Zoznam sopiek Japonska, Taiwanu a Mariánskych ostrovov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Japonsko[upraviť | upraviť zdroj]

Hokkaidó[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
Akan kaldera 1 499 43°23'03'' N 144°00'46'' E 1998
Daisecu stratovulkán 2 290 43°39'40'' N 142°51'29'' E 1400
E-san stratovulkán 618 41°48'08'' N 141°10'11'' E 1874
Jótei stratovulkán 1 898 42°50'00'' N 140°49'00'' E 3550 pred Kr.
Komagatake stratovulkán 1 131 42°03'39'' N 141°40'51'' E 2000
Kutčaro kaldera 999 43°36'28'' N 144°26'33'' E 1000
Kuttara stratovulkán 581 42°29'30'' N 141°09'48'' E 1820
Mašu kaldera 855 43°34'11'' N 144°33'55'' E 970
Nigorigawa kaldera 356 42°07'00'' N 140°27'00'' E pleistocén
Nipesocu-Marujama lávové dómy 2 013 43°27'12'' N 143°02'10'' E 1898
Niseko stratovulkán 1 154 42°53'00'' N 140°38'00'' E 4050 pred Kr.
Ošima-Ošima stratovulkán 737 41°30'25'' N 139°22'16'' E 1790
Rausu stratovulkán 1 660 44°04'24'' N 145°07'35'' E 1800
Riširi stratovulkán 1 721 45°11'00'' N 141°15'00'' E 5830 pred Kr.
Šikaribecu lávové dómy 1 430 43°18'44'' N 143°05'44'' E ???
Šikocu stratovulkán 1 320 42°41'17'' N 141°22'49'' E 1981
Širetoko-Iwo-zan stratovulkán 1 536 44°07'51'' N 145°09'55'' E 1936
Širibecu stratovulkán 1 107 42°46'02'' N 140°54'58'' E ???
Tokači stratovulkán 2 077 43°24'56'' N 142°41'25'' E 1989
Usu stratovulkán 737 42°32'29'' N 140°50'34'' E 2001

Honšú[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
Abu štítový vulkán 641 34°30'00'' N 131°36'00'' E ???
Adatara stratovulkán 1 718 37°38'39'' N 140°17'10'' E 1996
Akagi stratovulkán 1 828 36°33'26'' N 139°11'47'' E ???
Akita-Jake-jama komplexný vulkán 1 366 39°57'40'' N 140°45'38'' E 1997
Akita-Komagatake stratovulkány 1 637 39°45'30'' N 140°45'10'' E 1971
Asama komplexný vulkán 2 568 36°24'12'' N 138°31'34'' E 2009
Azuma stratovulkán 2 035 37°43'56'' N 140°14'52'' E 1977
Bandai stratovulkán 1 819 37°38'53'' N 140°04'32'' E 1888
Čókai stratovulkán 2 233 39°05'47'' N 140°03'08'' E 1974
Fudžisan stratovulkán 3 776 35°21'27'' N 138°43'50'' E 1709
Hačimantai stratovulkán 1 614 39°57'18'' N 140°51'27'' E ???
Hakkóda stratovulkány 1 585 40°39'22'' N 140°52'51'' E 1550
Hakone komplexný vulkán 1 438 35°13'48'' N 139°01'26'' E 950 pred Kr.
Hakusan stratovulkán 2 702 36°09'07'' N 136°46'28'' E 1659
Haruna stratovulkán 1 449 36°28'26'' N 138°52'53'' E 550
Hidžiori kaldera 516 38°36'00'' N 140°11'00'' E 8300 pred Kr.
Hiuči stratovulkán 2 356 36°57'07'' N 139°17'19'' E 1544
Iwaki stratovulkán 1 625 40°39'12'' N 140°18'24'' E 1863
Iwate komplexný vulkán 2 041 39°50'59'' N 141°00'16'' E 1919
Izu-Tobu pyroklastický kužeľ 1 406 34°53'59'' N 139°05'52'' E 1989
Jakedake stratovulkán 2 455 36°13'25'' N 137°35'24'' E 1995
Kanpu stratovulkán 355 39°55'51'' N 139°52'43'' E 750 pred Kr.
Kurikoma stratovulkán 1 628 38°57'29'' N 140°47'31'' E 1950
Kusacu-Širane stratovulkány 2 171 36°37'11'' N 138°32'06'' E 1983
Megata maary 91 39°57'00'' N 139°44'00'' E 2050 pred Kr.
Mjókó stratovulkán 2 446 36°53'18'' N 138°07'00'' E 2360 pred Kr.
Mucu-Hiučidake stratovulkán 781 41°26'11'' N 141°03'23'' E pleistocén
Nantai stratovulkán 2 486 36°45'43'' N 139°29'39'' E ???
Narugo kaldera 470 38°43'59'' N 140°43'54'' E 837
Nasu stratovulkán 1 915 37°07'11'' N 139°57'58'' E 1963
Niigata-Jake-jama lávové dómy 2 400 36°55'04'' N 138°02'21'' E 1998
Nikkó-Širane štítový vulkán 2 578 36°47'44'' N 139°22'45'' E 1890
Norikura stratovulkán 3 026 36°06'12'' N 137°33'24'' E 6870 pred Kr.
Numazawa štítový vulkán 1 100 37°21'01'' N 139°34'44'' E 2980 pred Kr.
Oki-Dogo štítový vulkán 151 36°10'00'' N 133°20'00'' E ???
Omanago lávové dómy 2 367 36°47'32'' N 139°30'37'' E ???
Onikobe kaldera 769 38°49'48'' N 131°41'42'' E ???
Ontake stratovulkán 3 063 35°53'23'' N 137°29'00'' E 1980
Osore-jama stratovulkán 879 41°16'33'' N 141°07'25'' E 1787
Sanbe stratovulkán 1 126 35°08'00'' N 132°37'00'' E 1760 pred Kr.
Šiga štítový vulkán 2 041 36°42'00'' N 138°31'00'' E ???
Takahara stratovulkán 1 795 36°53'49'' N 139°46'48'' E 4570 pred Kr.
Tate-jama stratovulkán 2 621 36°34'05'' N 137°35'34'' E 1839
Tate-šina stratovulkán 2 530 36°06'00'' N 138°18'00'' E ???
Towada kaldera 1 159 40°28'00'' N 140°55'00'' E 915
Wašiba-Kumonotaira štítové vulkány 2 924 36°24'00'' N 137°30'00'' E 4000 pred Kr.
Zaó komlpexný vulkán 1 841 38°08'26'' N 140°26'34'' E 1940

