Zoznam sopiek Kamčatky a severnej Ázie

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Čína[upraviť | upraviť kód]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
"bez mena" troskové kužele 5 400 35°51'00'' N 91°42'00'' E ???
Lung-kang troskové kužele 1 000 42°20'00'' N 126°30'00'' E 1750
Turfan troskový kužeľ ??? 42°54'00'' N 89°15'00'' E 1120
vulkanické pole Chung-ke-er-tchu troskové kužele 1 700 41°28'00'' N 113°00'00'' E ???
vulkanické pole Ťing-po troskové kužele ~ 1 000 44°05'00'' N 128°50'00'' E 520 pred Kr.
vulkanické pole Kche-luo troskové kužele 670 49°22'00'' N 125°55'00'' E ???
vulkanické pole východný Ťanšan troskové kužele ??? 42°30'00'' N 82°30'00'' E 650
vulkanické pole Wu-ta-lien-čchi troskové kužele 597 48°43'00'' N 126°07'00'' E 1721
vulkanické pole západný Kchun-lun troskové kužele 5 808 35°31'00'' N 80°12'00'' E 1951

Kórejská republika[upraviť | upraviť kód]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
Hallasan štítový vulkán 1 950 33°22'00'' N 126°32'00'' E 1007
Songinbong stratovulkán 984 37°30'00'' N 130°52'00'' E 7350 pred Kr.

Kórejská ľudovodemokratická republika[upraviť | upraviť kód]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
Čchugarjong štítový vulkán 452 38°20'00'' N 127°20'00'' E ???
Päktusan stratovulkán 2 744 41°59'00'' N 128°05'00'' E 1702
Sien-ťin-tao ??? ??? 41°20'00'' N 128°00'00'' E 1597

Mongolsko[upraviť | upraviť kód]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
Büs ovoo troskový kužeľ 1 162 47°07'00'' N 109°05'00'' E ???
vulkanické pole Dariganga troskové kužele 1 778 45°20'00'' N 114°00'00'' E ???
vulkanické pole Chanuj gol troskové kužele 1 886 48°40'00'' N 102°45'00'' E ???
vulkanické pole stredné Gobi troskové kužele 1 120 45°17'00'' N 106°42'00'' E ???
vulkanické pole Tariat-Čuluut troskové kužele 2 400 48°10'00'' N 99°42'00'' E 2980 pred Kr.

Rusko[upraviť | upraviť kód]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
Sichote-Aliň trhlinové erupcie ??? 47°00'00'' N 137°30'00'' E ???
vulkanické pole Azas troskové kužele 2 765 52°31'00'' N 98°36'00'' E ???
vulkanické pole Okinskoje plato troskové kužele 2 077 52°42'00'' N 98°59'00'' E ???
vulkanické pole Tunkinskaja kotlovina troskové kužele ~ 1 200 51°30'00'' N 102°30'00'' E ???
vulkanické pole Udokan troskové kužele 2 180 56°17'00'' N 117°46'00'' E 220 pred Kr.
vulkanické pole Vitimská plošina troskové kužele 1 250 53°42'00'' N 113°18'00'' E ???

Kamčatka[upraviť | upraviť kód]

