Zoznam sopiek Južnej Ameriky

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Argentína[upraviť | upraviť kód]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
"bez mena" troskový kužeľ ??? 25°06'00'' S 68°16'00'' W ???
Antofagasta de la Sierra troskové kužele ~ 4 000 26°05'00'' S 67°30'00'' W ???
Aracar stratovulkán 6 082 24°15'00'' S 67°46'00'' W 1993
Cerro Bayo komplexný vulkán 5 401 25°25'00'' S 68°38'00'' W ???
Caldera del Atuel kaldera 5 189 34°39'00'' S 70°03'00'' W ???
Cerro el Cóndor stratovulkán 6 532 26°37'00'' S 68°21'00'' W ???
Cerro Escorial stratovulkán 5 447 25°05'00'' S 68°22'00'' W ???
Cerro Tuzgle stratovulkán 5 500 24°03'00'' S 66°29'00'' W ???
Cordón del Azufre komplexný vulkán 5 463 25°20'00'' S 68°31'00'' W ???
Domuyo stratovulkán 4 709 36°35'00'' S 70°25'00'' W ???
El Solo stratovulkán 6 190 27°07'00'' S 68°43'00'' W ???
Lanín stratovulkán 3 747 39°37'58'' S 71°29'59'' W 560
Llullaillaco stratovulkán 6 739 24°43'00'' S 68°32'00'' W 1877
Maipo stratovulkán 5 264 34°09'38'' S 69°49'58'' W 1908
Nevado de Incahuasi stratovulkán 6 621 27°02'30'' S 68°17'00'' W ???
Nevados Ojos del Salado stratovulkán 6 887 27°07'00'' S 68°33'00'' W 700
Payún Matru štítový vulkán 3 680 36°25'00'' S 69°12'00'' W ???
Peinado stratovulkán 5 740 26°37'00'' S 68°09'00'' W ???
Puesto Cortaderas pyroklastický kužeľ 970 37°33'00'' S 69°37'00'' W ???
Risco Plateado stratovulkán 4 999 34°56'00'' S 70°00'00'' W ???
Robledo kaldera 4 400 26°46'00'' S 67°43'00'' W ???
San José stratovulkán 5 856 33°46'54'' S 69°53'50'' W 1960
Sierra Nevada komplexný vulkán 6 127 26°29'00'' S 68°35'00'' W ???
Socompa stratovulkán 6 051 24°24'00'' S 68°15'00'' W 5250 pred Kr.
Tipas komplexný vulkán 6 660 27°12'00'' S 68°33'00'' W ???
Trocon lávové dómy ~ 2 500 37°45'00'' S 69°53'00'' W ???
Tromen stratovulkán 3 978 37°08'30'' S 70°02'00'' W ???
Tronador stratovulkán 3 491 41°09'25'' S 71°53'05'' W ???
Viedma stratovulkán 1 500 49°21'30'' S 73°17'00'' W 1988
vulkanické pole Cochiquito stratovulkány 1 435 36°46'00'' S 69°49'00'' W ???
vulkanické pole Huanquihue pyroklastické kužele ~ 1 400 39°52'00'' S 71°33'00'' W 1750

Bolívia[upraviť | upraviť kód]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
Acotango stratovulkán 6 052 18°22'00'' S 69°03'00'' W ???
Cabaray stratovulkán 5 860 19°08'00'' S 68°41'00'' W ???
Cerro Colluma maar 3 876 18°30'00'' S 68°04'00'' W ???
Cerro San Augustín stratovulkán 4 980 21°15'00'' S 67°45'00'' W ???
Cerro Santa Isabel stratovulkán 5 100 21°40'00'' S 66°30'00'' W ???
Cerro Yumia troskový kužeľ 4 050 21°30'00'' S 67°30'00'' W ???
Escala lávový dóm ~ 4 000 21°36'00'' S 66°53'00'' W ???
Guayaques lávové dómy 5 598 22°53'00'' S 67°35'00'' W ???
Irruputuncu stratovulkán 5 163 20°44'00'' S 68°33'00'' W 1995
Jorcada stratovulkán 5 750 22°05'00'' S 67°46'00'' W ???
Laguna Jayu Khota maary ~ 3 650 19°27'00'' S 67°25'00'' W ???
