Viktor Frešo: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
dBez shrnutí editace
VolkovBot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: cs:Viktor Frešo
Riadok 19: Riadok 19:
Projekt Nič o mne nepíš ty piča je priama reakcia na konkrétny kurátorský text. Výstupom z textových prac, kde autor posúva konceptuálne textové prejavy do najjednoduchších foriem, a na záver niekoľko ročného cyklu textov sprejovaných na stenu prechádza do gesta, minimalizuje svoj vstup a obsah, očisťuje ho od zbytočných estetizmov a prezentuje na Biennale v Trnave necitlivo nastriekanú čiaru na stene cez vypínače svetla. Toto arogantne gesto poukazuje na fakt okrem iného, že v istom období má umelec natoľko silne meno, že môže v podstate len primitívne zničiť kus steny, a napriek tomu inštitúcia profituje z jeho účasti, čo opäť nahráva na priamočiary zásah pod rebra štruktúram umeleckého sveta.
Projekt Nič o mne nepíš ty piča je priama reakcia na konkrétny kurátorský text. Výstupom z textových prac, kde autor posúva konceptuálne textové prejavy do najjednoduchších foriem, a na záver niekoľko ročného cyklu textov sprejovaných na stenu prechádza do gesta, minimalizuje svoj vstup a obsah, očisťuje ho od zbytočných estetizmov a prezentuje na Biennale v Trnave necitlivo nastriekanú čiaru na stene cez vypínače svetla. Toto arogantne gesto poukazuje na fakt okrem iného, že v istom období má umelec natoľko silne meno, že môže v podstate len primitívne zničiť kus steny, a napriek tomu inštitúcia profituje z jeho účasti, čo opäť nahráva na priamočiary zásah pod rebra štruktúram umeleckého sveta.
Viktor Frešo otvára 18.04.2008 o 18.00 výstavu v galérii art factory Prague.
Viktor Frešo otvára 18.04.2008 o 18.00 výstavu v galérii art factory Prague.

[[cs:Viktor Frešo]]

Verzia z 23:10, 21. január 2009

MOŽNÉ PORUŠENIE AUTORSKÝCH PRÁV
align="right"

Zdá sa, že text, ktorý tu bol predtým umiestnený, porušuje autorské práva textu z nižšie uvedených zdrojov:

http://www.viktorfreso.com/kurators.htm

Táto stránka bola zaradená do kategórie Články s možným porušením autorských práv.

  1. Prosíme Vás, aby ste túto stránku nateraz neupravovali.
  2. Ak máte povolenie na použitie tu umiestneného textu za podmienok našej GNU Free Documentation Licence alebo CC-BY-SA, alebo ak ste majiteľom autorských práv k danému textu, prosíme Vás, aby ste to oznámili na diskusnej stránke. Váš text obnovíme, keď sa budete riadiť inštrukciami popísanými v návode Publikácia diela predtým publikovaného mimo Wikipédie, resp. v Wikipédia:OTRS.
  3. Neobnovujte znovu materiál, ktorý tu bol umiestnený. Bude odstránený. V prípade vyjasnenia autorských práv ho sami obnovíme.
  4. Ale bez ohľadu na to, či v tomto prípade naozaj ide o porušenie autorských práv, naďalej uvítame akékoľvek vyhovujúce príspevky. Píšte ich prosím na túto dočasnú podstránku, z ktorej budú do článku obnovené.
  5. Ak nebude stav autorských práv tohto textu vyriešený do jedného týždňa po jeho označení, bude text zmazaný.
  • Ak ste nemali povolenie na použitie tohto textu, prosíme Vás, aby ste buď napísali aspoň minimálny článok (čiže krátky článok s elementárnymi informáciami na danú tému) na dočasnej podstránke, alebo nebránili zmazaniu tohto textu.
  • Poznamenávame, že umiestňovanie materiálov chránených autorskými právami, ktoré nemajú výslovné písomné dovolenie od majiteľa autorských práv, je potenciálnym porušením aplikovateľného práva a našich zásad o autorských právach. Osobám, ktoré už viackrát porušili autorské práva, môže byť dočasne znemožnené upravovanie stránok na Wikipédii.
Ak ste umiestnili túto šablónu do článku, vyhľadajte v histórii článku zodpovedného redaktora a na jeho diskusnú stránku vložte oznam:

== Viktor Frešo ==
{{copytext|Viktor Frešo}}--~~~~

Viktor Frešo sa narodil v roku 1974. Študoval v Bratislave na vysokej škole výtvarných umení a na Akadémii výtvarných umení v Prahe kde v roku 2003 diplomoval. Jeho práce a celkový prístup k súčastnému umeniu patria v regióne bývalého Československa k veľmi netypickým, ale zároveň silne reflektujú spoločenskú a kultúrnu situáciu. Umelec prechádza a vytvára jednoduché koncepty a projekty, ktoré zároveň po realizácii uzatvára a pokračuje ďalej. Často je vo svojich dielach kritický a agresívne vyjadruje pohŕdanie samotnou výtvarnou scénou a jej procesmi, no s podtónom akejsi ľahkosti a humoru; srandy a hry. Jedným z najfascinujúcejších prvkov jeho tvorby je zdanlivý kontrapunkt dôrazu na obrovské, grandiózne ego v kombinácii s odzbrojujúcou pokorou, ktorú používa na vlastnú sebairóniu.

