Kľačany: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d robot Pridal: war:Kľačany
D'ohBot (diskusia | príspevky)
d robot Pridal: eo:Kľačany
Riadok 149: Riadok 149:


[[en:Kľačany]]
[[en:Kľačany]]
[[eo:Kľačany]]
[[fr:Kľačany]]
[[fr:Kľačany]]
[[hu:Décskelecsény]]
[[hu:Décskelecsény]]

Verzia z 14:38, 6. september 2010

Kľačany
obec
Štát Slovensko Slovensko
Región Trnavský
Okres Hlohovec
Historický región Dolné Považie
Nadmorská výška 170 m n. m.
Súradnice 48°23′19″S 17°52′25″V / 48,38861°S 17,87361°V / 48.38861; 17.87361
Rozloha 10,105 km² (1 011 ha)
Obyvateľstvo 976 (31. 12. 2004)
Hustota 96,59 obyv./km²
Prvá písomná zmienka 1256
Časové pásmo SEČ (UTC+1)
 - letný čas SELČ (UTC+2)
PSČ 920 64
Telefónna predvoľba +421-33
Kód 507172
EČV HC
Poloha obce v rámci Slovenska
Poloha obce v rámci Slovenska
Poloha obce v rámci Slovenska
Poloha v rámci Trnavského kraja
Poloha v rámci Trnavského kraja
Poloha v rámci Trnavského kraja
Štatistika: MOŠ/MIS
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:
Pre iné významy pozri Kľačany (rozlišovacia stránka).

Kľačanyobec na Slovensku v okrese Hlohovec. História klubu


Obecný futbalový klub Kľačany

Telovýchova a šport Obecný futbalový klub - OFK Kľačany Futbal, najpopulárnejšia loptová hra, si už dávno získal srdcia chlapcov a mužov. Aj v našej obci sa kedysi chlapci pri pasení dobyt­ka naháňali za futbalovou loptou vyrobenou z pančuchy a naplnenou handrami. Neskôr sa nadšenci tejto loptovej hry začali organizovať do futbalového mužstva a "strnisko" zamenili za futbalové ihrisko. Tak ako v Kľačanoch, aj na iných dedinách sa utvárali futbalové tímy a už tradične sa v nedeľu popoludní stretávali, aby si zmerali sily. Na zápasy sa dopravovali na traktore s vlečkou, ktorú museli veľakrát tlačiť. Nič im však neubralo chuť do hry. V roku 1945 bol založený futbalový oddiel Sokol Kľačany. Začala sa tak éra organizovaného futbalu v Kľačanoch. Hráči sa venovali hre a organizačné veci za nich vybavoval výbor. Medzi prvých funkcionárov patrili František Barčák starší a Štefan Lehotský. Títo funkcionári pracovali vo výbore dlhšie obdobie. Hlavným protagonistom

Družstvo TJ Sokol Kľačany v roku 1960. Horný rad zľava: František Miklovič, Jozef Kováčik, Jozef Majzel, Július Trebichalský. Stredný rad zľava: František Jankovič, František Bartek, Anton Hajro, Milan Laboš, Július Blesák. Dolný rad zľava: Fridrich Machač, František Barčák ml.

Učastníci slávnostnej schôdze pri príležitosti 35. výročia založenia organizo­vaného futbalu v obci.