Kjúšu[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
Aso kaldera 1 592 32°52'51'' N 131°06'23'' E 2004
Curumi lávové dómy 1 584 33°17'00'' N 131°25'56'' E 867
Fukue-džima štítotvý vulkán 317 32°39'11'' N 128°51'04'' E 550 pred Kr.
Ibusuki kaldera 922 31°13'00'' N 130°34'00'' E 885
Kudžú stratovulkán 1 791 33°04'57'' N 131°15'05'' E 1996
Kiri-šima štítový vulkán 1 700 31°55'51'' N 130°51'50'' E 1950
Sakura-džima stratovulkán 1 117 31°35'06'' N 130°39'25'' E 2009
Sumioši-ike maary 100 31°46'06'' N 130°35'39'' E 4550 pred Kr.
Unzen komplexný vulkán 1 500 32°45'24'' N 130°17'40'' E 1996

Súostrovia Izu - Bonin[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
„bez mena“ podmorský vulkán ~ 3 200 26°08'00'' N 144°29'00'' E ???
Aogašima stratovulkán 423 32°27'15'' N 139°45'44'' E 1785
Beyonesu Retsugan kaldera 11 31°53'00'' N 139°55'00'' E 1970
Daikoku podmorský vulkán - 323 21°19'25'' N 144°11'40'' E ???
Dodžó podmorský vulkán - 860 27°41'00'' N 140°48'00'' E ???
Eifuku podmorský vulkán - 1 535 21°29'05'' N 144°02'35'' E ???
Fukudžin podmorský vulkán - 217 21°56'00'' N 143°28'00'' E 1974
Fukutoku-Okanoba podmorský vulkán - 14 24°17'00'' N 141°29'06'' E 2005
Hačijódžima stratovulkán 854 33°08'00'' N 139°46'09'' E 1606
Iótó kaldera 161 24°45'13'' N 141°17'25'' E 2001
Kaikata podmorský vulkán - 162 26°40'00'' N 141°00'00'' E ???
Kaitoku podmorský vulkán - 103 26°07'18'' N 141°06'06'' E 1984
Kasuga podmorský vulkán - 598 21°45'54'' N 143°42'36'' E 1959
Kita-Fukutokutai podmorský vulkán - 73 24°24'50'' N 141°25'07'' E 1954
Kita-Iótó stratovulkán 792 25°25'25'' N 141°17'02'' E 1945
Kozušima lávové dómy 572 34°12'58'' N 139°09'23'' E 838
Kurose podmorský vulkán - 107 33°24'00'' N 139°41'00'' E ???
Mijakedžima stratovulkán 815 34°04'43'' N 139°13'46'' E 2005
Mikuradžima stratovulkán 851 33°52'16'' N 139°36'18'' E 3450 pred Kr.
Minami-Hijoši podmorský vulkán - 30 23°29'48'' N 141°56'24'' E 1975
Minami-Kasuga podmorský vulkán - 170 21°36'00'' N 143°38'12'' E ???
Mjódžin kaldera 360 32°06'00'' N 139°51'00'' E ???
Mokudžó podmorský vulkán - 920 28°19'00'' N 140°34'00'' E ???
Niidžima lávové dómy 432 34°23'36'' N 139°16'24'' E 886
Nikkó podmorský vulkán - 391 23°04'30'' N 142°18'30'' E ???
Nišinošima kaldera 38 27°16'27'' N 140°52'56'' E 1974
Óšima stratovulkán 764 34°43'17'' N 139°23'52'' E 1990
Sofugan stratovulkán 99 29°47'22'' N 140°20'43'' E ???
Suidžó podmorský vulkán - 1 418 28°36'00'' N 140°38'00'' E ???
Sumisudžima kaldera 136 31°29'09'' N 140°03'13'' E 1916
Torišima stratovulkán 394 30°28'48'' N 140°18'22'' E 2002
Tošima stratovulkán 508 34°31'01'' N 139°16'57'' E 4050 pred Kr.

