Zumberg

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Zumberg alebo Sumberg je zaniknutá banícka osada, ktorá sa rozprestierala v oblasti severne alebo východne od Psychiatrickej nemocnice Philippa Pinela v Pezinku. Podľa tradície bola predchodcom mesta Pezinok.

Prvýkrát sa spomína v roku 1274 ako Simperg alebo Symberg. Neskôr sa spomína v roku 1287 ako Sumbergh.[1] Podľa najnovších historicko-archeologických výskumov sa predpokladá, že osada uvedená v kráľovskej listine ležala ešte vyššie v horách. Zumberg, ležiaci severne od Pinelovej nemocnice sa spomína v listinách z 14.15. storočia a zanikol niekedy po roku 1475. V roku 1509 sa už Zumberg medzi dedinami, patriacimi Pezinskému hradu nespomína. Z osady sa dlhší čas zachoval len kostol, ktorý dala začiatkom druhej polovice 17. storočia opraviť a obnoviť Eleonóra Harrachová, manželka Mikuláša Pálffyho. Kostol bol dokončený v roku 1661 s v roku 1699 bol obkolesený kamenným múrom. Pri kostole bol tiež cintorín, ktorý až do roku 1740 používali aj obyvatelia Cajly. Kostol bol zbúraný až po roku 1824 a dnes je jediným svedectvom existencie osady Zumberg socha Krista Pána, ktorý sa nachádza v tesnej blízkosti bývalého kostola.

Na mieste zaniknutej baníckej osady postavili v roku 2010 členovia baníckeho spolku kaplnku, resp. božiu muku, svätého Klimenta – patróna baníkov.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Pezinok - História - Okres Pezinok - E-OBCE.sk [online]. www.e-obce.sk, [cit. 2021-01-27]. Dostupné online.
  2. Banský náučný chodník [online]. Malokarpatský banícky spolok Pezinok, [cit. 2019-05-02]. Dostupné online.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]