prvého mužstva a súčasne jeho kapitánom bol František Horňák. Ďalšími hráčmi boli: Elemír Černý st, Gejza Daniš, Ján Daniš, Jozef Lazarčík st., Július Černý st, Slavomír Blesák st, Jozef Blesák, Július Blesák, Július Trebichalský, Jozef Ondriš, Michal Drábek, Jozef Ulianko, Aladár Toráč, Štefan Toráč, Albert Toráč. V roku 1951 bol náš futbalový oddiel zaradený do ,,B" skupiny hlo-hoveckého okresu. Ihrisko sa nachádzalo v mieste terajšieho nákup­ného strediska. Neskôr sa presunulo na miesto novej školy. Keď sa v roku 1954 začali kopať základy na novú školu, ihrisko bolo posunuté k potoku a tam je dodnes. V roku 1958 bol predsedom futbalistov Ľudovít Černý (stolár). V tých rokoch boli hráčmi: František Miklovič, Jozef Kováčik, Jozef Majzel, František Jankovič, František Bartek, Anton Hajro, Milan Laboš, Fridrich Macháč, František Barčák ml., Ľudomír Černý, Silvester Černý. Ďalším predsedom futbalistov bol Július Černý. Futbalový oddiel mal v tom čase 60 členov. Výbor sa pravidelne schádzal a organizoval brigády, hlavne na ihrisku. Od roku 1961 prevzal taktovku nad kľačianskym futbalom Jozef Lazarčík starší. Aby si futbalisti zvýšili finančné prostriedky, poriadali tanečné zábavy. Tradíciou sa stali vychýrené hodové zábavy. Pretože sa futbalisti potrebovali niekde schádzať a hlavne hráči potrebovali priestory na prezliekanie, začali sa v roku 1965 budovať základy pre šatne v areáli štadióna. Do užívania boli odovzdané v roku 1970. Vo futbalovom mužstve v tom období boli: Rudolf Černý, Ernest Černý, Vladimír Jankovič, Štefan Laboš, Ján Krivošík, Jaroslav Durišek, Ján Tóth, Milan Tóth, Jozef Cvíčela, Karol Minárik, Emil Blesák, Jozef Daniš, Viliam Hrčka, Pavol Duriš, Anton Majzel, Jozef Lazarčík ml., Rudolf Červeňanský, Ladislav Cvíčela, Pavol Jurík, Milan Krivošík, Karol Daniš, Anton Čižmár. V roku 1977 bol predsedom TJ Stanislav Gondora. Pretože ihrisko sa nachádza v susedstve potoka, bol veľký problém s premočenou hra­cou plochou. V roku 1978 sa preto muselo ihrisko odvodniť. V tom čase sa začali v našej obci každoročne organizovať futbalové turnaje ,,0 Žatevný pohár predsedu JRD". Turnajov sa pravidelne zúčastňovali mužstvá zo Sasinkova, Pastuchova a z Vranovíc. Trénerom družstva mužov bol Marián Kašák a trénerom dorastu bol František Barčák mladší. Tajomníkom oddielu bol Viliam Hrčka. V tom období dosiahol kľačiansky futbal najväčšie úspechy a postupy. Kolektív futbalistov tvo­rili: Ján Maroň, Štefan Jurík, Štefan Červeňanský, Jozef Lazarčík ml., Michal Goga, Marián Kašák, Ladislav Cvíčela, Elemír Černý ml., Milan Ďuriš, Jaroslav Komačka, Milan Krivošík, Karol Minárik, Karol Drábek,


Družstvo TJ Kľačany v roku 1964. Horný rad zľava: Rudolf Černý, Ernest Černý, Vladimír Jankovič, Milan Laboš, Štefan Laboš, Ján Krivošík, Jaroslav Durišek. Dolný rad zľava: Ján Tóth, Jozef Cvíčela, František Barčák ml., Karol Minárik, Emil Blesák.


Družstvo internacionálov Kľačian v roku 1992. Horný rad zľava: František Barčák ml, Jozef Duríš, Ladislav Cvíčela, Marián Kašák, Pavol Beko, Štefan Beko, Milan Krivošík, Peter Peťko, Oto Farkaš. Dolný rad zľava: Ján Štajer, Štefan Jurík, František Krivošík, Jozef Lazárčík ml., Karol Drábek, Milan Mokoš.

Stanislav Ištok, Ľubomír Duriš. Futbalisti sa pravidelne zúčastňovali na brigádach pri zbere hrozna, cukrovej repy a pri žatevných prácach. V roku 1980 sa stal predsedom TJ Ľudomír Černý. Ďalšími aktívnymi členmi boli: Viliam Hrčka, Vladimír Kováčik, Marián Kašák, Pavol Duriš, Stanislav Gondora, František Barčák ml., Peter Černý, Ján Maroň. Výbor s týmito členmi vytváral podmienky pre riadnu prípravu futbalového oddielu na majstrovské stretnutia. Výbor TJ pomáhal orga­nizovať v spolupráci so ZDS bežecké preteky "Beh oslobodenia" a tiež "Beh VOSR", z ktorého sa vyvinulo dnes už známe bežecké podujatie "Kľačianska desiatka". Tradíciou v obci sa stali oslavy založenia futbalového oddielu, ktoré sa konajú v päťročných intervaloch. Pod hlavičkou TJ pracoval v roku 1980 stolnotenisový krúžok pod vedením Mariána Černého. V tom roku bol založené žiacke futbalové družstvo, ktoré trénoval Milan Krivošík. Dospelých trénoval Viliam Hrčka a dorast naďalej František Barčák. Od roku 1983 prebral funkciu predsedu TJ Marián Kašák. Pribudli aj noví členovia výboru, a to Elemír Černý ml., Ľuboš Ďuriš, Jaroslav Komačka, Alojz Černý, Jozef Lazarčík ml., František Krivošík, Anton Ďuriš. Hráčmi boli: Miroslav Ďuriš, František Krivošík, Zdeno Málik, Jozef Beko, Miroslav Černý, Peter Ďuriš, Jaroslav Srnka, Milan Kabát, Jozef Ďuriš, Jozef Paško, Marián Fabián, Jozef Cvíčela, Pavol Beko, Miloš Jurena, Ľuboš Málik. TJ mala vlastný autobus, ktorý slúžil na to, aby sa mohli hráči a ich fanúšikovia bez problémov dopravovať na majstrovské zápasy do iných obcí. Po smrti predsedu MNV Stanislava Baroša sa v obci organizovali turnaje ,,Memoriál Stanislava Baroša". Turnajov sa zúčastňovali mužstvá z Rišňoviec, Lukáčoviec a Dubovian. Súčasťou turnaja bývali aj stretnutia ,,starých pánov". Naši hráči sa umiestňovali na popredných miestach. Rok 1984 bol pre futbalový oddiel A mužstva úspešný. Stal sa víťazom pohára VOSR. Aj v ďalšom roku sa toto mužstvo stalo víťazom súťaže skupiny III. triedy a postúpilo do vyššej súťaže. Trénerom žiakov bol Ernest Černý.

