Občianske hnutie (české politické hnutie): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Addbot (diskusia | príspevky)
d Bot: Odstránenie 2 odkazov interwiki, ktoré sú teraz dostupné na Wikiúdajoch (d:q2514451)
Soul997 (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
 
Riadok 2: Riadok 2:
{{Infobox Politická strana
{{Infobox Politická strana
|Názov = Občianske hnutie
|Názov = Občianske hnutie
|Logo strany =
|Logo strany = Občanské hnutí logo.png
|Skratka = OH
|Skratka = OH
|Založenie = [[1991]]
|Založenie = [[1991]]

Aktuálna revízia z 19:12, 16. august 2020

Občianske hnutie
Občianske hnutie
Základné informácie
SkratkaOH
Založenie1991
Volebný výsledok4,6 % (Voľby do Českej národnej rady v roku 1992)
Ideológieliberalizmus

Občianske hnutie (po česky Občanské hnutí; skratka OH) bolo stredové, liberálne politické hnutie, pôsobiace na českej politickej scéne v rokoch 1991 a 1992, s koreňmi v Občianskom fóre. V roku 1992 sa transformovalo na politickú stranu, ktorá v októbri 1993 zmenila svoj názov na Slobodní demokrati (po česky Svobodní demokraté). Táto strana zanikla v roku 1995.

Predsedom hnutia resp. strany bol počas celej existencie Jiří Dienstbier. Medzi jeho členov patrili aj Petr Pithart, Martin Bursík, Pavel Rychetský, Miloš Zeman alebo Jan Sokol.

Dejiny hnutia[upraviť | upraviť zdroj]

Hnutie bolo ustanovené 27. apríla 1991 po oddelení Občianskej demokratickej strany z Občianskeho fóra. Väčšina jeho členov sympatizovala s predstavou „apolitickej politiky“, ktorú presadzoval predovšetkým Václav Havel, preto bolo Občianske hnutie vnímané ako hlavný dedič Občianskeho fóra. Už svojím názvom Občianske hnutie deklarovalo rezervovaný prístup k straníckosti – istý čas hnutie povoľovalo aj kolektívne členstvo. Názorové odlišnosti členov hnutia mu neumožnili sa profilovať ani pravicovo, ani ľavicovo, hnutie tak bolo radené na strednú časť politického spektra. Otvorene však deklarovalo liberálnu orientáciu.

Vo voľbách do Českej národnej rady v roku 1992 získalo OH 4,6 % hlasov a zostalo tak tesne pod päťpercentnou hranicou potrebnou na vstup do parlamentu. Ako reakciu na to sa hnutie transformovalo na politickú stranu, ktorá od októbra 1993 niesla názov Slobodní demokrati. Súčasne s transformáciou na politickú stranu bola oficiálne potvrdená liberálna orientácia strany a vymedzenie sa voči ľavici (sociálnej demokracii) aj pravici (občianskej demokracii). V posledných rokoch svojej existencie sa strana sústredila v podstate len na udržanie existencie. Uvažovalo sa o zlúčení s Českomoravskou úniou stredu či s Liberálno-sociálnou úniou. Tieto úvahy boli neboli uskutočnené.

Na prelome rokov 1995 a 1996 sa Slobodní demokrati zlúčili s národnými socialistami. Táto únia ale nemala dlhé trvanie, už v roku 1998 časť pôvodných členov OH založila Stranu za otvorenú spoločnosť, ktorá mala jednu senátorku a podieľala sa na vláde v Libereckom kraji.

Občianske hnutie svoj neúspech často ospravedlňovalo agresivitou Občianskej demokratickej strany. Pravdepodobnejšie je na vine neurčitosť spočívajúca v nejasnej straníckej štruktúre, ako aj absencia charizmatického vodcu, akým bol pre ODS Václav Klaus.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Občanské hnutí na českej Wikipédii.