Zoznam skupín hrajúcich thrash metal

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jump to navigation Jump to search
Metallica rozšírila hranice thrashu vyzdvihovaním rýchlosti a agresivity, keď chcela vylepšiť svoju komplexnú štruktúru skladieb.[1] Býva kategorizovaná ako Bay Area thrash metal (thrash metal z oblasti sanfranciského zálivu).

Toto je zoznam skupín, ktoré hrali thrash metal počas niektorého obdobia svojej kariéry. Tento zoznam ale obsahuje aj určité skupiny, ktoré patria do prvej vlny black metalu. Tieto kapely v podstate hrali thrash metal, ale s veľkým dôrazom na satanistickú a okultnú tematiku, jednak v textoch, jednak v symbolike.[2]

Podľa About.com:

Thrash bol taktiež inšpiráciou pre neskoršie extrémne žánre ako death a black metal.
– Chad Bowar, About.com[3]

Metallica, Slayer, Anthrax a Megadeth sú štyri americké kapely, ktorým sa pripisuje, že spopularizovali žáner, čím si vyslúžili titul The Big Four of Thrash („Veľká štvorka thrashu“)[4].

V poslednom období nastáva oživenie thrash metalu, keď sa mnohé staršie kapely ako Megadeth a Metallica na nových albumoch opäť vracajú k svojim thrashovým koreňom.[5]

0 – 9[upraviť | upraviť zdroj]

A[upraviť | upraviť zdroj]

B[upraviť | upraviť zdroj]

C[upraviť | upraviť zdroj]

D[upraviť | upraviť zdroj]

E[upraviť | upraviť zdroj]

F[upraviť | upraviť zdroj]

G[upraviť | upraviť zdroj]

H[upraviť | upraviť zdroj]

I[upraviť | upraviť zdroj]

K[upraviť | upraviť zdroj]

L[upraviť | upraviť zdroj]

M[upraviť | upraviť zdroj]

N[upraviť | upraviť zdroj]

O[upraviť | upraviť zdroj]

P[upraviť | upraviť zdroj]

R[upraviť | upraviť zdroj]

S[upraviť | upraviť zdroj]

T[upraviť | upraviť zdroj]

U[upraviť | upraviť zdroj]

V[upraviť | upraviť zdroj]

W[upraviť | upraviť zdroj]

X[upraviť | upraviť zdroj]