Karikatúra hráčov z roku 1976.

V deväťdesiatych rokoch 20. storočia sa činnosť TJ nezmenila, hoci veľa organizácií prestalo fungovať. Zloženie výboru bolo vtedy nasledovné:

Jaroslav Babinec, Anton Ďuriš, Elemír Černý ml., František Krivošík, František Barčák ml., Ľuboš Ďuriš, Miroslav Daniš, Miroslav Ďuriš, Štefan Jurík a Jozef Lazarčík. Hráči v zimnom období, hlavne počas vianočných sviatkov organi­zovali ,,Zimný turnaj v minifutbale". V rokoch 1993 sa nahraciu plochu stavali títo hráči : Miroslav Ďuriš, Peter Matušňák, Jaroslav Babinec, Milan Králič, Peter Jurík, Vladimír Piršel, Miroslav Fulier, Pavol Barčák, Miloš Krivošík, Roman Krivošík, Dušan Černý, Stanislav Černý, Bohuslav Černý, Martin Vejčík, Juraj Bahelka, Jaroslav Komačka, Vladimír Pestún, Vladimír Ďuriš, Vladimír Jurena, Ľuboš Barčák a Peter Fabián. Dňa 26. mája 2002 mimoriadna členská schôdza schválila, aby sa TJ Družstevník Kľačany premenovala na OFK Kľačany (Obecný futbalový klub). Zároveň schválila aj nové obsadenie členov výboru. Predsedom OFK Kľačany sa stal Radomír Sečány, podpredsedom Marián Kašák, tajomníkom Elemír Černý ml. a členmi výboru sa stali Karol Drábek, Marián Vaško, Štefan Jurík, Miroslav Ďuriš, Jozef Lazarčík a Dušan Švancara. Predsedom Revíznej komisie sa stal lng. Vladimír Ďuriš a členmi Ing. Vladimír Pestún a Pavel Cvíčela. V roku 2002 boli trénermi žiackeho oddielu Karol Drábek a Stanislav Vejčík. Miroslav Krcho viedol A-mužstvo. V tom roku futbalisti usporiadali prvýkrát turnaj ,,0 pohár starostu obce Kľačany". Zúčastnili sa mužstvá z Pastuchova, Alekšiniec a z Rišňoviec. Aj OFK naďalej pokračuje s poriadaním hodových zábav. Obecný úrad zakúpil pre OFK kosačku, aby si futbalisti mohli udržiavať trávnik na hracej ploche.Stará sa o ňu Fronc. V súčasnosti pracuje výkonný výbor v tomto zložení: Ing. Pavol Cvíčela, Ing. Vladimír Pestún, Ing. Vladimír Jankovič, Karol Drábek, Stanislav Vejčík, Miroslav Čmarada, Milan Králič.Žiacky oddiel vedie Karol Drábek. Ing. Vladimír Ďuriš trénuje A mužstvo. Dorastencov vedie Stanislav Vejčík st. Hráčmi A-mužstva v roku 2007 sú: Barčák Pavol, Cepko Marcel, Cvíčela Pavol, Cvik Roman, Čiernava Peter, Čmarada Miloslav, Ďuriš Lukáš, Ďuriš Vladimír, Hudák Ján, Ištok Peter, Jamrich Peter, Jurík Peter, Kliman Daniel, Kurek Roman, Laboš Peter, Lackovič Marek, Markovič Michal, Mikuš Július, Patrik Nováki, Pestún Ivan, Peťko Peter, Plecho Martin, Sečány Radomír, Srnka Ľuboš, Srnka Miroslav, Štibran Erik, Vaško Pavol, Vejčík Stanislav.

Farby klubu sú červená a čierna.