Donato Bramante

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Donato d'Angelo Bramante
taliansky renesančný architekt
taliansky renesančný architekt
Narodenie1444
Fermignano, Taliansko
Úmrtie11. marec, 1514
Rím, Taliansko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Donato Bramante

Donato d'Angelo Bramante (* 1444, Fermignano, Taliansko – † 11. marec 1514, Rím) bol taliansky renesančný architekt a maliar.

Spočiatku tvoril na dvore urbinských vojvodov. Pred nástupom na miesto dvorného architekta Lodovica il Mora v Miláne Bramante uskutočnil študijnú cestu po Taliansku, počas ktorej ho zaujalo najmä Brunelleschiho dielo. Ako prvú samostatnú prácu v Miláne vytvoril architektonickú kresbu – rytinu Prevedari. Veľký vplyv na Bramanta počas jeho milánskeho pobytu mal jeho kolega vo dvorských službách maliar Leonardo da Vinci, a to najmä svojimi architektonickými výkresmi, v ktorých bol vonkajší priestor výsledkom rozpínavosti vnútorného priestoru.

Po svojom zvolení si nový pápež Július II. vybral Bramanteho ako dvorného architekta. Prvým veľkým projektom v pápežských službách bola rekonštrukcia a rozšírenie pápežského paláca, tzv. Belvedere (prvý projekt z roku 1504). V roku 1505 sa stal hlavným architektom kostola sv. Petra v Ríme. V jeseni toho istého roku vznikol prvý plán na nový kostol tzv. pergamenový.

Bramante poňal baziliku sv. Petra ako centrálu s pôdorysom gréckeho kríža, kde roztlakové sily ústrednej kupole mali byť zachytené zložitým systémom nižších bočných kupolí.

Hlavné diela[upraviť | upraviť zdroj]

Tempietto

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Donato Bramante na českej Wikipédii.