William Godwin

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
William Godwin
anglický spisovateľ, politický filozof
anglický spisovateľ, politický filozof
Narodenie3. marec 1756
Wisbech, Spojené kráľovstvo
Úmrtie7. apríl 1836 (80 rokov)
Londýn, Spojené kráľovstvo
Odkazy
Projekt
Guttenberg
William Godwin
(plné texty diel autora)
CommonsSpolupracuj na Commons William Godwin

William Godwin (* 3. marec 1756, Wisbech, Spojené kráľovstvo – † 7. apríl 1836, Londýn) bol anglický spisovateľ, zakladateľ filozofického anarchizmu.

Jeho manželka Mary Wollstonecraftová, spisovateľka, bola zakladateľka militantného feminizmu a dcéra Mary Shelleyová, spisovateľka, sa preslávila hororovým románom Frankenstein alebo Moderný Prometeus.

William Godwin sa považuje za zakladateľa anarchistického komunizmu, ktorý mal byť postupne nastolený mierovou cestou a to presvedčovaním apelom na svedomie, na pravdu. Považoval štát za ťarchu ľudstva a človeka ktorý je dotlačený práve spoločnosťou organizovanou v štáte k trestnému činu a páchaniu zla. Dielom Skúmanie politickej spravodlivosti a jej vplyvu na morálku a šťastie (1793) za začal radiť medzi tých myšlienkových revolucionárov, medzi odporcu toho, čo bolo zaužívané vlastne niekoľko tisíc rokov vznikom štátu a občianskej spoločnosti. Jeho myšlienky boli pre vtedajšiu spoločnosť kacírske tým že sa snažil postaviť zákon mimo zákon, vládu mimo moc a prezentoval ich ako základ na ktorom môže zlo budovať. Ale nehlásal ich zničenie a potlačenie na základe ozbrojenej násilnej revolúcie, ale na základe mierumilovnej ale radikálnej reforme či skôr revolúcie ľudského myslenia a morálky. Zákon, práva a povinnosti považoval za zbytočné na to aby človek využil všetky svoje kapacity v prospech všeobecného dobra stačí rozum. Jeho ideálom boli sebestačné komunity, združenia na lokálnej úrovni, v ktorých každý rešpektuje zákon rozumu, vnímajúc všeobecné dobro. Je to akási forma libertínskeho individualizmu, ktorá ohlasuje smrť štátu a spontánny socializmus malých osvietenských skupín. V novom svete pastora Godwina nie je priestor problémy práce, výroby, či výmeny. Na regeneráciu spoločnosti je však nutné zrušiť súkromné vlastníctvo, pretože je podľa neho prameňom nerovnosti, egoizmu a odcudzenia.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]