Zoznam procesorov AMD

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Zoznam mikroprocesorov AMD slúži ako rýchly prehľad jednotlivých procesorov firmy AMD.

Procesory[upraviť | upraviť zdroj]

Vlastná architektúra[upraviť | upraviť zdroj]

Am2900 rad (1975)[upraviť | upraviť zdroj]

Searchtool.svg Pozri aj: AMD Am2900
  • Am2901 4-bit-slice ALU
    • Výroba od roku 1975
  • Am2902 Look-Ahead Carry Generator
  • Am2903 4-bit-slice ALU, with hardware multiply
  • Am2904 Status and Shift Control Unit
  • Am2905 Bus Transceiver
  • Am2906 Bus Transceiver with Parity
  • Am2907 Bus Transceiver with Parity
  • Am2908 Bus Transceiver with Parity
  • Am2909 4-bit-slice address sequencer
  • Am2910 12-bit address sequencer
  • Am2911 4-bit-slice address sequencer
  • Am2912 Bus Transceiver
  • Am2913 Priority Interrupt Expander
  • Am2914 Priority Interrupt Controller

29000 (29K) (1987-95)[upraviť | upraviť zdroj]

Searchtool.svg Pozri aj: AMD Am29000
  • AMD 29000 (skratka 29K)
    • Výroba od roku 1987
  • AMD 29027 FPU
  • AMD 29030
  • AMD 29050 s čipom FPU
    • Výroba od roku 1990
  • AMD 292xx embedded processor

32-bitové procesory x86[upraviť | upraviť zdroj]

AMD K5[upraviť | upraviť zdroj]

Searchtool.svg Pozri aj: AMD K5
  • Výroba od roku 1995
  • AMD K5 (SSA5 / 5k86)

AMD K6[upraviť | upraviť zdroj]

Searchtool.svg Pozri aj: AMD K6
  • Vyrábané v rokoch 1997-2001
  • AMD K6 (NX686 / Little Foot) (1997)
  • AMD K6-2 (chompers / CXT)
    • AMD K6-2-P (Mobile K6-2)
  • AMD K6-III (Sharptooth)
    • AMD K6-III-P
  • AMD K6-2 +
  • AMD K6-III +

AMD K6-II[upraviť | upraviť zdroj]

Searchtool.svg Pozri aj: AMD K6-2

AMD K6-III[upraviť | upraviť zdroj]

Searchtool.svg Pozri aj: AMD K6-III

AMD K7[upraviť | upraviť zdroj]

Searchtool.svg Pozri aj: AMD K7
  • Vyrábané v rokoch 1999-2005
  • Prvýkrát použitý vlastný socket: Socket 462.
  • Athlon (Slot A) (Argón, Pluto / Orion, Thunderbird) (1999)
  • Athlon (Socket A) (Thunderbird) (2000)
  • Duron (Spitfire, Morgan, Applebred) (2000)
  • Athlon MP (Palomino, Thoroughbred, Barton, Thorton) (2001)
  • Mobile Athlon 4 (Corvette / Mobile Palomino) (2001)
  • Athlon XP (Palomino, Thoroughbred (A / B), Barton, Thorton) (2001)
  • Mobile Athlon XP (Mobile Palomino) (2002)
  • Mobile Duron (Camaro / Mobile Morgan) (2002)
  • Sempron (Thoroughbred, Thorton, Barton) (2004)
  • Mobile Sempron

64-bitové procesory x86[upraviť | upraviť zdroj]

AMD K8[upraviť | upraviť zdroj]

Searchtool.svg Pozri aj: AMD K8
  • Prvý 64bitový procesor.
  • Prvýkrát integrovaný radič pamätí priamo do CPU.
  • Podpora DDR pamätí. Neskôr DDR2 pamätí.
  • Vyrábané od roku 2003 najskôr 130nm a 90nm, neskôr 65nm procesom.
  • Rodiny procesorov: Opteron, Athlon 64, Sempron, Turion 64, Athlon 64 X2 a Turion 64 X2
  • Opteron (Sledgehammer) (2003)
  • Athlon 64 FX (Sledgehammer) (2003)
  • Athlon 64 (ClawHammer / Newcastle) (2003)
  • Mobile Athlon 64 (Newcastle) (2004)
  • Athlon XP-M (Dublin) (2004) Note: AMD64 disabled
  • Sempron (Paris) (2004) Note: AMD64 disabled
  • Athlon 64 (Winchester) (2004)
  • Turion 64 (Lancaster) (2005)
  • Athlon 64 FX (San Diego) (od 1. polovice roku 2005)
  • Athlon 64 (San Diego / Venice) (od 1. polovice roku 2005)
  • Sempron (Palermo) (od 1. polovice roku 2005)
  • Athlon 64 X2 (Manchester) (od 1. polovice roku 2005)
  • Athlon 64 X2 (Toledo) (od 1. polovice roku 2005)
  • Athlon 64 FX (Toledo) (od 1. polovice roku 2005)
  • Turion 64 X2 (Taylor) (od 1. polovice roku 2006)
  • Athlon 64 X2 (Windsor) (od 1. polovice roku 2006)
  • Athlon 64 FX (Windsor) (od 1. polovice roku 2006)
  • Athlon 64 X2 (Brisbane) (od 2. polovice roku 2006)
  • Athlon 64 (Orleans) (od 2. polovice roku 2006)
  • Sempron (Manila) (od 1. polovice roku 2006)
  • Sempron (Sparta)
  • Opteron (Santa Rosa)
  • Opteron (Santa Ana)
  • Mobile Sempron

AMD K9[upraviť | upraviť zdroj]

V jednej dobe označenie K9 bolo interné kódové meno pre dvojjadrové procesory AMD64 ako Athlon 64 X2,[1][2] však AMD sa od svojho názvoslovie "série K "dištancoval, a teraz začína hovoriť o portfóliu produktov pre určených rôzne trhy.[3]

AMD K10[upraviť | upraviť zdroj]

Searchtool.svg Pozri aj: AMD K10
  • Prvý natívne štvorjadrový CPU.
  • Pridaná L3 cache spoločná pre všetky CPU.
  • Vyrábané 65nm procesom.
  • Opteron (Barcelona) (10 september 2007)
  • Phenom FX (Agena FX) (Q1 2008)
  • Phenom X4 (9-series) (Agena) (19 november 2007)
  • Phenom X3 (8-series) (Toliman) (apríl 2008)
  • Athlon 6-series (Kuma) (február 2007)
  • Athlon 4-series (Kuma) (2008)
  • Athlon X2 (Rana) (4. štvrťrok 2007)
  • Sempron (Spica)
  • Opteron (Budapest)
  • Opteron (Shanghai)
  • Opteron (Magny-Cours)
  • Phenom II
  • Athlon II

AMD K10.5[upraviť | upraviť zdroj]

Searchtool.svg Pozri aj: AMD K10.5
  • Vyrábané 45nm procesom.
  • Neskôr vydané natívny šesť jadrový CPU.
  • Podpora AM3 pätice.

Budúce procesory[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. http://www.theinquirer.net/default.aspx?article=37444
  2. http://www.syndrome-oc.net/articles.php?article=94&lang=en
  3. http://archive.is/20120529165328/http://news.com.com/AMD+hatches+new+naming+plan+for+chip+generations/2100-1006_3-5453187.html

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]