World of Warcraft: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d robot Pridal: el:World of Warcraft
Nallimbot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: mk:World of Warcraft
Riadok 354: Riadok 354:
[[lt:World of Warcraft]]
[[lt:World of Warcraft]]
[[lv:World of Warcraft]]
[[lv:World of Warcraft]]
[[mk:World of Warcraft]]
[[nl:World of Warcraft]]
[[nl:World of Warcraft]]
[[nn:World of Warcraft]]
[[nn:World of Warcraft]]

Verzia z 18:06, 27. december 2008

Šablóna:Infobox CVG

World of Warcraft (často skracovaná len ako WoW) je MMORPG počítačová hra vydaná spoločnosťou Blizzard Entertainment. K hre bol vydaný datadisk World of Warcraft: The Burning Crusade, ďalší sa pripravuje pod názvom World of Warcraft: Wrath of the Lich King ,ktorý bude vydaný 14. novembra 2008. K januáru 2008 mala vyše 10 miliónov registrovaných platiacich hráčov [1], čo je asi 62% svetového trhu MMORPG [2].

Hlavné mesto v "Outlands":

  • Shattrath City - Všetci(All)

Hlavný virtuálny svet - Azeroth pozostáva z dvoch hlavných ostrovov: Kalimdoru a Eastern Kingdom.

Hlavné mestá na Kalimdore:

  • Thunder Bluff - Taureni(Taurens)
  • Orgrimmar - Orkovia a Trollovia (Orcs + Trolls)
  • Darnassus - Noční Elfovia(Night Elves)
  • The Exodar - Draeneiovia (len v datadisku The Burning Crusade)

Hlavné mestá na Eastern Kingdoms:

  • Undercity - Nemŕtvi(Undead)
  • Ironforge - Trpaslíci a Gnómovia(Dwarves + Gnomes)
  • Stormwind - Ľudia(Humans)
  • Silvermoon City - Krvaví Elfovia(Blood Elves) (len v datadisku The Burning Crusade)

Príbeh

Hra potrebuje prístup na internet. V protiklade s predchádzajúcimi dielmi série vo World of Warcraft neexistuje možnosť off-line hrania, ani stabilný príbeh. Na začiatku sa hráč objaví v niektorej zo štartovných lokalít, kde plní úlohy (tzv. questy) zadané rôznymi postavami a zabíja príšery.

Samotné questy môžu byť štvoraké:

  • prejsť z jedného miesta na druhé, väčšinou k druhej NPC postave (skratka z anglického non-playable character)
  • zabiť určitý počet nepriateľov (príšer)
  • nájsť a priniesť určitý predmet (niekedy po zabití konkrétneho, silnejšieho nepriateľa)
  • takzvané escort questy kde má hráč previesť NPC medzi mobmi a ochranovať ho

Až po dosiahnutí vyššej úrovne sa odporúča boj s tzv. elitnými monštrami, ktoré sú oveľa zdatnejšími súpermi než "normálne" príšery rovnakej úrovne. Vysokú koncentráciu elitných protivníkov je možné nájsť v špeciálnych bludiskách, tzv. "instance"-och=dungeonoch (bludiskách). Tie vo väčšine prípadov prepadajú skupiny hráčov podobnej úrovne. Tieto tzv. "raid"-y predstavujú ďalšiu úroveň hrania World of Warcraft, čo predpokladá určité sociálne vzťahy medzi hráčmi. A to sú group (ang. skupina) tvorená dvoma až piatimi hráčmi, možu sa vidieť na mape a skúsenosti (experience) potrebné na vyšší level sa delia rovnomerne medzi nich. Najvyššiu úroveň spolupatričnosti hráčov predstavujú guildy. Hráči v guildách si zadarmo dávajú veci maju spoločný chat (tzv. guild chat), stretávajú sa, často chodia spolu do instacii=dungeonov, kde sa dajú získať lepšie veci. Tieto pevne zomknuté spoločenstvá súperia medzi sebou o uznanie a rešpekt.

Tvorba postavy

Hráč na začiatku:

  1. sa rozhodne či chce hrať za alianciu alebo hordu
  2. vyberie si rasu
  3. vyberie si triedu (class)
  4. počas hry vyberie maximálne dve primárne a tri sekundárne povolania (nepovinne)

V pôvodnej hre máme na výber z ôsmich rás a deviatich povolaní. Rasy sú rozdelené na alianciu a hordu, pričom Paladinmi nemôžu byť hráči hordy, šamanmi zase hráči aliancie. V datadisku The Burning Crusade pribudli ďalšie dve rasy (Draenei, Blood elf) a možnosť výberu triedy paladina či šamana pre obidve strany.

Triedy

  • Warrior - Bojovník: Ako už z názvu vyplýva Warrior bojuje so svojimi zbraňami zblízka. Používa všetky zbrane (okrem Wand=čarodejná palička) a môže nosiť všetky druhy oblečenia (cloth=látkové, leader=kožené, mail=brnenie a plate=pancierové brnenie).