Linzor stratovulkán 5 680 22°11'00'' S 67°57'00'' W ???
Nevado del Sajama stratovulkán 6 542 18°06'00'' S 68°53'00'' W ???
Nuevo Mundo lávové dómy 5 438 19°47'00'' S 66°29'00'' W ???
Olca-Paruma stratovulkány 5 762 20°56'00'' S 68°29'00'' W 1867
Ollagüe stratovulkán 5 868 21°18'00'' S 68°11'00'' W ???
Patilla Pata stratovulkán 5 300 18°03'00'' S 69°02'00'' W ???
Quetena trhlinové erupcie 5 730 22°15'00'' S 67°25'00'' W ???
Sairecábur stratovulkán 5 971 22°44'00'' S 67°53'00'' W ???
Tata Sabaya stratovulkán 5 430 19°08'00'' S 68°30'00'' W ???
Uturuncu stratovulkán 6 008 22°16'00'' S 67°13'00'' W ???
vulkanické pole Pampa Luxsar troskové kužele 5 543 20°51'00'' S 68°12'00'' W ???
vulkanické pole Sacabaya troskové kužele 4 215 18°37'00'' S 68°45'00'' W ???

Čile[upraviť | upraviť kód]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
"bez mena" podmorský vulkán - 642 33°37'00'' S 76°50'00'' W ???
Acamarachi stratovulkán 6 046 23°18'00'' S 67°37'00'' W ???
Aguilera stratovulkán 2 546 50°20'00'' S 73°45'00'' W 1395 pred Kr.
Antillanca stratovulkány 1 990 40°46'15'' S 72°09'12'' W ???
Antuco stratovulkán 2 979 37°24'21'' S 71°20'57'' W 1869
Apagado stratovulkán 1 670 41°53'00'' S 72°37'00'' W ???
Arenales stratovulkán 3 437 47°12'00'' S 73°29'00'' W 1979
Arintica stratovulkán 5 597 18°44'00'' S 69°03'00'' W ???
Aucanquilcha stratovulkán 6 176 21°13'00'' S 68°28'00'' W ???
Caburgua-Huelemolle troskové kužele 1 496 39°15'00'' S 71°42'00'' W 5050 pred Kr.
Caichinque stratovulkán 4 450 23°57'00'' S 67°44'00'' W ???
Calabozos kaldera 3 508 35°33'30'' S 70°29'47'' W ???
Calbuco stratovulkán 2 003 41°19'34'' S 72°36'52'' W 1972
Callaqui stratovulkán 3 164 37°55'00'' S 71°27'00'' W 1980
Carrán-Los Venados troskové kužele 1 114 40°21'00'' S 72°04'00'' W 1979
Cay stratovulkán 2 200 45°03'00'' S 73°00'00'' W ???
Cayutué-La Viguería troskové kužele 560 41°15'00'' S 72°16'00'' W 1050 pred Kr.
Cerro Azul stratovulkán 3 788 35°39'12'' S 70°45'39'' W 1967
Cerro del Azufre stratovulkán 5 846 21°47'00'' S 68°14'00'' W ???
Cerro del León stratovulkán 5 760 22°11'00'' S 68°07'00'' W ???
Cerro Hudson stratovulkán 1 905 45°54'00'' S 72°58'00'' W 1991
Cerro Pantoja stratovulkán 2 020 40°46'00'' S 71°59'00'' W ???
Cerro Tujle maar > 3 550 23°50'00'' S 67°57'00'' W ???
Cerros de Tocorpuri stratovulkán 5 808 22°26'00'' S 67°55'00'' W ???
Colachi stratovulkán 5 631 23°14'00'' S 67°39'00'' W ???
Copahue stratovulkán 2 997 37°51'00'' S 71°10'00'' W 2000
Copiapó stratovulkán 6 052 27°18'00'' S 69°08'00'' W ???
Corcovado stratovulkán 2 300 43°11'00'' S 72°48'00'' W 4920 pred Kr.
Cordón Caulle trhlinové erupcie 1 798 40°31'00'' S 72°12'00'' W 1960
Cordón de Puntas Negras stratovulkán 5 852 23°45'00'' S 67°32'00'' W ???
