Joy Division

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Základné informácie
Pôvod  Salford, Manchester, Anglicko
Žáner(-re) post-punk
Pôsobenie 19761980
Vydavateľstvá Factory Records
Webstránka Joy Division Central
Členovia skupiny
Ian Curtis
Peter Hook
Stephen Morris
Bernard Sumner

Joy Division bola kultová post-punková hudobná skupina, založená v britskom meste Manchester, koncom sedemdesiatych rokov. Pôvodne sa skupina nazývala Warsaw a pozostávala z členov Iana Curtisa (spev a príležitostne gitara), Bernarda Sumnera[1] (gitara a klávesy), Petra Hooka (basová gitara a sprievodný vokál) a Stephena Morrisa (bicie a perkusie).
Počas svojej krátkej existencie vydali Joy Division dva štúdiové albumy: Unknown Pleasures a Closer. Skupina zanikla v roku 1980 potom ako depresiou a epilepsiou trpiaci spevák Ian Curtis spáchal samovraždu. Zostávajúci členovia založili skupinu New Order so Sumnerom ako spevákom.

Film[upraviť | upraviť zdroj]

Príbeh skupiny Joy Division, ale predovšetkým jej speváka Iana Curtisa, bol sfilmovaný režisérom Antonom Corbijnom, známym predovšetkým z tvorby videoklipov pre skupinu Depeche Mode. Do kín bol uvedený pod názvom Control v roku 2007.
Corbijn vychádzal z knihy Touching From a Distance, napísanej Curtisovou manželkou Deborah. Čierno-biely film svojou atmosférou dokonale vystihuje pocity a okolnosti, ktoré viedli Curtisa až k jeho tragickému koncu.

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Štúdiové albumy[upraviť | upraviť zdroj]

Výberové albumy[upraviť | upraviť zdroj]

Poznámky[upraviť | upraviť zdroj]

  1. ^ Na niektorých albumoch je Sumner uvádzaný aj pod pseudonymami Bernard Albrecht, Bernad Dicken alebo Bernard Albrecht-Dicken.