Bullet for My Valentine

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bullet for My Valentine

Základné informácie
Pôvod   Bridgend, Južný Wales, UK
Žáner(-re) Metalcore, Heavy metal, Thrash metal
Pôsobenie 2003 - súčasnosť
Vydavateľstvá Visible Noise (UK)
Trustkill Records (U.S.)
Gun Records/Sony-BMG
Jive records
Webstránka bulletformyvalentine.com
Členovia skupiny
Matthew Tuck
Michael Paget
Jamie Mathias
Jason Bowld
Bývalí členovia
Nick Crandle
Robert Jones
Jason James
Michael Moose Thomas

Bullet For My Valentine (skratka BFMV, Bridgend, Južný Wales) je štvorčlenná skupina, ktorá hrá melodický metalcore. Vznikla v roku 2003, pôvodne hrala coververzie skladieb skupín Metallica a Nirvana, postupne sa dopracovala k vlastnému hudobnému štýlu.

Začiatky[upraviť | upraviť zdroj]

Všetko sa to začalo v dobe, keď sa do popredia dostávali kapely ako Lostprophets, Funeral for a Friend (taktiež z Walesu). BFMV boli pripravení na nahratie dema, no deň predtým "bass player" Nik Cradle kapelu opustil a demo-myšlienka sa rozplynula. Napriek tomu sa pozbierali, našli si nového basáka, ktorým sa stal Jason "Jay" James. Zmenili si meno na "12 Pints of my Girl Friends Blood" potom na "Jeff Killed John", ktoré neskôr vystriedalo "Opportunity in Chicago", nakoniec skončili ako "Bullet For My Valentine" a pod týmto názvom vystupujú dodnes.

Cesta ku sláve[upraviť | upraviť zdroj]

Svoje prvé EP, Bullet for My Valentine, vydali 15. novembra 2004 v UK.V USA vyšlo až 22. augusta 2005 pod názvom Hand of Blood. Komerčne známymi sa stali vďaka klipu k pesničke „Hand of Blood“.

Ich debutový album The Poison bol vydaný v UK 3. októbra roku 2005 a pristál na 128. priečke rebríčku Bilboard 200 a prvý song, „Suffocating Under Words of Sorrow (What Can I Do)“, bol uvedený 19. septembra 2005. Pesnička „4 Words (To Choke Upon)“ bola použitá v PlayStation hre NHL a „Hand of Blood“ v Need for Speed.

Bullet For My Valentine hrali na festivale v Donington Parku popri svetovo známych kapelách ako sú Metallica, Guns N’ Roses, Trivium a Tool. Prvýkrát sa na festivale objavili v roku 2004 a hrali iba na "vedľajších" pódiách. V roku 2005, keď sa zvyšovala ich popularita, začali Bullet For My Valentine hrávať na oveľa väčších stageoch. Roku 2006 už hrali na rovnakom pódiu popri Guns N´ Roses a Funeral for a Friend.

Koncerty Guns N´ Roses otvárali aj v New Yorku 4 vystúpenia, v Hammerstein Ballroom 12.,14., 15., a 17. mája. Taktiež boli predkapelou pre Metallicu a Iron Maiden Začiatkom roku 2006 boli BFMV účastníkmi Kerrang! Tour s Aiden, Still Remains a Hawthorne Heights a neskôr hrali na turné spolu s legendárnou heavy metalovou kapelou Iron Maiden. Na začiatku roka 2008 vydávajú druhý album Scream Aim Fire z ktorého vzišli single: „Scream Aim Fire“, „Waking the Demon“ a „Hearts Burts Into Fire“. V rebríčku Bilboardu sa už svojim vstupom dostal na 4. miesto.

Členovia skupiny[upraviť | upraviť zdroj]

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Albumy[upraviť | upraviť zdroj]

EP[upraviť | upraviť zdroj]

Ocenenia[upraviť | upraviť zdroj]

  • 2005 Kerrang! award v kategórii 'Best British Newcomer'
  • 2006 Metal Hammer Golden God Award v kategórii 'Best British Band'
  • 2006 Kerrang! award v kategórii 'Best UK single' za singel „Tears Don't Fall“

Kerrang! awards 2008 - BEST BRITISH BAND

Kerrang! awards 2009 - BEST BRITISH BAND

Metal Hammer Awards 2010 - BEST BRITISH BAND

KERRANG! AWARDS 2010 - BEST LIVE BAND and BEST BRITISH BAND

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]