Y[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. http://allmusic.com/artist/metallica-p4906
  2. Metal: A Headbanger's Journey [Film]. Réžia: Sam Dunn. Kanada, 5. august 2005.
  3. Bowar, Chad. What Is Thrash Metal? [online]. about.com, [cit. 2008-01-07]. Dostupné online.
  4. SHARPE-YOUNG, Garry. A to Z of Thrash Metal (Rockdetector). [s.l.] : Cherry Red books, 2002. ISBN 1-901447-09-X. S. 450.
  5. Thrash Metal Revival [online]. decibelmagazine.com, [cit. 2008-03-06]. Dostupné online.
  6. Rivadavia, Eduardo. Advance and Vanquish review [online]. Allmusic, [cit. 2012-02-01]. Dostupné online.
  7. Born, R and Sharpe-Young, Garry. Acid Drinkers biography [online]. MusicMight, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  8. Rivadavia, Eduardo. Acid Reign biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-02-09]. Dostupné online.
  9. Rivadavia, Eduardo. Suffering Hour review [online]. Allmusic, [cit. 2012-02-06]. Dostupné online.
  10. Huey, Steve. Angel Dust biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-02-01]. Dostupné online.
  11. Glasper, Ian and West, Josh. "The Ultimate Thrash 50",#21: Agen Steel's Unstoppable Force. In: Terrorizer's Secret History of Thrash Metal, Jún 2011, str. 70. ISBN 9772041214005
  12. Henderson, Alex. Aqua review [online]. Allmusic, [cit. 2012-02-01]. Dostupné online.
  13. Rivadavia, Eduardo. Annihilator biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  14. Erlewine, Stephen Thomas. Anthrax biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  15. Prince, David J.. "Cinderella Story" [online]. Billboard, [cit. 2012-04-01]. Dostupné online.
  16. Huey, Steve. Anvil biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-04-01]. Dostupné online.
  17. Rivadavia, Eduardo. Artillery biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  18. Noisecreep. As I Lay Dying's Tim Lambesis: Our New Record Is a Grower [online]. AOL, 18. máj 2010, [cit. 2011-08-24]. Dostupné online.
  19. Noisecreep. California Metalfest V: A Truly Memorable Night – Live Review [online]. AOL, 21. marec 2011, [cit. 2011-08-04]. Dostupné online.
  20. DaRonco, Mike and Rivadavia, Eduardo. Atheist biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  21. Rivadavia, Eduardo. Conductors of Noise review [online]. Allmusic, [cit. 2012-02-01]. Dostupné online.
  22. Rivadavia, Eduardo. Violent by Nature review [online]. Allmusic, [cit. 2012-09-25]. Dostupné online.
  23. Huey, Steve. Black Thrash Attack review [online]. Allmusic, [cit. 2012-02-04]. Dostupné online.
  24. True, Chris. Avenger of Blood biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  25. Rivadavia, Eduardo. Bathory biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  26. Bush, John. Believer biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  27. whodat: Black Tide [online]. Mun2, [cit. 2012-06-13]. Dostupné online.
  28. Rivadavia, Eduardo. The Sane Asylum review [online]. Allmusic, [cit. 2012-09-25]. Dostupné online.
  29. Mason, Stewart. Idolator review [online]. Allmusic, [cit. 2012-05-20]. Dostupné online.
  30. Henderson, Alex. Thrash Metal review [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  31. Erlewine, Stephen Thomas. Body Count review [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  32. Rivadavia, Eduardo. Bonded by Blood biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  33. Freeman, Phil. Unexpected Fate review [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  34. STACK, Eamonn. BBC review Scream Aim Fire [online]. BBC News, 20. február 2008, [cit. 2009-02-08]. Dostupné online.
  35. a b MCIVER, Joel. Extreme Metal II. [s.l.] : Music Sales Group. [Cit. 2012-02-01]. Dostupné online. ISBN 0-85712-224-X.
  36. Prato, Greg. Carnivore biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-09-25]. Dostupné online.
  37. Rivadavia, Eduardo. Celtic Frost biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  38. Rivadavia, Eduardo. Cerebral Fix biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-02-04]. Dostupné online.
  39. Prato, Greg. Dead on Arrival: A Punk Anthology review [online]. Allmusic, [cit. 2012-06-08]. Dostupné online.
  40. Rivadavia, Eduardo. Coroner biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  41. Jeffries, Vincent. Animosity review [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  42. Rivadavia, Eduardo. Crumbsuckers biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  43. Cryptic Slaughter biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-09-28]. Dostupné online.
  44. Rivadavia, Eduardo. Cyclone Temple [online]. Allmusic, [cit. 2012-02-06]. Dostupné online.
  45. Anderson, Jason. Rusted Angel review [online]. Allmusic, [cit. 2012-02-04]. Dostupné online.
  46. Rivadavia, Eduardo. Layers of Lies review [online]. Allmusic, [cit. 2012-02-04]. Dostupné online.
  47. Rivadavia, Eduardo. Dark Angel biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  48. WAGNER, Jeff. Mean Deviation: Four Decades of Progressive Heavy Metal. [s.l.] : Bazillion Points Books, 2010. ISBN 978-0-9796163-3-4. S. 151.
  49. Rivadavia, Eduardo. Death Angel biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  50. Rivadavia, Eduardo. Defiance biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-02-05]. Dostupné online.
  51. Henderson, Alex. Reclaim the Beat review [online]. Allmusic, [cit. 2012-02-04]. Dostupné online.
  52. Rivadavia, Eduardo. Deliverance biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-09-27]. Dostupné online.
  53. Prato, Greg. One (Hellbound) review [online]. Allmusic, [cit. 2012-02-04]. Dostupné online.
  54. Rivadavia, Eduardo. Demolition Hammer biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  55. Rivadavia, Eduardo. Destroyer 666 biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-02-04]. Dostupné online.