Rjúkju[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
Akuseki-džima stratovulkán 584 29°27'41'' N 129°35'49'' E ???
Gadža-džima stratovulkán 497 29°54'00'' N 129°32'37'' E ???
Iriomote-džima podmorský vulkán - 200 24°33'30'' N 124°00'00'' E 1924
Iwo-Tori-šima komplexný vulkán 212 27°52'38'' N 128°13'28'' E 1868
Jokoate-džima stratovulkán 495 28°47'49'' N 128°59'49'' E 1835
Kikai kaldera 704 30°47'22'' N 130°18'27'' E 2004
Kogadža-džima lávové dómy 301 29°52'44'' N 129°37'29'' E ???
Kučino-šima stratovulkán 628 29°57'52'' N 129°55'39'' E 900 pred Kr.
Kučinoerabu-džima stratovulkán 657 30°26'23'' N 130°13'10'' E 1880
Nakano-šima stratovulkán 979 29°51'20'' N 129°51'33'' E 1814
Suwanose-džima stratovulkán 799 29°38'05'' N 129°42'58'' E 2009

Taiwan[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
"bez mena" podmorský vulkán - 6 000 20°56'00'' N 134°45'00'' E ???
"bez mena" podmorský vulkán - 10 19°10'00'' N 132°15'00'' E ???
"bez mena" podmorský vulkán - 115 21°50'00'' N 121°11'00'' E ???
"bez mena" podmorský vulkán ??? 24°00'00'' N 121°50'00'' E 1853
"bez mena" podmorský vulkán - 100 25°24'00'' N 122°12'00'' E ???
Ceng Jü podmorský vulkán - 418 26°11'00'' N 122°37'30'' E 1927
Kuej-šan stratovulkán 401 24°51'00'' N 121°55'00'' E pleistocén
Peng-ťia Jü stratovulkán 129 25°38'00'' N 122°04'00'' E pleistocén
Ta-tun stratovulkán 1 120 25°10'00'' N 121°31'00'' E pleistocén

USA[upraviť | upraviť zdroj]

Severné Mariány[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
„bez mena“ podmorský vulkán ??? 21°00'00'' N 142°54'00'' E ???
„bez mena“ podmorský vulkán ??? 20°18'00'' N 143°12'00'' E ???
Agrigan stratovulkán 965 18°46'00'' N 145°40'00'' E 1917
Ahyi podmorský vulkán - 137 20°25'00'' N 145°02'00'' E 2001
Alamagan stratovulkán 744 17°36'00'' N 145°50'00'' E 870
Anatahan stratovulkán 790 16°21'00'' N 145°40'00'' E 2008
Asunción stratovulkán 857 19°40'00'' N 145°24'00'' E 1906
East Diamante podmorský vulkán - 127 15°56'00'' N 145°40'00'' E ???
Esmeralda Bank podmorský vulkán - 43 15°00'00'' N 145°15'00'' E ???
Farallon de Pajaros stratovulkán 360 20°32'00'' N 144°54'00'' E 1967
Guguan stratovulkán 287 17°19'00'' N 145°51'00'' E 1883
Maug kaldera 227 20°01'00'' N 145°13'00'' E ???
Northwest Rota podmorský vulkán - 517 14°36'04'' N 144°46'31'' E 2004
Pagan stratovulkán 570 18°08'00'' N 145°48'00'' E 1993
plytčina Forecast podmorský vulkán ??? 13°24'00'' N 143°55'00'' E ???
plytčina X podmorský vulkán - 1 230 13°15'00'' N 144°01'00'' E ???
Ruby podmorský vulkán - 230 15°37'00'' N 145°34'00'' E 1995
Sarigan stratovulkán 538 16°42'30'' N 145°47'00'' E ???
Suply Reef podmorský vulkán - 8 20°08'00'' N 145°06'00'' E 1989
Zealandia Bank stratovulkán 0 16°53'00'' N 145°51'00'' E 1989

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]