Command & Conquer: Red Alert: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
EmausBot (diskusia | príspevky)
d r2.7.3) (robot Zmenil: zh:終極動員令:紅色警戒
Tom120 (diskusia | príspevky)
+ datadisky
Riadok 1: Riadok 1:
'''Command & Conquer: Red Alert''' je realtimová [[Stratégia (žáner počítačových hier)|strategická]] [[počítačová hra]], ktorú roku 1996 vydalo [[Spojené štáty americké|americké]] [[Westwood Studios]]. Je súčasťou série počítačových hier [[Command & Conquer (séria)|Command & Conquer]]. Je druhou hrou série [[Command & Conquer (séria)|Command & Conquer]] po hre [[Command & Conquer (počítačová hra)|Command & Conquer]], ale tematicky je [[Prequel|prvou hrou série]] a tvorí jedinečný svet v alternatívnej histórii. Hra bola [[31. august]]a [[2008]] označená ako [[freeware]] štúdiom [[Electronic Arts]], ktoré v roku [[2003]] kúpilo [[Westwood Studios]]. Hru podporujú obidva vtedajšie [[Operačný systém|operačné systémy]] - aj [[MS-DOS]] aj [[Windows 95]]. Hra zachytáva fiktívny vojnový konflikt medzi štátmi [[NATO|západnej Európy]] (Spojenci) a štátmi [[Varšavská zmluva|podriadenými Sovietskemu zväzu]] spôsobený oslabením Nemecka a nekonaním sa [[Druhá svetová vojna|druhej svetovej vojny]].
'''Command & Conquer: Red Alert''' je realtimová [[Stratégia (žáner počítačových hier)|strategická]] [[počítačová hra]], ktorú roku 1996 vydalo [[Spojené štáty americké|americké]] [[Westwood Studios]]. Je súčasťou série počítačových hier [[Command & Conquer (séria)|Command & Conquer]]. Je druhou hrou série [[Command & Conquer (séria)|Command & Conquer]] po hre [[Command & Conquer (počítačová hra)|Command & Conquer]], ale tematicky je [[Prequel|prvou hrou série]] a tvorí jedinečný svet v alternatívnej histórii. Hra bola [[31. august]]a [[2008]] označená ako [[freeware]] štúdiom [[Electronic Arts]], ktoré v roku [[2003]] kúpilo [[Westwood Studios]]. Hru podporujú obidva vtedajšie [[Operačný systém|operačné systémy]] - aj [[MS-DOS]] aj [[Windows 95]]. Hra zachytáva fiktívny vojnový konflikt medzi štátmi [[NATO|západnej Európy]] (Spojenci) a štátmi [[Varšavská zmluva|podriadenými Sovietskemu zväzu]] spôsobený oslabením Nemecka a nekonaním sa [[Druhá svetová vojna|druhej svetovej vojny]]. Pre hru vznikly dva datadisky - ''Counterstrike'' a ''Aftermath''.


== Príbeh ==
== Príbeh ==

Verzia z 09:46, 24. august 2012

Command & Conquer: Red Alert je realtimová strategická počítačová hra, ktorú roku 1996 vydalo americké Westwood Studios. Je súčasťou série počítačových hier Command & Conquer. Je druhou hrou série Command & Conquer po hre Command & Conquer, ale tematicky je prvou hrou série a tvorí jedinečný svet v alternatívnej histórii. Hra bola 31. augusta 2008 označená ako freeware štúdiom Electronic Arts, ktoré v roku 2003 kúpilo Westwood Studios. Hru podporujú obidva vtedajšie operačné systémy - aj MS-DOS aj Windows 95. Hra zachytáva fiktívny vojnový konflikt medzi štátmi západnej Európy (Spojenci) a štátmi podriadenými Sovietskemu zväzu spôsobený oslabením Nemecka a nekonaním sa druhej svetovej vojny. Pre hru vznikly dva datadisky - Counterstrike a Aftermath.

