Pikola

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pikola
V iných jazykoch
tal. ottavino
nem. Pikkolo
angl. piccolo
franc. piccolo
špa. piccolo
Klasifikácia
Podľa orchestrálnej
praxe
Drevené dychové nástroje
Tónový rozsah

rozsah pikoly
Príbuzné nástroje

Pikola je drevený (dnes sa vyrábajú väčšinou z plechu, označenie je len historické) dychový hudobný nástroj používaný v symfonickom orchestri. Má rovnaký prstoklad ako priečna flauta, len znie o oktávu vyššie. Väčšinou je ladená v C.

Stavba a materiál[upraviť | upraviť zdroj]

Pikola je dvojdielna, na rozdiel od sopránovej priečnej flauty. Meria 32 cm a trubica má priemer cca 1 cm. Aj dnešné pikoly sa pre niektoré účely vyrábajú z dreva. Drevené pikoly majú jemnejší zvuk. Často sa vyrábajú kombinované pikoly z kovovou hlavicou a dreveným telom. Platí, že čím väčšiu hustotu má drevo, tým kvalitnejší a jemnejší bude zvuk pikoly. U kovových pikol platí, že čím kvalitnejší je kov, tým kvalitnejší bude zvuk. Najčastejšie sú pikoly vyrábané z hliníka (najlacnejší variant pre začiatočníkov), striebra a zlata.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Predchodcami modernej pikoly sú stredoveké priečne píšťaly, ktoré sa vyrábali z dreva a nemali žiadne klapky. Na pikolu sa postupne pridávali klapky a v 19. storočí sa začal používať klapkový systém Theobalda Böhma. Prvýkrát bola použitá v symfonickom orchestri v beethovenovej piatej symfónii.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Pikola