Daniel Defoe

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Daniel Defoe
Daniel Defoe
Daniel Defoe
Osobné informácie
Narodenieasi 1660
 Londýn, Anglicko
Úmrtie24. apríl 1731
 Londýn, Anglicko
Národnosťanglická
Zamestnaniespisovateľ, novinár, agent
ManželkaMária Truffleyová
Deti8
Dielo
Žánreromán, esej
Obdobienovoklasicizmus
Významné práceRobinson Crusoe - román
Odkazy
Projekt
Guttenberg
Daniel Defoe
(plné texty diel autora)
Spolupracuj na CommonsDaniel Defoe
(multimediálne súbory na commons)

Daniel Defoe, pôvodným menom Daniel Foe (* asi 1660, Londýn, Anglicko – † 24. apríl 1731, Londýn), bol anglický spisovateľ a novinár, predstaviteľ realizmu.[1]. Napísal až 500 kníh, najznámejšia je Robinson Crusoe.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa ako Daniel Foe v Londýne niekedy okolo roku 1660 (najčastejšie sa udávajú roky 1659, alebo 1661) ako syn Jamesa Foea a Alice Foe,[2] jeho meno však nie je zapísané v matrike, ani nikde inde.[3] Otec bol obchodník, sviečkár a mäsiar.[2][4] Matka mu zomrela keď mal desať rokov.[5] Na svoj jednoduchý pôvod nebol príliš hrdý a vyriešil to tým, že si k svojmu menu neskôr pridal aristokraticky znejúce De[4] , či už z rozmaru, snobizmu alebo preto, lebo foe znamená v preklade Nepriateľ. Túto opravenú podobu mena možno nájsť rôzne napísanú (De Foe alebo Defoe)[6])., neskôr tvrdil, že je spriaznený so šľachtickým rodom De Beau Faux.[7].

Daniel Defoe ako puritán nemal nárok na vyššie vzdelanie, na to mali právo len príslušníci štátnej cirkvi. Musel sa uspokojiť so stredoškolským vzdelaním ale využil ho dobre, lebo sa naučil 5 jazykov a osvojil si vecný a praktický prístup k životu. Študoval na akadémií v Newington Green.

V roku 1684 sa Defoe oženil s Máriou Tuffleyovou. Mali spolu dvoch synov a päť dcér[2], ale iba šesť prežilo. Za svoje satirické diela bol väznený. Vo väzení začal vydávať časopis The Review (1703). Za ironický pamflet navrhujúci riešenie konfliktu medzi štátnou, anglikánskou cirkvou a puritánmi bol odsúdený na pranier. Neskôr bol získaný do štátnej služby. Ako tajný agent pripravoval v roku 1707 zjednotenie parlamentov Anglicka a Škótska. Často precenil svoje obchodné vlohy, a ako podnikateľ mal neraz veľké problémy a musel skrývať pred veriteľmi. Kúpil dva veľkostatky a loď. Poznal kladné aj záporne stránky života a to mu pomohlo pri literárnej tvorbe. Daniel Defoe rád cestoval po celej Británii a Európe.

Tvorba[upraviť | upraviť zdroj]

Počas svojho života napísal vyše päťsto diel. Svoje najslávnejšie dielo Robinson Crusoe 1719, napísal ako 60 ročný. Rozpráva o synovi z obchodníckej rodiny, ktorý utečie na more, aby sa stal námorníkom. Po stroskotaní lode žije veľa rokov na pustom ostrove, je založený na skutočnom príbehu námorníka Selkirka. Ide tak o jeden z prvých románov s realistickými prvkami.

Defoe v ňom okrem iného sleduje vývojové hľadanie Robinsonovej cesty k Bohu a formovania jeho mravných vlastností a vytvára typ slobodného jedinca stelesňujúceho morálku „bieleho muža“. Po preslávení prvého diela spísal ešte dve pokračovania.Toto dielo sa v Británii stalo najčítanejšou knihou po biblii. Robinson Crusoe je podávaný ako autobiografia a preto si mnoho historikov myslí, že toto dielo nenapísal Daniel Defoe. Jeden tvrdí, že dielo napísal istý politik Robert Harley a odovzdal ho Defoovi keď bol väzeň aby ho uverejnil.