Cuernos del Diablo stratovulkán 1 862 41°24'00'' S 72°00'00'' W ???
Descabezado Grande stratovulkán 3 953 35°35'00'' S 70°45'00'' W 1933
El Negrillar troskové kužele 3 500 24°11'00'' S 68°15'00'' W ???
El Volcán stratovulkán 5 100 22°20'00'' S 67°58'00'' W ???
Falso Azufre komplexný vulkán 5 890 26°48'00'' S 68°22'00'' W ???
Fueguino lávové dómy ~ 150 54°57'00'' S 70°16'00'' W 1820
Guallatiri stratovulkán 6 071 18°25'00'' S 69°10'00'' W 1960
Hornopirén stratovulkán 1 572 41°52'28'' S 72°25'53'' W ???
Huequi stratovulkán 1 318 42°22'36'' S 72°34'41'' W 1920
Chaitén stratovulkán 1 122 42°49'58'' S 72°38'45'' W 2009
Chiliques stratovulkán 5 778 23°35'00'' S 67°42'00'' W ???
Isluga stratovulkán > 5 550 19°09'00'' S 68°50'00'' W 1913
La Negrillar troskové kužele 4 109 24°17'00'' S 68°36'00'' W ???
Laguna del Maule kaldera 3 092 36°01'00'' S 70°35'00'' W ???
Laguna Mariñaqui troskové kužele 2 143 38°16'00'' S 71°06'00'' W ???
Laguna Verde stratovulkán 5 464 23°15'00'' S 67°43'00'' W ???
Láscar stratovulkán 5 592 23°22'00'' S 67°44'00'' W 2005
Lastarria stratovulkán 5 697 25°10'00'' S 68°30'00'' W ???
Lautaro stratovulkán 3 607 49°01'00'' S 73°33'00'' W 1961
Licancabur stratovulkán 5 916 22°50'00'' S 67°53'00'' W ???
Llaima stratovulkán 3 125 38°41'30'' S 71°43'43'' W 2009
Lomas Blancas stratovulkán 2 268 36°17'09'' S 71°00'34'' W ???
Lonquimay stratovulkán 2 865 38°22'36'' S 71°35'00'' W 1990
Macá stratovulkán 2 960 45°06'00'' S 73°12'00'' W 410
Melimoyu stratovulkán 2 400 44°05'00'' S 72°53'00'' W 200
Mencheca stratovulkán 1 840 40°32'01'' S 72°02'17'' W ???
Mentolat stratovulkán 1 660 44°40'00'' S 73°05'00'' W 1710
Michinmávida stratovulkán 2 404 42°47'00'' S 72°26'00'' W 1835
Miñiques stratovulkán 5 910 23°49'00'' S 67°46'00'' W ???
Mocho-Choshuenco stratovulkán 2 422 39°55'39'' S 72°01'37'' W 1937
Monte Burney stratovulkán 1 758 52°20'00'' S 73°24'00'' W 1910
Nevado de Longaví stratovulkán 3 242 36°11'35'' S 71°09'39'' W 4890 pred Kr.
Nevados de Chillán stratovulkán 3 212 36°51'48'' S 71°22'36'' W 2003
Osorno stratovulkán 2 652 41°06'00'' S 71°29'53'' W 1869
Ostrov Robinsona Crusoa štítový vulkán 922 33°39'30'' S 78°51'00'' W 1835
Ostrov svätého Félixa štítový vulkán 193 26°17'00'' S 80°07'00'' W ???
Palomo stratovulkán 4 860 34°36'28'' S 70°17'42'' W ???
Paniri stratovulkán 5 946 22°05'00'' S 68°15'00'' W ???
Parinacota stratovulkán 6 348 18°10'00'' S 69°09'00'' W 290
Planchón-Peteroa stratovulkán 4 107 35°14'24'' S 70°34'12'' W 1998
Pular stratovulkán 6 233 24°11'00'' S 68°03'00'' W ???
Puntiagudo-Cordón Cenizos stratovulkán 2 493 40°58'10'' S 72°15'50'' W 1850
Purico troskové kužele 5 703 23°00'00'' S 67°45'00'' W ???
