. Initiativkreis Europäische Metropolregionen in Deutschland.
  32. a b 3218.0 – Regional Population Growth, Australia, 2011–12. Australian Bureau of Statistics: (30 April 2013). prístup: 2 May 2013.