  56. Rivadavia, Eduardo. Destruction biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  57. Huey, Steve. DRI biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  58. Rivadavia, Eduardo. Dorsal Atlântica biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-09-28]. Dostupné online.
  59. Prato, Greg. Death Potion review [online]. Allmusic, [cit. 2012-02-01]. Dostupné online.
  60. Rivadavia, Eduardo. Epidemic biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-09-25]. Dostupné online.
  61. Rivadavia, Eduardo. Evildead biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-03-26]. Dostupné online.
  62. Rivadavia, Eduardo. Evile biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  63. Rivadavia, Eduardo. Exciter biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  64. Torreano, Bradley. Exhorder biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  65. Rivadavia, Eduardo. Exodus biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  66. Rivadavia, Eduardo. Exumer biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  67. Rivadavia, Eduardo. Flotsam and Jetsam biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  68. Rivadavia, Eduardo. Forbidden biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  69. Rivadavia, Eduardo. Tales from the Grave in Space review [online]. Allmusic, [cit. 2012-02-06]. Dostupné online.
  70. Bowar, Chad. God Forbid biography [online]. About.com, [cit. 2012-02-01]. Dostupné online.
  71. Huey, Steve. GWAR biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  72. Rivadavia, Eduardo. Hatesphere biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-02-04]. Dostupné online.
  73. Rivadavia, Eduardo. Recovered review [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  74. The Encyclopedia of Heavy Metal. [s.l.] : Barnes & Noble Publishing. [Cit. 2012-02-04]. Dostupné online. ISBN 0-7607-4218-9. S. 42.
  75. Metal Rules the Globe: Heavy Metal Music Around the World. [s.l.] : Duke University Press. [Cit. 2012-02-04]. Dostupné online. ISBN 0-8223-4733-4. S. 182.
  76. Rivadavia, Eduardo. Distant Thunder review [online]. Allmusic, [cit. 2012-02-04]. Dostupné online.
  77. Rivadavia, Eduardo. Hirax biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-02-06]. Dostupné online.
  78. Sharpe-Young, Garry. Hobbs' Angel of Death biography [online]. MusicMight, [cit. 2012-02-02]. Dostupné online.
  79. Rivadavia, Eduardo. Holocausto biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-09-25]. Dostupné online.
  80. Rivadavia, Eduardo. Holy Moses biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  81. Rivadavia, Eduardo. Infernal Majesty biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-02-02]. Dostupné online.
  82. Allmusic. Intruder biography [online]. Rovi Corporation, [cit. 2011-01-17]. Dostupné online.
  83. Rivadavia, Eduardo. Iron Angel biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  84. Kekal [online]. MusicMight, [cit. 2011-01-06]. Dostupné online.
  85. HM Magazine. Dostupné online. ISSN -.
  86. Rivadavia, Eduardo. Sonho Maniaco review [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  87. Rivadavia, Eduardo. Kreator biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  88. Book, John. Laaz Rockit biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  89. Rivadavia, Eduardo. Lawnmower Deth biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-02-09]. Dostupné online.
  90. True, Chris. Legion of the Damned biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-02-04]. Dostupné online.
  91. Rivadavia, Eduardo. Living Death biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  92. Downey, Ryan. Living Sacrifice biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  93. Duboc, Olivier. Loudlast biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-02-04]. Dostupné online.
  94. Rivadavia, Eduardo. Lyzanxia biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-02-04]. Dostupné online.
  95. Monger, James Christopher. Machine Head biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  96. Franck, John. Burn My Eyes review [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  97. Bowar, Chad. The Blackening review [online]. About.com, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  98. Rivadavia, Eduardo. Mantic Ritual biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  99. Erlewine, Stephen Thomas. Megadeth biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  100. Rivadavia, Eduardo. Mekong Delta biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  101. True, Chris. Merciless Death biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-02-06]. Dostupné online.
  102. Ankeny, Jason. Meshuggah biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-02-09]. Dostupné online.
  103. Rivadavia, Eduardo. Messiah biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-02-04]. Dostupné online.
  104. Huey, Steve. Metal Church biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  105. Erlewine, Stephen Thomas. Metallica biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  106. Loftus, Johnny. Rebel You Love to Hate review [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  107. Book, John. Spectrum of Death review [online]. Allmusic, [cit. 2012-02-02]. Dostupné online.
  108. SHUMATE, Neil. Interview: Miss May I lead vocalist, Levi [online]. OOTB Publications, [cit. 2012-06-13]. Dostupné online.
  109. Rivadavia, Eduardo. Mortal Sin biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-30]. Dostupné online.
  110. Dombek, Kirk. Mortification biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-02-04]. Dostupné online.
  111. Erlewine, Stephen Thomas. Motorhead biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-02-10]. Dostupné online.
  112. Rivadavia, Eduardo. Municipal Waste biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  113. Rivadavia, Eduardo. Nasty Savage biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-02-06]. Dostupné online.
