Ústredná tibetská správa

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ústredná tibetská správa
Vlajka Tibetu Seal of Tibet
Vlajka Tibetu Znak Tibetu
Úradný jazyk Tibetčina
Sídlo Dharamsala (India)
Hlava štátu Tändzin Gjamccho, 14. dalajláma
predseda vlády Lobsang Tenzin, Samdhong Rinpočhe
hymna Tibetská hymna

Ústredná tibetská správa (skratka CTA z anglického Central Tibetan Administration), celým názvom Ústredná tibetská správa Jeho Svätosti Dalajlámu, je exilová vláda, ktorú vede Tändzin Gjamccho, 14. dalajláma, a ktorá o sebe tvrdí, že je oprávnenou a legitímnou vládou Tibetu. Často je preto nazývaná „tibetská exilová vláda“.

Územie Tibetu je v súčasnej dobe kontrolované vládou Čínskej ľudovej republiky, čo Ústredná tibetská správa považuje za nelegitímnu vojenskú okupáciu. Podľa CTA je Tibet zvrchovaným štátom s dlhou tradíciou nezávislosti. Súčasná politika dalajlámovej vlády však nežiada plnú nezávislosť Tibetu, ako skôr autonómny štatút, podobný ako má Hongkong alebo Macao.

CTA má svoje sídlo v indickom meste Dharamsala, kde sa dalajláma usadil po svojom úteku z Tibetu v roku 1959. „Historické územie Tibetu“, ktoré si táto vláda nárokuje, zahŕňa Tibetskú autonómnu oblasť, provinciu Čching-chaj a veľké časti provincií Kan-su, S’-čchuan a Jün-nan.

CTA vykonáva mnoho vládnych funkcií v rámci tibetskej exilovej komunity v Indii, ktorá má okolo 100 000 členov. Prevádzkuje rad škôl, zdravotníckych zariadení, kultúrnych aktivít a projektov podporujúce ekonomický rozvoj. Okrem toho finančne podporuje stovky Tibeťanov, ktorí utiekli z Tibetu, a prišli do Indie, obvykle cez Nepál. Indická vláda súhlasila s tým, že CTA vykonáva v severnej Indii dohľad nad záležitosťami tibetskej komunity.

CTA nie je ako vláda uznaná žiadnym štátom. Od vlád niektorých krajín ako aj od medzinárodných organizácií však dostáva finančnú pomoc pre tibetskú exilovú komunitu v Indii.

V roku 2001 tibetská exilová komunita uskutočnila demokratické voľby predsedu vlády, ktorým sa stal Lobsang Tenzin, šesťdesiatdva ročný budhistický mních a učenec známy ako Ctihodný profesor Samdhong Rinpočhe. Išlo o prvé demokratické voľby medzi Tibeťanmi v dejinách.


Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Ústřední tibetská správa na českej Wikipédii.