Schopnosť odhaliť svoje temné stránky duše či poklesky, a predhodiť ich svetu bez ohľadu na následky. Ďalším veľmi typickým aspektom jeho tvorby je presah do mediálneho sveta, kde bez akejkoľvek úcty verejne prezentuje svoje jednoduché a často pohŕdavé názory na spoločnosť a umeleckú scénu, ktoré majú účel iritovať a vyvolávať diskusiu, čo je a čo nieje akceptovateľné ako súčastné umenie, alebo len egocentrické predvádzanie sa. Jeho veľkou témou je nefungovanie konkrétnych štátnych inštitúcii a stoji v opozícii proti post komunistickým praktikám Slovenskej národnej galérie.

Zúčastňuje sa rôznych talk-show, necháva sa fotiť mediálna známymi ľuďmi, či sa ukazuje na prominentných party so smotánkou show businessu, a následne na to v bulvároch. Založil niekoľko umeleckých skupín, ako napr. EGOART, či Fifty-fifty group. Jeho aktivity vždy smerujú ku konkrétnym problémom, a pri každej spolupráci využíva iné metódy a taktiky.

Egoart, spolu s Lukášom Haruštiakom, sa snaží ignorovať zaužívané postupy pri budovaní umelcovej kariéry. Ponúka ľahšiu možnosť, a to tým, že umelec nemusí robiť žiadne konkrétne diela a jeho jedinou snahou je práca na sebaprezentácii a sebapopularizácii v médiách bez konkrétnych výstupov. Čiže stať sa v prvom rade slávny, bez toho, že som niečo kedykoľvek vytváral ako umelec.

Fifty-fifty group, spolu s Ondrejom Brodym, pracuje s výlučné s východoeurópskym myslením, poukazuje a snaží sa vypichnúť jeho taktiky, zapája galérie a inštitúcie do konfrontačného dialógu s umelcami, a nahlodáva zaužívaný systém nepriznaného zneužívania peňazí a moci jednotlivých inštitúcii a kurátorov.

Viktora Freša zaujímajú priame, účinné, vizuálne nástroje. Preferuje krátky interval medzi akciou a reakciou a podmienky rýchleho rozpoznania vzťahov medzi vyjadrujúcim "ja" a označeným "on". Preto mu vyhovuje forma stručného sloganu. Či už intervenuje do verejného priestoru, alebo vystavuje v galériách, dbá na to, aby z prevedenia bola poznať okamžitá tvorivá akcia. Myslím, že by sme pri jeho nápisoch mali hovoriť o performančnom charaktere. Umelcove nápisy imitujú nápisy na mestských stenách, bez umeleckých ambícií a väčšinou vznikajú pod tlakom. Na druhú stranu ich nejde chápať bez kontextualizácie vnútorných štruktúr umeleckej praxe. Obsahová hranica "rýchlosti" a "zbežnosti" sa skrýva za simuláciou emocionálne nabitého textovo-vizuálneho gesta. Samozrejme, že ide o dobre rozmyslenú simuláciu. Bolo by naivné myslieť si, že štetkou napísaná veta "Já nemám rád Juraja Dudáša" v galérii A. M. 180 vznikla unáhlene. Frešo (a traja ďalší umelci s ním) chcel len zahájiť dialóg o antipatiách vo vnútri umeleckých komunít, uplatnil formu z ulice a tím podtrhol rozdiel medzi opatrnosťou pouličného anonymu a opatrnosťou umeleckého malomeštiaka. Projekt Nič o mne nepíš ty piča je priama reakcia na konkrétny kurátorský text. Výstupom z textových prac, kde autor posúva konceptuálne textové prejavy do najjednoduchších foriem, a na záver niekoľko ročného cyklu textov sprejovaných na stenu prechádza do gesta, minimalizuje svoj vstup a obsah, očisťuje ho od zbytočných estetizmov a prezentuje na Biennale v Trnave necitlivo nastriekanú čiaru na stene cez vypínače svetla. Toto arogantne gesto poukazuje na fakt okrem iného, že v istom období má umelec natoľko silne meno, že môže v podstate len primitívne zničiť kus steny, a napriek tomu inštitúcia profituje z jeho účasti, čo opäť nahráva na priamočiary zásah pod rebra štruktúram umeleckého sveta. Viktor Frešo otvára 18.04.2008 o 18.00 výstavu v galérii art factory Prague.