Putana stratovulkán 5 890 22°34'00'' S 67°52'00'' W 1810
Puyehue stratovulkán 2 236 40°35'25'' S 72°07'02'' W ???
Puyuhuapi troskové kužele 524 44°18'00'' S 72°32'00'' W ???
Quetrupillán stratovulkán 2 360 39°30'00'' S 71°45'00'' W 1872
Reclus troskový kužeľ 1 100 50°57'50'' S 73°35'05'' W 1908
Resago troskový kužeľ 1 890 36°27'00'' S 70°55'00'' W ???
Río Murta troskové kužele ??? 46°10'00'' S 72°40'00'' W ???
San Pedro stratovulkán 6 145 21°53'00'' S 68°24'00'' W 1960
San Pedro-Pellado stratovulkán 3 621 35°59'21'' S 70°50'58'' W ???
Sollipulli kaldera 2 282 38°58'00'' S 71°31'00'' W 1240
Taapaca komplexný vulkán 5 860 18°06'00'' S 69°30'00'' W 320 pred Kr.
Tacora stratovulkán 5 980 17°43'00'' S 69°46'00'' W ???
Tilocálar stratovulkán 3 116 23°58'00'' S 68°08'00'' W ???
Tinguiririca stratovulkán 4 280 34°48'49'' S 70°21'07'' W 1917
Tolguaca stratovulkán 2 806 38°18'36'' S 71°38'42'' W ???
Tupungatito stratovulkán 6 000 33°24'00'' S 69°48'00'' W 1987
Villarrica stratovulkán 2 847 39°25'00'' S 71°56'00'' W 2008
vulkanické pole Palei-Aike troskové kužele 282 52°00'00'' S 70°00'00'' W 5550 pred Kr.
vulkanické pole Palena troskové kužele ??? 43°47'00'' S 72°28'00'' W ???
Yanteles stratovulkán 2 042 43°30'00'' S 72°48'00'' W 6650 pred Kr.
Yate stratovulkán 2 187 41°45'17'' S 72°23'47'' W ???

Ekvádor[upraviť | upraviť kód]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
Antisana stratovulkán 5 753 0°28'53'' S 78°08'27'' W 1802
Atacazo stratovulkán 4 463 0°21'10'' S 78°31'01'' W 320 pred Kr.
Cayambe stratovulkán 5 790 0°01'45'' N 77°59'09'' W 1786
Cotopaxi stratovulkán 5 911 0°40'38'' S 78°26'10'' W 1940
Cuicocha kaldera 3 246 0°18'30'' N 78°21'50'' W 950 pred Kr.
Guagua Pichincha stratovulkán 4 784 0°10'15'' S 78°35'54'' W 2009
Chacana kaldera 4 643 0°22'30'' S 78°15'00'' W 1773
Chimborazo stratovulkán 6 310 1°27'50'' S 78°48'54'' W ???
Illiniza stratovulkán 5 248 0°39'34'' S 78°42'49'' W ???
Imbabura stratovulkán 4 609 0°15'27'' N 78°10'58'' W 5550 pred Kr.
Licto troskové kužele 3 336 1°46'49'' S 78°36'48'' W ???
Mojanda stratovulkán 4 263 0°08'00'' N 78°16'00'' W ???
Pululagua kaldera 3 356 0°02'18'' N 78°27'48'' W 450 pred Kr.
Quilotoa kaldera 3 914 0°51'00'' S 78°54'00'' W 1150
Reventador stratovulkán 3 562 0°04'39'' S 77°39'21'' W 2009
Sangay stratovulkán 5 230 2°00'09'' S 78°20'27'' W 2009
Soche stratovulkán 3 995 0°33'08'' N 77°34'47'' W 7720 pred Kr.
Sumaco stratovulkán 3 990 0°32'17'' S 77°37'33'' W 1895
Tungurahua stratovulkán 5 023 1°28'01'' S 78°26'30'' W 2009

Galapágy[upraviť | upraviť kód]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
Alcedo štítový vulkán 1 130 0°26'00'' S 91°07'00'' W 1993
Cerro Azul štítový vulkán 1 640 0°54'00'' S 91°25'00'' W 1998
Darwin štítový vulkán 1 330 0°11'00'' S 91°17'00'' W 1813
Ecuador štítový vulkán > 790 0°01'00'' S 91°32'45'' W 1150
Fernandina štítový vulkán 1 476 0°22'00'' S 91°33'00'' W 2009
Genovesa štítový vulkán 64 0°19'00'' N 89°57'30'' W ???
