Zákon zachovania hmotnosti

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Zákon zachovania hmotnosti v roku 1748 ako prvý definoval ruský chemik Michail Vasilievič Lomonosov a nezávisle od neho v roku 1774 francúzsky chemik Antoine Laurent Lavoisier.vždy sa zachová hmotnosť atómov reaktant+reaktant=produkt

Znenie zákona[upraviť | upraviť zdroj]

V uzavretej sústave sa súčet hmotnosti látok, ktoré vstupujú do reakcie, rovná súčtu hmotností látok, ktoré reakciou vznikajú. alebo Celkový počet atómov jednotlivých prvkov v reaktantoch musí byť rovnaký ako celkový počet atómov jednotlivých prvkov v produktoch.

Lomonosov ako prvý vystihol, že pri chemických reakciách platí aj zákon zachovania energie. Po ňom preskúmali a dokázali platnosť zákona hmotnosti a energie viacerí vedci.

Zákon zachovania hmotnosti pri chemických reakciách[upraviť | upraviť zdroj]

"Hmotnosť látok vstupujúcich do chemickej reakcie (reaktantov) sa rovná hmotnosti látok, ktoré chemickou reakciou vzniknú (produktov)." Definovali ho nezávisle od seba Michal Vasilievič Lomonosov a Antoine Laurent Lavoisier, pričom pochádzali z úplne iných pomerov. Lomonosov žil na ruskom vidieku v chudobnej rodine, zatiaľ čo Lavoisier bol parížsky šľachtic z bohatej rodiny.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]