Pohybová sústava: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Response (diskusia | príspevky)
dBez shrnutí editace
Response (diskusia | príspevky)
d štylistika
Riadok 1: Riadok 1:
'''Pohybová sústava''' je skupina [[orgán]]ov, ktoré umožňujú [[živočích]]om aktívny pohyb celého tela a vnútorných orgánov (pasívny pohyb umožňuje [[oporná sústava]]).
'''Pohybová sústava''' je skupina [[orgán]]ov, ktoré umožňujú [[živočích]]om aktívny pohyb celého tela a vnútorných orgánov (pasívny pohyb umožňuje [[oporná sústava]]).


Orgány pohybovej sústavy - [[sval]]y sú tvorené [[svalové tkanivo|svalovým tkanivom]]. Základnou svalovou jednotkou je svalové vlákno, ktoré bunka je po neuróne najdlhšie bunkou ľudského tela (10-15 cm). Bunky obsahujú aktínové (svetlé) a myozínové (tmavé) myofibrily. Povrch svalu pokrýva väzivová blana ([[fascia]]). Pohyb (kontrakcia) svalov je riadená pomocou [[nerv]]ov.
Orgány pohybovej sústavy - [[sval]]y sú tvorené [[svalové tkanivo|svalovým tkanivom]]. Základnou svalovou jednotkou je svalové vlákno, ktorého bunka je po neuróne najdlhšie bunkou ľudského tela (10-15 cm). Bunky obsahujú aktínové (svetlé) a myozínové (tmavé) myofibrily. Povrch svalu pokrýva väzivová blana ([[fascia]]). Pohyb (kontrakcia) svalov je riadená pomocou [[nerv]]ov.


== Zloženie ==
== Zloženie ==

Verzia z 08:52, 9. august 2011

Pohybová sústava je skupina orgánov, ktoré umožňujú živočíchom aktívny pohyb celého tela a vnútorných orgánov (pasívny pohyb umožňuje oporná sústava).

Orgány pohybovej sústavy - svaly sú tvorené svalovým tkanivom. Základnou svalovou jednotkou je svalové vlákno, ktorého bunka je po neuróne najdlhšie bunkou ľudského tela (10-15 cm). Bunky obsahujú aktínové (svetlé) a myozínové (tmavé) myofibrily. Povrch svalu pokrýva väzivová blana (fascia). Pohyb (kontrakcia) svalov je riadená pomocou nervov.

Zloženie

U stavovcov sa rozlišujú tri typy svalov: priečne pruhovaný (kostrový), hladký a srdcový. Do rámca pohybovej sústavy patrí len priečne pruhovaný sval.

Funkcie

"Motor" pohybu a súčasť komplexného pohybovo-oporného (muskulo-skeletálneho) systému; zabezpečuje rovnováhu; zdroj tepla a regulátor teploty organizmu. Dôležitou funkciou je aj vyhľadávanie potravy, partnera na rozmnožovanie, či únik pred nepriateľom.