Nemá manu ale zúrivosť (rage) a tú priamoúmerne získava, keď niekomu sposobí stratu na životoch (damage) alebo ho nepriateľ poraní. Warior bojuje v 3 postojoch (z ang. stance) a jeho schoposti sa preto delia na tie, ktoré využíva v jednom, dvoch ale aj všetkých postojoch.

POSTOJE:

  1. Battle stance - základný postoj: bojovníkove sily sú vyvážené
  2. Defensive stance - obranný postoj: bojovníkov damage - škoda ktoru spôsobí nepriateľovi je zredukovaná o 10% ale aj strata na životoch je zmenšená o 10%
  3. Berserker stance - agresívny postoj: bojovník má o 3% vyššiu šancu dať kritický útok (dvojnásobný), ale jeho strata na životoch sa zvýši o 10%

Bojovníkove TALENTY:

  1. Arms - talenty hlavne pre Battle stance
  2. Fury - talenty hlavne pre berserker stance
  3. Protection - talenty hlavne pre defensive stance a tankovanie

Z toho čo tu bolo povedané sa dá vytušiť postavenie bojovníka (warriora) medzi ostatnými triedami. Warrior može byť neúprosný bojovník, ktorý dokáže sposobiť nepriatelovi veľkú stratu na životoch (HP z ang. hit points) za krátky čas, ale aj ten, ktorý láka nepriateľov, aby na neho útočili (či už NPC alebo iných hráčov) = tank, lebo má často najviac života (HP) a najsilnejši armor-plate.

  • Paladin - Paladin na blízko, používa vačšinu zbraní a všetky druhy oblečenia. Používa manu na pridanie rôznych "sealov", ktoré obohacujú jeho útoky o ďalšie efekty, blessingov, ktoré podporuju jeho spolubojovníkov a tzv. "healy", ktoré liečia spolubojovníkov alebo seba. Je známy ako bojovník svetla, teda niečo medzi warriorom a priestom.

Paladinove TALENTY:

  1. Holy (zameranie hlavne na liečivé kúzla)
  2. Protection (obranné kúzla, tankovanie a jednoručné zbrane)
  3. Retribution (útočné kúzla a boj s obojručnými zbraňami)
  • Rogue - Zlodej (Vrah) na blízko, špecializovaný na držanie dvoch zbraní, veľmi rýchly útok a útočenie z takzvaného Stealthu (mód pri ktorom je veľmi ťažké rouga zbadať a rozdáva z neho najviac DMG (damage-poškodenie). Využíva energy, ktorá začína na maxime a postupne sa míňa. Taktiež využíva "kombá", ktoré môže použiť, len keď má "kombo pointy", teda kombo body, ktoré získa špeciálnymi útokmi a efekt "komb" je väčší, čím viac ma kombo pointov na nepriateľovi. Môže nosiť maximálne Leather a Cloht veci.

Rougove TALENTY

  1. Assassination (zakončovacie údery po nazbieraní kombo bodov)
  2. Combat (zlepšovanie úderov ktoré pridávaju kombo body)
  3. Subtlety (špeciálne omračujúce útoky a útoky zo stealthu)
  • Mage - Mág je trieda používajúca manu na boj a kúzla, špecialuzuje sa na Fire(oheň), Ice(ľad) a Arcane (tajomný) štýl boja. Je to útočník na ďiaľku pričom voči útoku zbraňou (napr. Warrior) sú slabí.

Mágove TALENTY

  1. Arcane - zameranie na "Arcane" kúzla [Veľký DOT (damage over time - poškodenie ktoré trvá nejaký čas)])
  2. Frost - zameranie na ľadové kúzla (maju menší DMG ako Fire alebo Arcane kúzla, ale majú prídavné účinky napr. spomalenie, zmrazenie)
  3. Fire - zameranie na Ohnivé kúzla (veľký DMG pri použití + ďalší DOT)
  • Priest - Kňaz sa zameriava hlavne na liečenie ale taktiež s pomocou špecializacie Shadow môže mať aj celkom slušný damage
  • Hunter - Lovec je primárne určený na útok z diaľky (luky, kuše a pušky). O boj na blízko sa stará jeho "pet" - zvieratko.
  • Druid - pán prírody Druid je postava, ktorá spĺňa viacero funkcií. Je kúzelník (balance talenty=balance druid) ,ktorý používa silu prírody, bojovník (feral talenty=feral druid), keď sa premení na zviera (napr. mačacia forma-tiger=cat form, medveďa=bear form, havrana=travel form) ale aj schopný liečiteľ (restoration talenty=restoration druid), ktorý môže liečiť seba aj iných hráčov.
  • ShamanShaman tiež hybridná postava. Je tiež kúzelník (elemental), ale narozdiel od druida využíva totemy, ktoré posilňujú jeho moc. Bojovník (enhancement talenty) a liečiteľ (restoration talenty).
  • Warlock - černokňažník (temný kúzelník) Používa silné kliatby, ktorými dokáže oslabiť každého súpera. (Affliction kúzla) vyvoláva si na pomoc démonov (imp, voidwalker, succubus, felhunter, fedguard) - Demonology kúzla. a taktiež má kúzla, ktorými vie vážne poraniť súpera (destruction) Tieto kúzla sú hlavne ohnivé a niektoré učinkujú na veľkú plochu.