Názov Forma Výška (m) Súradnice Posledná erupcia
Zem. šírka Zem. dĺžka
"bez mena" troskový kužeľ 298 51°36'00'' N 156°33'00'' E ???
"bez mena" troskový kužeľ ~ 610 52°34'00'' N 157°01'00'' E ???
"bez mena" štítové vulkány > 450 52°55'00'' N 158°31'00'' E ???
"bez mena" štítové vulkány ~ 700 52°53'00'' N 158°18'00'' E ???
"bez mena" troskové kužele ??? 55°55'00'' N 161°45'00'' E ???
"bez mena" štítový vulkán 1 185 56°39'00'' N 159°57'00'' E ???
Achtang štítový vulkán 1 956 55°26'00'' N 158°39'00'' E ???
Akademija Nauk stratovulkán 1 180 53°59'00'' N 157°27'00'' E 1996
Alnej-Čašakondža stratovulkán 2 598 56°42'00'' N 159°39'00'' E 1050 pred Kr.
Alngej stratovulkán 1 853 57°42'00'' N 160°24'00'' E ???
Anaun stratovulkán 1 828 56°19'00'' N 158°50'00'' E ???
Asača komplexný vulkán 1 910 52°21'18'' N 157°49'36'' E ???
Avačinskaja sopka stratovulkán 2 741 53°15'18'' N 158°49'48'' E 2001
Bakening stratovulkán 2 278 53°54'18'' N 158°04'00'' E 550 pred Kr.
Barchatnaja sopka lávové dómy 870 52°49'24'' N 158°16'00'' E 3550 pred Kr.
Beleňkaja stratovulkán 892 51°45'00'' N 157°16'00'' E ???
Belyj štítový vulkán 2 080 57°53'00'' N 160°32'00'' E ???
Bezymiannyj stratovulkán 2 882 55°58'42'' N 160°35'12'' E 2009
Bliznec stratovulkán 1 244 56°58'00'' N 159°47'00'' E ???
Bliznecy lávový dóm ~ 265 57°21'00'' N 161°22'00'' E 1060 pred Kr.
Boľše-Bannaja sopka lávové dómy > 1 200 52°54'00'' N 157°47'00'' E ???
Boľšoj-Kekuknajskij štítový vulkán 1 401 56°28'00'' N 157°48'00'' E ???
Boľšoj Pajalpan štítový vulkán 1 906 55°53'00'' N 157°47'00'' E ???
Boľšoj Semiačik stratovulkán 1 720 54°19'00'' N 160°01'00'' E 4450 pred Kr.
Čerpuk troskové kužele 1 868 55°33'00'' N 157°28'00'' E ???
Čornyj stratovulkán 1 778 56°49'00'' N 159°40'00'' E ???
Dzenzur stratovulkán 2 285 53°38'12'' N 158°55'18'' E ???
Dikij Grebeň lávový dóm 1 070 51°26'00'' N 157°00'00'' E 350
Eggella štítový vulkán 1 046 56°34'00'' N 158°31'00'' E ???
Fedotyč štítový vulkán 965 57°08'00'' N 160°24'00'' E ???
Gamčen komplexný vulkán 2 576 54°58'24'' N 160°42'06'' E 1050 pred Kr.
Golaja sopka stratovulkán 858 52°15'45'' N 157°47'12'' E ???
Gorelyj kaldera 1 829 52°33'30'' N 158°02'00'' E 1986
Changar stratovulkán 2 000 54°45'00'' N 157°29'00'' E 1500
Chodutka stratovulkán 2 090 52°03'45'' N 157°42'12'' E 300 pred Kr.
Iettunup štítový vulkán 1 340 58°24'00'' N 161°05'00'' E ???
Iktunup štítový vulkán ~ 2 300 58°05'00'' N 160°46'00'' E ???
Iľjinskij stratovulkán 1 578 51°29'24'' N 157°12'00'' E 1901
Ičinskaja sopka stratovulkán 3 621 55°41'00'' N 157°44'00'' E ???
Jelovskij stratovulkán 1 381 57°32'00'' N 160°32'00'' E 6500 pred Kr.
Kajlenej štítový vulkán 1 582 57°48'00'' N 160°40'00'' E ???
Kambaľnyj stratovulkán 2 156 51°18'00'' N 156°52'00'' E ???
Kameň stratovulkán 4 585 56°01'00'' N 150°35'36'' E ???
Karymská sopka stratovulkán 1 536 54°03'00'' N 159°26'00'' E 2009
Kebenej štítový vulkán 1 527 57°06'00'' N 159°56'00'' E ???
Kekurnyj štítový vulkán 1 377 56°24'00'' N 158°51'00'' E ???
Kelľ stratovulkán > 900 51°39'00'' N 157°21'00'' E ???
Kichpinyč stratovulkán 1 552 54°29'12'' N 160°15'12'' E 1550
Kinenin maar 583 57°21'00'' N 160°58'00'' E 850
Kizimen stratovulkán 2 376 55°07'48'' N 160°19'00'' E 1928
Kľučevská sopka stratovulkán 4 835 56°03'24'' N 160°38'18'' E 2009
Koriacka sopka stratovulkán 3 456 53°19'12'' N 158°41'18'' E 2009
Kostakan troskové kužele 1 150 53°50'00'' N 158°03'00'' E 1350
Košelev stratovulkán 1 812 51°21'24'' N 156°45'00'' E 1690
Kozyrevskij štítový vulkán 2 016 55°35'00'' N 158°23'00'' E ???
Krajnij štítový vulkán 1 554 56°22'00'' N 159°02'00'' E ???
Krašeninnikov kaldera 1 856 54°35'36'' N 160°16'24'' E 1550