  114. Rivadavia, Eduardo. Necrodeath biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-02-02]. Dostupné online.
  115. Serba, John. Enemies of Reality review [online]. Allmusic, [cit. 2012-02-04]. Dostupné online.
  116. Rivadavia, Eduardo and Franck, John. Nuclear Assault biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  117. Anderson, Jason. Onslaught biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  118. Rivadavia, Eduardo. Outrage biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-30]. Dostupné online.
  119. Huey, Steve. Overkill biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  120. Powertrip. [s.l.] : [s.n.], 2017-10-26. Page Version ID: 807111989. Dostupné online. (po anglicky)
  121. ARNOLD, Chris. A Vulgar Display of Power: Courage and Carnage at the Alrosa Villa. [s.l.] : MJS Music Publications. 8 s. [Cit. 2012-02-04]. Dostupné online.
  122. Rivadavia, Eduardo. Paradox biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-02-06]. Dostupné online.
  123. Serba, John. Pestilence biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-02-04]. Dostupné online.
  124. Rivadavia, Eduardo. Seven Chruches review [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  125. Bowar, Chad. Continuum review [online]. About.com, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  126. Rivadavia, Eduardo. Secrets ina Weird World review [online]. Allmusic, [cit. 2012-02-04]. Dostupné online.
  127. Rivadavia, Eduardo. Raven biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  128. Sharpe-Young, Garry. Razor biography [online]. MusicMight, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  129. Monger, James Christopher. Realm biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-30]. Dostupné online.
  130. Rivadavia, Eduardo. Rivadavia, Eduardo [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  131. Rivadavia, Eduardo. Rigor Mortis [online]. Allmusic, [cit. 2012-09-11]. Dostupné online.
  132. Rivadavia, Eduardo. A History of a Time to Come review [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  133. Henderson, Alex. The American Way review [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  134. Rivadavia, Eduardo. Sacrifice biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  135. Prato, Greg. Sadus biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  136. Rivadavia, Eduardo. Rotting review [online]. Allmusic, [cit. 2012-02-09]. Dostupné online.
  137. Rivadavia, Eduardo. Beneath the Remains review [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  138. Eremenko, Alexey. Sex Machineguns biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-02-04]. Dostupné online.
  139. Prato, Greg. Retribution review [online]. Allmusic, [cit. 2012-02-01]. Dostupné online.
  140. Bowar, Chad. Retribution review [online]. About.com, [cit. 2012-02-01]. Dostupné online.
  141. Rivadavia, Eduardo. The Dividing Line review [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  142. Rivadavia, Eduardo. Skeletonwitch biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  143. Huey, Steve. Slayer biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  144. Huey, Steve. Sodom biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  145. Huey, Steve. Speak English or Die review [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  146. Prato, Greg. Suicidal Tendencies biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  147. Mathew, Leslie. Predominance review [online]. Allmusic, [cit. 2012-02-04]. Dostupné online.
  148. Freeman, Phil. Back to the Noose review [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  149. Rivadavia, Eduardo. Tankard biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  150. Sharpe-Young, Garry. Temple of Blood biography [online]. MusicMight, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  151. Rivadavia, Eduardo. Terror 2000 biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-02-04]. Dostupné online.
  152. Rivadavia, Eduardo. testament biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  153. Prato, Greg. Tourniquet biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  154. Prato, Greg. Evil Never Dies review [online]. Allmusic, [cit. 2012-02-09]. Dostupné online.
  155. Rivadavia, Eduardo. Toxik biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  156. Loftus, Johnny. Trivium biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  157. roadrunnerrecords.com/blabbermouth.net. Japan's UNITED To Release New Album [online]. [Cit. 2011-04-22]. Dostupné online.
  158. Ankeny, Jason. Venom biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  159. Rivadavia, Eduardo. Violator biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  160. Rivadavia, Eduardo. Vio-lence biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  161. Book, John and Prato, Greg. Voivod biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  162. Rivadavia, Eduardo. Vulcano biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-02-09]. Dostupné online.
  163. True, Chris. Warbringer biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  164. Sharpe-Young, Garry. Watchtower biography [online]. MusicMight, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  165. Book, John. Wehrmacht biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-09-28]. Dostupné online.
  166. Rivadavia, Eduardo. Whiplash biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  167. Serba, John. Restless and Dead review [online]. Allmusic, [cit. 2012-02-04]. Dostupné online.
  168. Rivadavia, Eduardo. Xentrix biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-01-22]. Dostupné online.
  169. Rivadavia, Eduardo. Yyrkoon biography [online]. Allmusic, [cit. 2012-02-04]. Dostupné online.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku List of thrash metal bands na anglickej Wikipédii.