Zoznam prezidentov Maďarska

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Vlajka maďarského prezidenta

Toto je zoznam prezidentov Maďarska.

Flag of Hungary (1919).svg Maďarská republika rád (1919)[upraviť | upraviť zdroj]

Politické strany:       MSZP

# Portrét Meno prezidenta Nástup do úradu Odchod z úradu
1. Garbai Sándor.JPG Sándor Garbai 21. marec 1919 1. august 1919

Flag of Hungary (1915-1918, 1919-1946).svg Prvá maďarská republika (1919–1920)[upraviť | upraviť zdroj]

Politické strany:       MSZDP       KNEP       Nezávislý

# Portrét Meno prezidenta Nástup do úradu Odchod z úradu
1. Peidl Gyula.jpg Gyula Peidl 1. august 1919 6. august 1919
2. Joseph August of Austria (1872-1962) in 1917.jpg Ágost József 7. august 1919 23. august 1919
3. István Friedrich Hungarian Prime Minister.jpg István Friedrich 23. august 1919 24. november 1919
4. KárolyHuszar1919.jpg Károly Huszár 24. november 1919 1. marec 1920

Flag of Hungary (1915-1918, 1919-1946).svg Maďarské kráľovstvo (1920–1946)[upraviť | upraviť zdroj]

Politické strany:       NYKP       Nezávislý

# Portrét Meno prezidenta Nástup do úradu Odchod z úradu
1. Horthy Miklós kormányzó.jpg Miklós Horthy 1. marec 1920 16. október 1944
2. Ferenc Szálasi.jpg Ferenc Szálasi 16. október 1944 27. marec 1945
3. Béla Miklós de Dálnok 1944.jpg Béla Miklós 21. december 1944 25. január 1945
4. Nemzeti Főtanács 26. január 1945 1. február 1946

Flag of Hungary (1946-1949, 1956-1957).svg Druhá maďarská republika (1946-1949)[upraviť | upraviť zdroj]

Politické strany:       FKgP      MDP

# Portrét Meno prezidenta Nástup do úradu Odchod z úradu
1. Tildy Zoltán-MTI 1946.jpg Zoltán Tildy 1. február 1946 3. august 1948
2. Szakasits Árpád 1949.jpg Árpád Szakasits 3. august 1948 23. august 1949

Civil Ensign of Hungary.svg Maďarská ľudová republika (1949-1989)[upraviť | upraviť zdroj]

Politické strany:       MDP      MSZMP

# Portrét Meno prezidenta Nástup do úradu Odchod z úradu
1. Szakasits Árpád 1949.jpg Árpád Szakasits 23. august 1949 8. máj 1950
2. Rónai Sándor (crop).jpg Sándor Rónai 8. máj 1950 14. august 1952
3. Dobi István 1948-06.jpg István Dobi 14. august 1952 14. apríl 1967
4. Pál Losonczi.jpg Pál Losonczi 14. apríl 1967 25. jún 1987
5. Németh Károly -Fortepan.jpg Károly Németh 25. jún 1987 29. jún 1988
6. Straub F. Brunó2.jpg Brunó F. Straub 29. jún 1988 23. október 1989

Flag of Hungary.svg Maďarsko (od 1989)[upraviť | upraviť zdroj]

Politické strany:       MSZP       SZDSZ       Fidesz       Nezávislý

# Portrét Meno prezidenta Nástup do úradu Odchod z úradu
- Szűrös Mátyás (Heti Válasz).JPG Mátyás Szűrös 23. október 1989 2. máj 1990
1. GönczÁrpád.jpg Árpád Göncz 2. máj 1990 3. august 1990
3. august 1990 4. august 1995
2. 4. august 1995 4. august 2000
3. Ferenc Mádl.jpg Ferenc Mádl 4. august 2000 4. august 2005
4. Laszlo Solyom-1-cropped.jpg László Sólyom 5. august 2005 5. august 2010
5. SchmittPal-2011-01 EuropaPont.jpg Pál Schmitt 6. august 2010 2. apríl 2012
- László Kövér Senate of Poland 01.JPG László Kövér 2. apríl 2012 9. máj 2012
6. Ader Janos.jpg János Áder 10. máj 2012 10. máj 2017
7. 10. máj 2017

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Magyarország államfőinek listája na maďarskej Wikipédii.