Rasy a triedy

Výberom danej frakcie a rasy je hráč obmedzený vo výbere tried (viď tabuľka). Každá rasa a trieda má určité unikátne vlastnosti charakteristické len pre ňu. Práve tieto črty predstavujú ďalšiu úroveň rozdielnosti jednotlivých postáv.


  Aliancia Horda
Triedy Človek
(Human)
Nočný Elf
(Night Elf)
Gnóm
(Gnome)
Trpaslík
(Dwarf)
Draenei
(Draenei)
Troll
(Troll)
Taur
(Tauren)
Ork
(Orc)
Nemŕtvy
(Undead)
Krvavý Elf
(Blood Elf)
Druid Nie Áno Nie Nie Nie Nie Áno Nie Nie Nie
Hunter Nie Áno Nie Áno Áno Áno Áno Áno Nie Áno
Mage Áno Nie Áno Nie Áno Áno Nie Nie Áno Áno
Paladin Áno Nie Nie Áno Áno Nie Nie Nie Nie Áno
Priest Áno Áno Nie Áno Áno Áno Nie Nie Áno Áno
Rogue Áno Áno Áno Áno Nie Áno Nie Áno Áno Áno
Shaman Nie Nie Nie Nie Áno Áno Áno Áno Nie Nie
Warrior Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Áno Nie
Warlock Áno Nie Áno Nie Nie Nie Nie Áno Áno Áno

Rasy

  • Človek
  • Dwarf (trpaslík)
  • Gnome (škriatok)
  • Night Elf
  • Draenei -len v datadisku The Burning Crusade
  • Ork
  • Troll
  • Nemŕtvy(undead)
  • Tauren
  • Blood Elf-len v datadisku The Burning Crusade
  • Death Knight - nachádza sa na najnovšom datadisku Wrath of the Lich King


  • Človek

Človek vo World of Warcraft je zasadený v Northshire Abbey v tzv. Elwynn Foreste.Medzi jeho veľké výhody patrí schopnosť diplomacie a výrečnosti.Počas I. aj II. vojny proti Orkom boli na strane Aliancie čím si vyslužili uznanie od ostatných členov Aliancie.Medzi ich vrodene schopnosti patrí:Perception(Rasové kúzlo ktoré na určitý čas odhalí neviditeľnosť)

Povolania

Za určitú sumu peňazí sa hráč môže naučiť niekoľko povolaní, pomocou ktorých môže vyrábať predmety, získavať k nim potrebné suroviny alebo poskytovať služby ostatným hráčom.

Primárne

Maximálny počet primárnych povolaní: 2

Gathering (Zber)

  • Herbalism - Zber bylín, hlavné využitite v alchýmii (alchemy)
  • Mining - Získavanie rôznej kovovej rudy. Hlavné využitie v kováčstve (blacksmithing), strojníctve (engineering) a v výrobe klenotov (jewelcrafting)
  • Skinning - Využitie kože zabitých zvierat. Hlavné využitie pri výrobe koženej zbroje (leatherworking)

Production (Výroba)

  • Alchemy - Výroba lektvarov a transmutácii
  • Blacksmithing - Kováčstvo, výroba zbraní a kovového(mail neskôr plate) brnennia
  • Engineering - Strojníctvo, výroba pušiek, bômb a rôznych zariadení
  • Leatherworking - Výroba brnení z kože(leather neskôr niekoľko mail vecí)
  • Tailoring - Výroba rób, látkového brnenia a iných šiat
  • Jewelcrafting - Výroba náhrdelníkov, prsteňov, náušníc a drahokamov

Services (Služby)

  • Enchanting - Očarovanie predmetov

Sekundárne

Počet nie je obmedzený, ale sú len 3.

Gathering (Zbieranie)

  • Fishing - Chytanie rýb

Production (Výroba)

  • Cooking - Varenie, pečenie

Services (Služby)

  • First Aid - Prvá pomoc, výroba obväzov

Referencie

  1. World of Warcraft reaches new milestone: 10 million subscribers [online]. Blizzard, [cit. 2008-06-27]. Dostupné online.
  2. MMOG Subscriptions Market Share - February 2008 [online]. www.worldofraids.com, [cit. 2008-06-27]. Dostupné online.

Externé linky

Šablóna:Link FA