Antokyán: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
N
Značky: bez zdroja nový článok bez náležitostí
(Žiaden rozdiel)

Verzia z 16:45, 15. október 2016

Antokyán

Antokyán (z gréckych slov (ánthos) = kvet, (kyanos) = oceľovo modrý) Antokyány sú vo vode rozpustné pigmenty vo vakuolách niektorých buniek. Patrí ku flavonoidom, v rastlinách sa vyskytujú vo forme glykozidov , ich aglykonová (bezcukrová) časť sa označuje ako antokyanidín. Farba sa mení podľa závislosti na pH. Kyslé roztoky antokyánov bývajú červené, neutrálne fialové, a zásadité bývajú modré.

Antokyány majú početné zastúpenie v prírode. Podieľajú sa na sfarbení napríklad modrého sfarbenia kvetov fialiek, červene kvetov divých makov, ruží. Sú obsiahnuté v mnohých plodoch ako napríklad Vtáčí zob, Ríbezľa čierna. Ak sa nachádzajú v listoch tak ich sfarbujú do modra.Napríklad červená kapusta.

Zmena reakcie bunkovej šťavy spôsobuje u niektorých rastlín počas kvetného vývoja zmenu farby korunných listov. U Pľúcnika lekárskeho sú nerozvinuté kvety červené, pri rozkvete fialové a nakoniec, obvykle po opelení, sa sfarbia do modra. Modro sfarbené kvety už opeľovači nenavštevujú (farba kvetov tak môže signalizovať aj množstvo dostupného nektáru.

Použitie v potravinách Používa sa ako potravinové farbivo s označením E163. Jedná sa o bezpečné aditívum, u ktorého nie sú známe nežiadúce vedľajšie účinky.

Ako farbivo sa používa v malinovkách, alkoholických nápojoch, mliečnych výrobkoch, zmrzlinách a sladkostiach.