Príbeh

Začiatok vojny

Dej sa začína v tajnom laboratóriu NATO, v púšti neďaleko Trinity, v štáte New Mexico v USA. Vedec Albert Einstein objavil technológiu, ktorá mu umožnila zostrojiť stroj, pomocou ktorého sa môže presúvať v čase. Následne sa rozhodne zabrániť najväčšiemu svetovému konfliktu v dejinách ľudstva, druhej svetovej vojne. Pomocou stroja času sa presunie do roku 1924, kde stretne mladého Adolfa Hitlera, krátko po prepustení z landsberskej väznice v štáte Bavorsko v Nemecku, kde si odpykával trest za pivný puč. Pri podaní ruky ho Einstein eliminuje a následne sa vráti v čase späť do roku 1946.

Avšak, keďže sa nekonala druhá svetová vojna, posilnilo sa politické i vojnové postavenie Sovietskeho zväzu a štátov východného bloku. Sovietskemu zväzu sa podarilo obsadiť Áziu a k okupácii celého eurázijského kontinentu mu chýba obsadiť západnú Európu a Stredomorie. Proti tejto hrozbe sa sformujú západné štáty (okrem neutrálneho Švajčiarska) do Aliancie a začnú viesť partizánsku vojnu proti vojskám Varšavskej zmluvy v pohraničných oblastiach Československa, Maďarska a Poľska. Odpoveďou Sovietskeho zväzu pod velením Josifa Stalina bol útok vojsk proti týmto odbojovým skupinám. Keď sa štáty Aliancie rozhodli pomôcť partizánskemu odboju a zaútočili na vojská Varšavskej zmluvy, došlo k otvorenému vojnovému konfliktu.

Priebeh vojny

Štáty Aliancie

Kampaň sa začína záchrannou misiou, v ktorej je nutné oslobodiť vedca Alberta Einsteina z sovietskeho zajatia. Štátom Aliancie sa postupne podarí dosiahnuť niektoré strategicky dôležité miesta v strednej a východnej Európe. Dokonca v samotnej sovietskej armáde dôjde k rozporom a jedna časť vojska, pod velením Daniela Molotova, sa pripojí k vojsku Aliancie a pomôže v boji proti Sovietom. Spojencom sa podarí aj zaistiť dôležité výskumné laboratórium na výrobu superťažkých sovietskych tankov a zajať aj významného ruského vedca, doktora Demetrija.

Štáty Varšavskej zmluvy

Na začiatku kampane sa vojská Červenej armády presunú do západného Maďarska, kde potlačia domáce odbojové skupiny. Následne sa boje presunú do blízkostí vojenských základní v strednej Európe a v severnom Atlantiku. Sovietskemu tajnému agentovi Volkovovi sa podarí dostať do tajného podzemného laboratória Aliancie, kde ukradne modernú techniku.

Koniec vojny

Štáty Aliancie

V kampani štátov Aliancie sú vojská Varšavskej zmluvy už natoľko oslabené, že nedokážu zastaviť postup Spojencov. Tí sa dostanú až do samotného Kremľa v Moskve. Stalin je pochovaný v troskách budovy. Následne je obnovené Rusko, tentoraz už demokratické, avšak je prakticky len vazalom západných veľmocí.

Štáty Varšavskej zmluvy

Úspechy, na bojiskách aj v kontrarozviedke, Červenú armádu priviedli až do samotnej bašty demokracie, Londýna. Spojenci sú nútení kapitulovať. Pri oslavách víťazstva v Buckinghamskom paláci je však Josif Stalin otrávený jedom v čaji, veliteľkou NKVD Nadiou. Celá kampaň sa končí fiaskom a vzájomným súperením sovietskych generálov o moc, čím Sovietsky zväz stráca vedúci postavenie v prospech západných štátov.

Externé odkazy

Šablóna:Command & Conquer (séria)