Marchena (ostrov) štítový vulkán 343 0°20'00'' N 90°28'00'' W 1991
Pinta štítový vulkán 780 0°35'00'' N 90°45'00'' W 1928
San Cristóbal štítový vulkán 759 0°53'00'' S 89°30'00'' W ???
Santa Cruz štítový vulkán 864 0°37'00'' S 90°20'00'' W ???
Santiago štítový vulkán 920 0°13'00'' S 90°46'00'' W 1906
Sierra Negra štítový vulkán 1 490 0°50'00'' S 91°10'00'' W 2005
Wolf štítový vulkán 1 710 0°01'00'' N 91°21'00'' W 1982

Kolumbia[upraviť | upraviť kód]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
Azufral stratovulkán 4 070 1°05'00'' N 77°41'00'' W 930 pred Kr.
Cerro Bravo stratovulkán > 4 000 5°05'30'' N 75°18'00'' W 1720
Cerro Negro de Mayasquer stratovulkán 4 445 0°49'39'' N 77°57'52'' W ???
Cumbal stratovulkán 4 764 0°59'00'' N 77°53'00'' W 1926
Doña Juana stratovulkán > 4 150 1°28'00'' N 76°55'00'' W 1906
Galeras komplexný vulkán 4 276 1°13'00'' N 77°22'00'' W 2010
Machín stratovulkán > 2 650 4°29'00'' N 75°24'00'' W 1180
Nevado del Huila stratovulkán 5 365 2°55'00'' N 76°03'00'' W 2009
Nevado del Ruiz stratovulkán 5 321 4°53'43'' N 75°19'21'' W 1991
Nevado del Tolima stratovulkán > 5 200 4°40'00'' N 75°20'00'' W 1943
Petacas lávový dóm 4 054 1°34'00'' N 76°47'00'' W ???
Puracé stratovulkán > 4 650 2°19'00'' N 76°24'00'' W 1977
Romeral stratovulkán 3 858 5°12'21'' N 75°21'51'' W 5950 pred Kr.
Santa Isabel štítový vulkán 4 950 4°49'00'' N 75°22'00'' W 2800 pred Kr.
Sotará stratovulkán > 4 400 2°07'00'' N 76°35'00'' W ???

Peru[upraviť | upraviť kód]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
Cerro Auquihuato troskový kužeľ ~ 4 980 15°04'00'' S 73°11'00'' W ???
Cerro Nicholson troskový kužeľ ~ 2 520 16°15'38'' S 71°43'48'' W
Coropuna stratovulkán 6 377 15°31'00'' S 72°39'00'' W ???
El Misti stratovulkán 5 822 16°17'40'' S 71°24'32'' W 1784
Huambo troskové kužele ~ 4 550 15°50'00'' S 72°08'00'' W 700 pred Kr.
Huaynaputina stratovulkán 4 850 16°36'30'' S 70°51'00'' W 1600
Nevado Chachani stratovulkán 6 057 16°11'29'' S 71°31'47'' W ???
Nevados Casiri stratovulkán 5 650 17°28'00'' S 69°49'00'' W ???
Quimsachata lávový dóm 3 923 14°12'00'' S 71°20'00'' W 4450 pred Kr.
Sabancaya stratovulkán 5 967 15°47'00'' S 71°51'00'' W 2003
Sara Sara stratovulkán 5 522 15°20'00'' S 73°27'00'' W ???
Ticsani lávové dómy 5 408 16°45'18'' S 72°35'42'' W ???
Tutupaca stratovulkán 5 815 17°01'31'' S 70°21'30'' W ???
Ubinas stratovulkán 5 672 16°21'18'' S 70°54'11'' W 2009
vulkanické pole Valle de los Volcanes troskové kužele 4 713 15°25'00'' S 72°20'00'' W ???
Yucamane stratovulkán 5 550 17°11'00'' S 70°12'00'' W 1902

Pozri aj[upraviť | upraviť kód]