Kronocká sopka stratovulkán 3 528 54°45'12'' N 160°31'36'' E 1923
Ksudač stratovulkán 1 079 51°48'00'' N 157°32'00'' E 1907
Kulkev štítový vulkán 915 56°22'00'' N 158°22'00'' E ???
Kurilské jazero kaldera 81 51°27'00'' N 157°07'00'' E 6440 pred Kr.
Leutongej štítový vulkán 1 333 57°18'00'' N 159°50'00'' E ???
Malyj Pajalpan štítový vulkán 1 802 54°30'00'' N 157°59'00'' E ???
Malyj Semiačik kaldera 1 560 54°08'00'' N 159°40'00'' E 1952
Maškovcev stratovulkán 503 51°06'00'' N 156°43'00'' E ???
Meždusopočnyj štítový vulkán 1 641 57°28'00'' N 160°15'00'' E ???
Mutnovskaja sopka komplexný vulkán 2 322 52°27'12'' N 158°11'42'' E 2000
Nyľgimelkin štítový vulkán 1 764 57°58'00'' N 160°39'00'' E 3550 pred Kr.
Opala stratovulkán 2 475 52°32'36'' N 157°20'06'' E 610
Ostanec štítový vulkán 719 52°08'45'' N 157°19'18'' E ???
Ostryj stratovulkán 2 552 58°11'00'' N 160°49'00'' E ???
Otdeľnyj štítový vulkán 791 52°13'12'' N 157°25'42'' E ???
Ozernoj štítový vulkán 562 51°53'00'' N 157°23'00'' E ???
Pijp podmorský vulkán - 300 55°25'00'' N 167°20'00'' E 5050 pred Kr.
Piratkovskij stratovulkán 1 322 52°06'45'' N 157°50'55'' E ???
Ploskij štítový vulkán 1 236 55°12'00'' N 158°28'00'' E ???
Ploskij štítový vulkán 1 255 57°50'00'' N 160°15'00'' E ???
Pograničnyj štítový vulkán 1 427 56°51'00'' N 159°48'00'' E ???
Romanovka stratovulkán 1 442 55°39'00'' N 158°48'00'' E ???
Sedankinskij štítový vulkán 1 241 57°14'00'' N 160°05'00'' E ???
Severnyj štítový vulkán 1 936 58°17'00'' N 160°52'00'' E ???
Snegovoj štítový vulkán 2 169 58°12'00'' N 160°58'00'' E ???
Snežnyj štítový vulkán 2 169 58°01'00'' N 160°45'00'' E ???
Spokojnyj stratovulkán 2 171 58°08'00'' N 160°49'00'' E 3450 pred Kr.
Šišejka lávový dóm 379 57°09'00'' N 161°05'00'' E 2240 pred Kr.
Šišeľ štítový vulkán 2 525 57°27'00'' N 160°22'00'' E ???
Šiveluč stratovulkán 3 283 56°39'12'' N 161°21'36'' E 2009
Šmidt štítový vulkán 2 020 54°55'00'' N 160°38'00'' E ???
Taunšic stratovulkán 2 353 54°32'00'' N 159°48'00'' E 550 pred Kr.
Terpuk štítový vulkán 765 57°12'00'' N 159°50'00'' E 800 pred Kr.
Titila štítový vulkán 1 559 57°24'00'' N 160°06'00'' E ???
Tolbačik štítový vulkán 3 682 55°49'48'' N 160°19'48'' E 1976
Tolmačov Dol troskové kužele 1 021 52°38'00'' N 157°35'00'' E 300
Tuzovskij štítový vulkán 1 533 57°19'00'' N 159°58'00'' E ???
Udina stratovulkán 2 923 55°45'18'' N 160°31'36'' E ???
Uka štítový vulkán 1 643 57°42'00'' N 160°35'00'' E ???
Uksičan štítový vulkán 1 692 56°05'00'' N 158°23'00'' E ???
Uškovskij zložený vulkán 3 943 56°04'13'' N 160°28'12'' E 1890
Uzon kaldera 1 617 54°30'00'' N 159°58'00'' E 5700 pred Kr.
Vejer troskové kužele ~ 520 53°45'00'' N 158°27'00'' E 390
Verchovoj štítový vulkán > 1400 56°31'00'' N 159°32'00'' E ???
Viľučinskij stratovulkán 2 173 52°41'00'' N 158°18'00'' E 8050 pred Kr.
Vojampoľskij štítový vulkán 1 225 58°22'00'' N 160°37'00'' E ???
Vulkan Geodezistov štítový vulkán 1 170 56°20'00'' N 158°40'00'' E ???
Vulkan Gornogo Instituta stratovulkán 2 125 57°20'00'' N 160°12'00'' E ???
Vulkan Komarova stratovulkán 2 070 55°01'54'' N 160°43'12'' E 450 pred Kr.
vulkanické pole Oľchovyj troskové kužele 681 52°01'00'' N 157°32'00'' E ???
Vysokij stratovulkán 1 234 52°26'00'' N 157°56'00'' E ???
Vysokij stratovulkán 2 161 55°04'00'' N 160°46'00'' E 50 pred Kr.
Zaoziornyj štítový vulkán 1 349 56°53'00'' N 159°57'00'' E ???
Zavarickij troskové kužele 1 567 53°54'18'' N 158°23'06'' E 800 pred Kr.
Zimina stratovulkán 3 081 55°51'42'' N 160°36'12'' E ???
Želtovskij stratovulkán 1 953 51°34'00'' N 157°19'24'' E 1972
Županovskij stratovulkán 2 958 53°35'24'' N 159°08'48'' E 1959

Pozri aj[upraviť | upraviť kód]