Biografia Britanica naznačuje, že autorom bol satirik a lekár kráľovnej John Arbuthnot. Zdá sa však, že Crusoa nenapísal nik iný ako Defoe, ktorý rád uverejňoval svoje diela anonymne. Daniel Defoe vo svojich dielach rozvinul tradíciu španielskych románov a cestopisov a veľmi dobre vystihol ekonomické myslenie jednotlivca v dobe začínajúceho kapitalizmu.

Diela[upraviť | upraviť zdroj]

  • Esej o projektoch (1697, Essay Upon Projects), v práci sa autor zamýšľa nad poistením ľudí, ktorí sú v prípade pracovnej neschopnosti ponechaní svojmu osudu, vymýšľa opatrenie na ochranu nevinných dlžníkov a navrhuje i reformy vzdelania, ktorého sa má dostávať aj dievčatám
  • Hymnus na pranier (1703, A Hymn To The Pillory)
  • Robinson Crusoe (1719, The Life and Strange Surprising Adventures of Robinson Crusoe of York), najslávnejší autorov román, ešte v tom samom roku vydal Defoe jeho pokračovanie pod názvom Ďalšie dobrodružstvá Robinsona Crusoe (The Farther Adventures of Robinson Crusoe)
  • Pamäti gavaliera (1720, Memoirs of a Cavalier)
  • Dobrodružný život kapitána Singletona (1720, The Life, Adventures and Piracies of the Famous Captain Singleton), román o živote anglického dobrodruha, ktorý bol v mladosti predaný do otroctva, dostal sa na loď, zúčastnil sa vzbury, stal sa pirátom a nakoniec sa vrátil domov ako bohatý muž
  • Moll Flandersová (1722,The Fortunes and Misfortunes of the Famous Moll Flanders), román zobrazujúci životný príbeh mravne narušenej ženy, ktorá sa v starobe stáva úspešnou zlodejkou a podvodníčkou
  • Denník morového roku (1722, A Journal of the Plague Year), fiktívna románová kronika moru v Londýne v rokoch 1665 – 1666, v ktorej autor formou autentickej reportáže približuje nešťastie aj hrdinstvo londýnskeho ľudu
  • Roxana (1724, Roxana: The Fortunate Mistress), román o opustenej matke, ktorá z nevyhnutnosti (pre obživu svojich detí) prijíma údel vydržiavanej ženy, neskôr však prepadne túžbe po blahobyte a spoločenskom postavení a ide bez morálnych zábran za svojím cieľom, až sa nakoniec stáva milenkou kráľa
  • Cesta po celých Britských ostrovoch (1724 – 1727, A tour thro' the Whole Island of Great Britain), cestopis s popisom ekonomických realít v Británii
  • Dokonalý anglický živnostník (1725 – 1727, The Compleat English Tradesman)
  • Politické dejiny diabla (1726, The Political History of the Devil), pojednávanie o vplyve zla (zosobneného diablom) na vývoj sveta.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Encyklopedia.com: Realism
  2. a b c Archivovaná kópia [online]. [Cit. 2013-03-12]. Dostupné online. Archivované 2008-09-05 z originálu.
  3. Kolektiv autorů. Literatura pro 1. ročník středních škol, učebnice. Brno : Didaktis, 2009. ISBN 978-80-7358-115-2. Kapitola Daniel Defoe, s. 141.
  4. a b http://www.online-literature.com/defoe/
  5. http://www.notablebiographies.com/De-Du/Defoe-Daniel.html
  6. viz "Also known"
  7. The Further Adventures of Robinson Crusoe. [s.l.] : 1st World Library, 2007. Dostupné online. ISBN 978-1-4218-4519-7. Kapitola Daniel Defoe, s. 284.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Projekt Gutenberg
Projekt Gutenberg
Projekt Gutenberg obsahuje plné texty diel autora:
  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Daniel Defoe