Zoznam trénerov Juventus FC

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Giovanni Trapattoni
Marcello Lippi
Fabio Capello
Antonio Conte

Do dnešného dňa viedlo Juventus 43 trénerov, 10 z nich boli v tejto funkcii iba dočasne.

Do druhého desaťročia 20. storočia existoval v Taliansku podrobný systém vzdelávania v príprave na majstrovské zápasy. V praxi to znamenalo, že hráči boli zároveň študentmi aj zamestnancami klubu. Hráči Juventusu sa schádzali niekoľkokrát týždenne na štadióne Corso Re Umberto, kde trénovali vždy pod vedením tímového kapitána.

Prvým trénerom v histórii Juventusu bol Jenő Károly, ktorého si vybral do tejto pozície prezident klubu Edoardo Agnelli v roku 1923 s cieľom inovovať tím v oblasti taktiky a stratégie hry. Károly viedol mužstvo v 70 zápasoch, až do svojej smrti v roku 1926.

Giovanni Trapattoni viedol Juventus trinásť sezón, z toho v desať za sebou idúcich (197686, 199194). Desať sezón strávených na lavičke jedného tímu je talianskych klubovým rekordom. Trénerom tímu bol v celkovo 596 zápasoch a získal 14 rôznych trofejí, čo je rekord medzi talianskymi trénermi.

Na začiatku tridsiatych rokov trénoval Juventus Carlo Carcano, ktorý s ním vyhral štyri po sebe idúce ligové tituly (19311934).

Súčasný tréner Massimilano Allegri zastáva svoju funkciu od 16. júla 2014.

 
Meno Štát Roky
Jenő Károly Maďarsko 1923–1926
József Viola Maďarsko 1926
József Viola Maďarsko 1926–1928
George Aitken SCO 1928–1930
Carlo Carcano ITA 1930–1935
Carlo Bigatto Iº
Benedetto Gola
ITA
ITA
1935
Virginio Rosetta ITA 1935–1939
Umberto Caligaris ITA 1939–1941
Federico Munerati ITA 1941
Giovanni Ferrari ITA 1941–1942
Luis Monti ARG / ITA 1942
Felice Placido Borel IIº ITA 1942–1946
Renato Cesarini ITA 1946–1948
William Chalmers SCO 1948–1949
Jesse Carver ENG 1949–1951
Luigi Bertolini ITA 1951
György Sárosi Maďarsko 1951–1953
Aldo Olivieri ITA 1953–1955
Sandro Puppo ITA 1955–1957
Ljubiša Broćić Juhoslávia 1957–1959
Teobaldo Depetrini ITA 1959
Renato Cesarini ITA 1959–1961
Carlo Parola ITA 1961
Gunnar Gren
Július Korostelev
SWE
Československo
1961
 
Meno Štát Roky
Carlo Parola ITA 1961–1962
Paulo Lima Amaral Brazília 1962–1964
Eraldo Monzeglio ITA 1964
Heriberto Herrera Paraguaj 1964–1969
Luis Carniglia ARG 1969–1970
Ercole Rabitti ITA 1970
Armando Picchi ITA 1970–1971
Čestmír Vycpálek Československo 1971–1974
Carlo Parola ITA 1974–1976
Giovanni Trapattoni ITA 1976–1986
Rino Marchesi ITA 1986–1988
Dino Zoff ITA 1988–1990
Luigi Maifredi ITA 1990–1991
Giovanni Trapattoni ITA 1991–1994
Marcello Lippi ITA 1994–1999
Carlo Ancelotti ITA 1999–2001
Marcello Lippi ITA 2001–2004
Fabio Capello ITA 2004–2006
Didier Deschamps FRA 2006–2007
Giancarlo Corradini ITA 2007
Claudio Ranieri ITA 2007–2009
Ciro Ferrara ITA 2009–2010
Alberto Zaccheroni ITA 2010
Luigi Delneri ITA 2010–2011
Antonio Conte ITA 2011-2014
Massimilano Allegri ITA od 2014